Ανοιχτό το ενδεχόμενο αύξηση του ΦΠΑ σε Μύκονο και Σαντορίνη άφησε την Τετάρτη ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Δημήτρης Μάρδας, διευκρινίζοντας παράλληλα πως δεν υπάρχει περίπτωση να αυξηθεί ο ΦΠΑ σε όλα τα νησιά εξαιτίας της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές.

«Yπάρχει ενδεχόμενο αύξησης του ΦΠΑ σε δυο νησιά και το θέμα βρίσκεται στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές» τόνισε συγκεκριμένα ο Δημήτρης Μάρδας.

Ο υπουργός πρόσθεσε μάλιστα ότι «υπάρχουν και άλλοι κωδικοί, που δεν είχαν αγγιχτεί έως τώρα, και μπορούν να αποδώσουν έσοδα 5 δισ. ευρώ».

Σε ό,τι αφορά την πορεία της διαπραγμάτευσης εκτίμησε πως «έχει φτάσει σε τέτοιο σημείο που δεν τίθεται θέμα ρήξης».

Ανοικτό άφησε το ίδιο ενδεχόμενο και ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, προσθέτοντας όμως ότι «δεν μπορείς να αυξήσεις τον ΦΠΑ συνολικά στον τουρισμό στην αρχή της τουριστικής περιόδου».

ΝΔ: Να μην αλλάξει τους συντελεστές ΦΠΑ στα νησιά η κυβέρνηση

Για ενδεχόμενο πλήγμα στην παραγωγική δραστηριότητα κάθε τομέα και κυρίως του τουρισμού έκανε λόγο η Νέα Δημοκρατία σε ανακοίνωσή της σχετικά με το ενδεχόμενο αλλαγής στους φορολογικούς συντελεστές των νησιών.

«Οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ στα νησιά μας καθορίζονται από τις Συνθήκες Προσχώρησης της χώρας μας στην Ευρωπαϊκή Ενωση και διασφαλίστηκαν προκειμένου να αντισταθμίζονται τα ιδιαίτερα βάρη που συνεπάγεται η «νησιωτικότητα» και ιδίως το αυξημένο κόστος διαβίωσης και οικονομικής δραστηριοποίησης» ανέφερε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και προσθέτει:

«Το ειδικό φορολογικό καθεστώς για τα νησιά αποτελεί Εθνικό Δικαίωμα. Αποτελεί μέτρο που έρχεται να εξισορροπήσει πραγματικές ανισότητες. Ενδεχόμενη κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά μας, θα πλήξει σοβαρά την παραγωγική δραστηριότητα σε κάθε τομέα και κυρίως στον Τουρισμό, που αποτελεί βασικό πυλώνα για την ανάπτυξη της χώρας και την ενδυνάμωση της εθνικής μας οικονομίας».

Η ΝΔ ζήτησε τέλος από την κυβέρνηση να αποσύρει από τις διαπραγματεύσεις τη σκέψη για κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά.