Σοβαρές αμφιβολίες ως προς την επίτευξη των στόχων της κυβέρνησης, με βάση τη λίστα μέτρων που έχει παρουσιαστεί από το υπουργείο Οικονομικών, εξέφρασε ο βουλευτής του Ποταμιού Χάρης Θεοχάρης.

«Οι προβλέψεις για τα έσοδα είναι υπερτιμολογημένες και κάποια από τα μέτρα είναι μίας χρήσης» είπε μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμόΒΗΜΑ FM 99,5.

Πρόσθεσε ότι ο φόρος λίπους έχει ήδη αποσυρθεί στις χώρες όπου εφαρμόστηκε.

Ο κ. Θεοχάρης άφησε αιχμές και για το ΣΔΟΕ, ως προς τους χειρισμούς του στην υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ, υποστηρίζοντας ότι «η πολιτική ηγεσία του Σώματος δεν άφησε τους ελέγχους να προχωρήσουν».

Σε ό,τι αφορά την κυβέρνηση, τόνισε ότι έχει τεθεί στη διάθεσή της, για να ενημερώσει ή να συνδράμει κυβερνητικά στελέχη, λόγω της θητείας του στο υπουργείο Οικονομικών, ωστόσο ουδείς μέχρι σήμερα τού έχει ζητήσει οτιδήποτε.

Αναλυτικά η συνέντευξη

Για την αύξηση του ΦΠΑ

Ο κ. Θεοχάρης μίλησε για τον ΦΠΑ τονίζοντας ότι «είναι ένα μέτρο πού είναι αρκετά πολύπλοκο. Έχω την αίσθηση ότι δεν θα ξεκινούσε κανείς από αυτό το μέτρο για να δώσει λύση στο πρόβλημα του ΦΠΑ, αλλά θα πρέπει να ξεκινήσει από τα ζητήματα της χονδρικής πώλησης. Υπάρχει κι ένα ζήτημα ρευστότητας, εκτός του ότι θα αναγκαστούν όλες οι επιχειρήσεις ενδεχομένως για κάθε ταμειακή να πληρώσουν 200-250 ευρώ. Ακόμα και να ξεκινήσει τώρα, θα χρειαστεί τουλάχιστον τρία χρόνια για να υλοποιηθεί. Αυτό (σ.σ.: για τη λοταρία με τις αποδείξεις) είναι εφικτό. Δεν νομίζω, όμως, ότι είναι εφικτό για φέτος.

Για το σύνολο των μέτρων που προτείνει η κυβέρνηση και το στόχο εσόδων των 3,7 δις ευρώ έκανε λόγο ο κ. Θεοχάρης επισημαίνοντας ότι «νομίζω αν κάτσουμε να τα κοστολογήσουμε, τα προβλήματα είναι δύο. Το ένα είναι τα μέτρα, τα οποία είναι υπερτιμολογημένα και το δεύτερο είναι ότι πολλά από αυτά τα μέτρα είναι μιας χρήσης, δηλαδή η πώληση αδειών, τα τυχερά παιχνίδια και όλα αυτά. Είναι μέτρα μιας χρήσης, ακόμα και οι ρυθμίσεις, δεν είναι μέτρα, τα οποία θα έχουν μόνιμο χαρακτήρα».

Η λίστα Λαγκάρντ

Για τη λίστα Λαγκάρντ ο βουλευτής του Ποταμιού τόνισε ότι ««η λίστα Λαγκάρντ δεν ήταν ποτέ στη δικαιοδοσία της Γ.Γ. Εσόδων. Ήταν πάντοτε κάτω από το ΣΔΟΕ, το οποίο είχε πολιτικό προϊστάμενο και τον γενικό γραμματέα, αλλά και τον υφυπουργό, τον κ. Μαυραγάνη, οπότε ο τρόπος δουλειάς και η μεθοδολογία ήταν πλήρως υπό τον έλεγχο της πολιτικής ηγεσίας εκεί».

Όσες προσπάθειες και αν κάναμε να συνενωθούν το ΣΔΟΕ με τη Γ.Γ., πάντοτε υπήρχαν αντιρρήσεις για λόγους αποτελεσματικότητας.

Στο τέλος της θητείας μου περίπου, οι οικονομικοί εισαγγελείς, όταν είδαν ότι δεν υπήρχε ουσιαστικό αποτέλεσμα μας έδωσαν κάποιες υποθέσεις, γύρω στις εκατό. Όσες υποθέσεις τελειώσανε – τριάντα, σαράντα πού ακούω στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης – έχουν τελειώσει ουσιαστικά από τη Γ.Γ. Εσόδων. Νομίζω κάποια έσοδα έχουν αποδώσει. Ακούω ότι κάποιες υποθέσεις ολοκληρώνονται αυτή την περίοδο.

Η μεθοδολογία που χρησιμοποιούσε το ΣΔΟΕ ήταν μεθοδολογία που χρησιμοποιούσαμε κι εμείς και την αλλάξαμε, γιατί δεν μπορούσαμε να βρούμε άκρη. Η οποία ήταν να γίνει ένας ενδελεχής έλεγχος σε όλα τα περιουσιακά στοιχεία και όχι μόνο στις καταθέσεις που η λίστα Λαγκάρντ μας δίνει. Ήταν μια μεθοδολογία που βοηθούσε στο να παίρνουν πάρα πολύ χρόνο οι υποθέσεις και να βολεύονται όλοι και να μην τελειώνουν ποτέ».

Για την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ

Τέλος ο κ. Θεοχάρης μίλησε και για τον ΕΝΦΙΑ, αναφέροντας ότι «επ’ ουδενί δεν είναι εφικτό. Εγώ είχα κάνει μια πρόβλεψη ότι δεν θα αλλάξει μέχρι να τελειώσει το πρόγραμμα-γέφυρα και μέχρι τον Ιούνιο δεν υπάρχει κανένα τέτοιο ζήτημα. Δεν υπάρχει πουθενά στις όποιες κουβέντες και συζητήσεις πού κάνει η κυβέρνηση».