Σε «άδειασμα» του υπουργού Εσωτερικών Νίκου Βούτση προχώρησε το Μέγαρο Μαξίμου, λίγα μόνο λεπτά μετά τη δήλωση του πρώτου ότι η Ελλάδα δεν θα αποπληρώσει το ΔΝΤ, αν δεν λάβει χρηματοδότηση από τους δανειστές της έως τις 9 Απριλίου.

«Δεν υπάρχει καμία πιθανότητα η Ελλάδα να μην ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της στις 9 Απριλίου προς το ΔΝΤ» δήλωσε κατηγορηματικά στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης.

Ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης πρόσθεσε ότι οι συνομιλίες με τους δανειστές «έχουν καλύψει κοινό έδαφος» και ότι η κυβέρνηση αναμένει μια «θετική έκβαση» στο προσεχές Eurogroup.

«Η Ελλάδα δεν θα αποπληρώσει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στην ώρα της, αν οι ξένοι πιστωτές δεν μας δώσουν χρήματα έως τις 9 Απριλίου», ήταν η επίμαχη δήλωση του Νίκου Βούτση στο γερμανικό περιοδικό Der Spiegel, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

«Αν δεν έρθουν χρήματα έως τις 9 Απριλίου, πρώτα θα πληρώσουμε μισθούς και συντάξεις στην Ελλάδα και στη συνέχεια θα ζητήσουμε από τους ξένους εταίρους μας να συμφωνήσουν και να καταλάβουν ότι εμείς δεν θα πληρώσουμε 450 εκατ. ευρώ στο ΔΝΤ στην ώρα μας» δήλωσε στο Der Spiegel ο κ. Βούτσης κατά το Reuters.

Ο Νίκος Βούτσης, κατά την ίδια πηγή, δήλωσε ότι η Ελλάδα και οι δανειστές της πρέπει να συμφωνήσουν σε αυτή την αναβολή (της αποπληρωμής), προκειμένου η Αθήνα να μην χρεοκοπήσει.

«Υπάρχουν επαρκή κεφάλαια μέχρι τα μέσα Απριλίου», είπε ο κ. Βούτσης.

ΝΔ: «Να μην διανοηθούν πιστωτικό γεγονός»

Από το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

«Μέχρι τώρα μας λέγανε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα. Και ότι θα πληρώσουν το ΔΝΤ. Σε κάθε περίπτωση, έχουμε προειδοποιήσει ρητά την κυβέρνηση, ούτε να διανοηθούν πιστωτικό γεγονός».

Για «ενδοκυβερνητικές συγκρούσεις» κάνει λόγο το ΠΑΣΟΚ

Σε ανακοίνωσή του για το ζήτημα που ανέκυψε, το ΠΑΣΟΚ σημειώνει:

«Σήμερα εκτός από την ανοικτή σύγκρουση Κυβέρνησης και Προέδρου της Βουλής είχαμε και ανοικτή σύγκρουση της Κυβέρνησης (δηλαδή του κ. Τσίπρα) με τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Βούτση ως προς την καταβολή των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων της χώρας στο ΔΝΤ.

» Πώς είναι όμως δυνατόν ο κ. Βούτσης να έχει εκφραστεί για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα σε διεθνές περιοδικό χωρίς συνεννόηση με τον Πρωθυπουργό; Μήπως η επανόρθωση δεν αφορά τον κ. Βούτση, αλλά τις αντιφατικές και ακαταστάλακτες απόψεις του ίδιου του κ. Τσίπρα σε μείζονα θέματα;

» Πάντως η σημερινή ημέρα, 1η Απριλίου, θα μπορούσε να καθιερωθεί ως ημέρα κυβερνητικού συντονισμού».

Το Ποτάμι: Να εργαστεί η κυβέρνηση για να αποτρέψει την καταστροφή

«Η προαναγγελία δυο υπουργών, των κ.κ. Βούτση και Σκουρλέτη για την πιθανότητα να κηρύξει η κυβέρνηση στάση πληρωμών ως προς τις διεθνείς υποχρεώσεις της το επόμενο 10ήμερο είναι άλλη μια βόμβα στη ρημαγμένη οικονομία» αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Ποτάμι. «Ο κ. Τσίπρας έχει ενημερωθεί ότι μια στάση πληρωμών θα οδηγήσει τη χώρα σε τραγικές περιπέτειες και τη χώρα με το ένα πόδι εκτός Ευρώπης. Η Ελλάδα θα πρόκειται για την τέταρτη χώρα στην ιστορία μετά το Σουδάν, τη Σομαλία και τη Ζιμπάμπουε που δε θα εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της στο ΔΝΤ. Οι υπουργοί λοιπόν αντί να προαναγγέλουν καταστροφές, πρέπει να εργαστούν επιτέλους για να τις αποτρέπουν» καταλήγει η ανακοίνωση.

Σκουρλέτης: «Αν η Ελλάδα δεν λάβει χρήματα εντός των επόμενων 10 ημερών, λυπάμαι…»

Ωστόσο, ανάλογη δήλωση φέρεται να έχει κάνει και ο υπουργός Εργασίας Πάνος Σκουρλέτης.

«Αν η Ελλάδα δεν λάβει χρήματα εντός των επόμενων 10 ημερών, τότε λυπάμαι, αλλά αυτό σημαίνει ότι η πλειοψηφία των ευρωπαίων συμμάχων μας αποφάσισε να σκοτώσει την Ελλάδα» ανέφερε ο Πάνος Σκουρλέτης, σε δηλώσεις του που φιλοξενούνται στη γερμανική εφημερίδα Die Zeit.

Όπως τονίζει «θα θέλαμε ευχαρίστως να μείνουμε στο καράβι που ονομάζεται Ευρώπη (…), αλλά αν ο καπετάνιος μας πετάξει από το κατάστρωμα, θα πρέπει να προσπαθήσουμε να κολυμπήσουμε».

Σύμφωνα με τον Πάνο Σκουρλέτη, η κυβέρνηση θα αποκαλύψει ποιο plan Β διαθέτει και ποιο ρόλο θα μπορούσε να διαδραματίσει σε αυτό η Ρωσία, εφόσον δεν υπάρχει καμία άλλη λύση.