«Καμία νέα μείωση, ούτε στις κύριες, ούτε στις επικουρικές συντάξεις. Αυτό είναι κόκκινη γραμμή», τόνισε σε εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη, ο γενικός γραμματέας κοινωνικής ασφάλισης Γιώργος Ρωμανιάς, προσθέτοντας, επίσης, ότι δεν πρόκειται να ανατραπούν θεμελιωμένα συνταξιοδοτικά δικαιώματα.

Όπως επανέλαβε, πληθυσμιακές ομάδες, που έχουν θεμελιωμένο συνταξιοδοτικό δικαίωμα, όπως μητέρες με ανήλικα παιδιά, υπαγόμενους στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα, ΑΜΕΑ και ασφαλισμένοι προ του 1983, δεν θα θιγούν, σημειώνοντας ότι στο λεγόμενο «mail Χαρδούβελη», προβλεπόταν ανατροπές για αυτές τις ομάδες.

«Εμείς λέμε ότι κόκκινη γραμμή είναι για μας, καμία από αυτές τις ομάδες, τις συγκεκριμένες, να μη χάσει τη θεμελίωση του δικαιώματος της», τόνισε.

Ο κ. Ρωμανιάς, πρόσθεσε, ότι όταν μιλάμε για το ασφαλιστικό πρέπει να προσεγγίζουμε το ζήτημα από δύο σκοπιές, δηλαδή, στο τι γίνεται σήμερα και στο τι θα γίνει στο μέλλον, δηλαδή, εάν τα αποθεματικά επαρκούν για να πληρώνονται οι συντάξεις για τα επόμενα σαράντα, πενήντα χρόνια, όπως προβλέπεται από το νομοθετικό πλαίσιο.

Όπως διαβεβαίωσε, η ρευστότητα είναι εξασφαλισμένη και μπορούν να πληρώνονται οι συντάξεις για όλο το 2015,2016,2017,

«Δεν υπάρχει κανείς κίνδυνος κάποια στιγμή να μην πληρωθούν οι συντάξεις. Στο δεύτερο ζήτημα, λόγω του PSI κυρίως, εκεί πράγματι έχουμε πρόβλημα» διευκρίνισε και πρόσθεσε ότι θα υπάρξουν ρυθμίσεις, τόσο βραχυπρόθεσμα, ως τον Ιούνιο, με κατάργηση, ή αντικατάσταση «αναχρονιστικών» και «αντικοινωνικών» διατάξεων, που θα δώσουν ανάσα σε εκατοντάδες χιλιάδες ασφαλισμένους και συνταξιούχους, όσο και μετά τον Ιούνιο, για την εξασφάλιση της μακροπρόθεσμης βιωσιμότητας του ασφαλιστικού συστήματος»,είπε.

Ανάμεσα στις παρεμβάσεις, που δρομολογούνται ως τον Ιούνιο, είναι η κατάργηση της ρύθμισης για ασφαλισμένους του ΙΚΑ, που διαθέτουν τα απαιτούμενα ένσημα (π.χ. 9000), αλλά τους λείπουν, λόγω ανεργίας, την τελευταία πενταετία ελάχιστα από τα προβλεπόμενα εκατό ένσημα κατά έτος, για να βγουν στη σύνταξη (ν. 1846/51).

Επίσης, και η αντιμετώπιση του προβλήματος στη διαδοχική ασφάλιση των ελεύθερων επαγγελματιών, όπου για χρέη προς τον ΟΑΕΕ απαιτείται η εντός διμήνου εξόφληση μέρους του χρέους, αντί της παρακράτησης του από τη σύνταξη, διαφορετικά υπάρχει απώλεια συντάξεων μέχρι της συμπλήρωσης του ποσού (διάταξη 258/05).

Μετά τον Ιούνιο, από τον Σεπτέμβριο, όπως ανέφερε ο κ. Ρωμανιάς, θα γίνει προσπάθεια για την μακροπρόθεσμη ενίσχυση της βιωσιμότητας του ασφαλιστικού συστήματος, ώστε σε βάθος σαρανταετίας να μπορεί να παρέχει αξιοπρεπείς συντάξεις, με χρηματοδότηση του συστήματος από πόρους, μέσω του ανακοινωθέντος «ταμείου εθνικού πλούτου και κοινωνικής ασφάλισης» και από άλλες, εικοσιτέσσερις καταμετρημένες μέχρι στιγμής, υπό διερεύνηση, νέες πηγές χρηματοδότησης.