Πάνω από 44 δισεκατομμύρια λεπτά μίλησαν οι Ελληνες στα κινητά τους τηλέφωνα στη διάρκεια της περασμένης χρονιάς!

Αυτό προκύπτει από έρευνα του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών που διενεργήθηκε για λογαριασμό της Ένωσης Εταιριών Κινητής Τηλεφωνίας (ΕΕΚΤ).
Πάντως, παρά την αυξημένη χρήση, τα έσοδα ανά χρήστη μειώθηκαν για πρώτη φορά στο ποσό των περίπου 10 ευρώ το μήνα.

Οπως επισημαίνεται στην έρευνα, αυτό δείχνει ότι συνεχίζεται η πτώση των τιμών, με την Ελλάδα να έχει πλέον τις χαμηλότερες τιμές στην Ευρώπη, με συνολική μείωση να είναι άνω του 67% στη φωνή και έως και 90% στα δεδομένα από το 2008 έως σήμερα.

Η μοναδική πηγή εσόδων με δυναμική, φαίνεται ότι είναι τα δεδομένα, τα οποία αποτελούν το 10,1% των συνολικών εσόδων των παροχών.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, αν η Ελλάδα συγκλίνει με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο στη χρήση δεδομένων, η επίδραση στο ΑΕΠ θα είναι +1,9% έως το 2019, ενώ θα αυξηθούν και τα δημόσια έσοδα κατά 1,5 δισεκατομμύριο ευρώ.

Προϋπόθεση είναι η μείωση της φορολογίας του χρήστη κινητής, η οποία φτάνει στο 38% χωρίς αποτελέσματα, σύμφωνα με τους ερευνητές, δεδομένου ότι τα φορολογικά έσοδα του κράτους από το ειδικό τέλος μειώνονται συνεχώς (221 εκατομμύρια ευρώ το 2014 από 375 εκατομμύρια το 2010).

Ο κλάδος, πάντως, συνεισφέρει κατά 7% στο ΑΕΠ (12,5 δισεκ. πέρυσι) υποστηρίζοντας 41.600 θέσεις εργασίας. ενώ οι επενδύσεις στο σύνολο της χρονιάς αυξήθηκαν κατά 21% και ανήλθαν σε 309 εκατομμύρια ευρώ, χωρίς να συνυπολογίζονται τα 381 εκατομμύρια που δόθηκαν για την απόκτηση του νέου φάσματος.