Τηλεδιάσκεψη της Ομάδας Εργασίας της Ευρωζώνης (EuroWorking Group), διεξήχθη το απόγευμα της Τετάρτης για το ελληνικό ζήτημα.

Στην τηλεδιάσκεψη, η οποία διήρκεσε δύο ώρες, συμμετείχε και ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης.

«Είχαμε τηλεδιάσκεψη επί της εν εξελίξει διαδικασίας και φτάσαμε στο συμπέρασμα ότι υπάρχει ακόμη αρκετή δουλειά να γίνει, και σε τεχνικό επίπεδο, σε Αθήνα και Βρυξέλλες», δήλωσε πηγή της ευρωζώνης μετά την τηλεδιάσκεψη.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η δουλειά αυτή είναι απαραίτητη «προκειμένου να φτάσουμε σε μια ολοκληρωμένη συμφωνημένη και συνολική λίστα μέτρων που θα αποτελέσει τη βάση για μια αξιόπιστη προοπτική που να ανοίγει το δρόμο για μια επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης».

Ισοδύναμα για τις εκπτώσεις στον ΕΝΦΙΑ

«Σε πολύ καλό κλίμα» έγινε η τηλεδιάσκεψη του EuroWorking Group, σύμφωνα με κορυφαίο στέλεχος του Υπουργείου Οικονομικών.

«Νο comment» ήταν απάντηση που έδωσε το στέλεχος αυτό στο ερώτημα αν θα πληρωθούν η δόση προς το ΔΝΤ και παράλληλα μισθοί-συντάξεις τον Απριλίο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ελληνική πρόταση ήταν να υπάρξουν πρόωρες δράσεις για μερική εκταμίευση, ωστόσο φαίνεται ότι η πλευρά των Θεσμών θέλει μια λύση- πακέτο.

Ο ίδιος παράγοντας ανέφερε:

– Δεν θα δημιουργήσουμε τρύπα στον προϋπολογισμό από το φόρο στα ακίνητα. Ο στόχος για έσοδα 2,65 δισ. ευρώ από ακίνητα παραμένει. Ο ΕΝΦΙΑ είναι ένας κακός φόρος, πρέπει να τον αλλάξουμε, μπορεί να τον αλλάξουμε και σταδιακά. Ο νέος φόρος μάλλον θα βεβαιώσει πολύ λιγότερα έσοδα αλλά θα υπάρξουν κι άλλοι φόροι ή μειώσεις δαπανών ως ισοδύναμα.

– Το πρωί της Τετάρτης εστάλη κείμενο 26 σελίδων με εξειδίκευση-ποσοτικοποίηση και όχι νέα μέτρα στο Brussels Group.

-Tην άλλη Τετάρτη νέο EuroWorking Group. Στις 24 Απριλίου προγραμματισμένο Eurogroup στη Λετονία.

Ο ίδιος περιέγραψε τρεις σοβαρές διαφορές μεταξύ των δύο πλευρών:

1. Ασφαλιστικό. Επιμένουμε, είπε, να μη μειώσουμε τις επικουρικές συντάξεις και το θεωρούν μέγα ατόπημα. Εμείς είμαστε υπερήφανοι. Εκείνοι προτείνουν μείωση 75% ως 80% μέσω της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος.

2. «Κόκκινο πανί για αυτούς οι συλλογικές συμβάσεις». Ο παράγοντας του ΥΠΟΙΚ έκανε λόγο για νεοφιλελεύθερη ιδεοληψία από την πλευρά των θεσμών. «Ακούνε συλλογικές συμβάσεις κάποιοι εκ των Θεσμών και νομίζουν ότι ήρθε ο Μεφιστοφελής. Εμείς το αντίθετο».

3. Ιδιωτικοποιήσεις. Υπάρχει διαφορά προσέγγισης. Εμείς λέμε όχι στο ξεπούλημα θέλουμε επενδύσεις με αναπτυξιακό χαρακτήρα. «Αν δείτε στον Αστέρα Βουλιαγμένης αυτό το έκτρωμα το ΤΑΙΠΕΔ προσέφερε στον επενδυτή έναν ντιλ που γνώριζε ότι δεν θα περνούσε από το ΣτΕ» σχολίασε.

Πριν από την έναρξη της τηλεδιάσκεψης, πηγές της Κομισιόν ανέφεραν ότι οι διαβουλεύσεις με στόχο την ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων συνεχίζονται, τόσο στο Brussels Group, μέσω email, όσο και στην Αθήνα για τη συλλογή στοιχείων.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι υπάρχει αργή αλλά σταθερή πρόοδος στις διαβουλεύσεις, ωστόσο δεν θεωρούν πιθανό να συγκληθεί Eurogroup τη Μεγάλη Εβδομάδα του Ορθόδοξου Πάσχα.

Το Υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε το απόγευμα της Τετάρτης ότι «στο πλαίσιο των συζητήσεων του Brussels Group, ουδέποτε τέθηκε ή συζητήθηκε το θέμα του ειδικού φορολογικού καθεστώτος των ναυτικών».

Οι εργασίες του Brussels Group ολοκληρώθηκαν σε καλό κλίμα, με αμοιβαία βούληση για την επίτευξη συμφωνίας, και οι δύο πλευρές συμφώνησαν στην εντατικοποίηση της διαδικασίας άντλησης στοιχείων στην Αθήνα.

Άλλωστε και ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ζήτησε χθες από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη και τον υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη να προχωρήσουν τάχιστα οι διαδικασίες που σχετίζονται με τη χορήγηση στοιχείων στους θεσμούς.

Από την Αθήνα αναχώρησαν την Τετάρτη τα τεχνικά κλιμάκια των ΕΕ, ΕΚΤ, ΔΝΤ λόγω του καθολικού Πάσχα.

Σύμφωνα με πληροφορίες το χρονοδιάγραμμά τους είναι να επιστρέψουν την Μεγάλη Τρίτη στην Αθήνα και να επισκεφτούν κάποια επιλεγμένα υπουργεία για να συλλέξουν περισσότερα στοιχεία.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ έκανε μία αντιφατική δήλωση τονίζοντας ότι δεν βλέπει πιθανό να βρεθεί λύση στο ελληνικό ζήτημα πριν το Πάσχα. Αντίθετα τόνισε ότι πιο πιθανό είναι μια συμφωνία να έρθει προς το τέλος Απριλίου.

Ερωτηθείς την Τρίτη αν η ΕΕ είναι έτοιμη για ένα «σχέδιο Β» σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί συμφωνία, ο Ντόναλντ Τουσκ δήλωσε: «Νομίζω ότι μπορούμε να πούμε πως η κατάσταση είναι υπό έλεγχο».

«Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στο σχέδιο Α, ένα σχέδιο το οποίο θα πρέπει να επιτύχει» δήλωσε σε σχόλιά του, τα οποία μετέφραζε από τα αγγλικά διερμηνέας στην ισπανική κρατική τηλεόραση.

«Οι όροι θα βασίζονται στη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου ανάμεσα στην Ελλάδα και τους δανειστές. Είμαι σίγουρος ότι θα καταλήξουμε σε μια συμφωνία προς τα τέλη Απριλίου», δήλωσε ο Ντόναλντ Τουσκ ο οποίος επισκέφτηκε τη Μαδρίτη.

Οι δηλώσεις του Ντόναλντ Τουσκ έγιναν στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην πρωτεύουσα της Ισπανίας κατά την οποία συναντήθηκε με τον ισπανό πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι.

Παραγωγικές χαρακτήρισε τις έως τώρα συζητήσεις ανάμεσα στις ελληνικές Αρχές και τους εκπροσώπους των δανειστών εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, επισημαίνοντας ότι μία πρώτη καταγραφή της υφιστάμενης κατάστασης θα γίνει κατά πάσα πιθανότητα την Τετάρτη στην ομάδα εργασίας της ευρωζώνης (Euro Working Group) που θα συνεδριάσει με τηλεδιάσκεψη.

Συγκεκριμένα, η εκπρόσωπος Μίνα Αντρέεβα δήλωσε ότι οι συζητήσεις μεταξύ της Ελλάδας και των εκπροσώπων των δανειστών συνεχίζονται από την Παρασκευή σε εποικοδομητικό κλίμα και θα πρέπει να συνεχιστούν. Όπως είπε, στόχος είναι οι συζητήσεις να καταλήξουν σε έναν «αξιόπιστο και ολοκληρωμένο κατάλογο μεταρρυθμίσεων».

Η Μ. Αντρέεβα ανέφερε ότι δεν υπάρχει ακόμα συμφωνία όσον αφορά τον κατάλογο των μεταρρυθμίσεων.

Την επόμενη βδομάδα, τη Μεγάλη Τετάρτη 8 Απριλίου, είναι προγραμματισμένο νέο Euro Working Group με αυτοπρόσωπη παρουσία το οποίο θα προετοιμάσει το άτυπο Eurogroup της 24ης Απριλίου στη Λετονία.

Υπενθυμίζεται ότι ακόμη και ένα άτυπο Eurogroup μπορεί να ανάψει (με πολιτική απόφαση) το αρχικό πράσινο φως για την εκταμίευση δόσης.

Κάτι ανάλογο συνέβη για την Ελλάδα στο άτυπο Eurogroup της 1ης Απριλίου του 2014 στην Αθήνα στο πλαίσιο της ελληνικής προεδρίας του ΕΕ.

Ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ

Από το Γραφείο Τύπου του ΠΑΣΟΚ, σχετικά με τις εξελίξεις στο EWG, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

«Η συμμετοχή του κ. Βαρουφάκη στο σημερινό EWG, δηλαδή στο επίπεδο των υπηρεσιακών εκπροσώπων των υπουργών οικονομικών και η υποβολή νέας – της τρίτης επισήμως – λίστας μέτρων, δείχνει ότι η κυβέρνηση πηγαίνει στα τυφλά, αυτοσχεδιάζει και προσπαθεί να κερδίσει χρόνο, χωρίς ούτε βασικό ούτε εναλλακτικό σχέδιο.

» Περιμένουμε και πάλι με αγωνία την τρόικα / Brussels group να ολοκληρώσει την αξιολόγηση. Περιμένουμε και πάλι το EWG να ανοίξει το δρόμο για τη σύγκληση του Eurogroup προκειμένου να δοθεί μια μικρή ενδιάμεση χρηματοδότηση και στο μεταξύ η ελληνική οικονομία τρώει τις σάρκες της περιμένοντας από εβδομάδα σε εβδομάδα και σε λίγο θα παρακαλάει για μνημόνιο 3.

» Μέσα σε όλα αυτά ο κ. Βαρουφάκης, ξεπερνώντας και τον εαυτό του, μας ενημερώνει ότι η απόφαση του Eurogroup της 20.2 δεν ήταν δημιουργικά ασαφής, αλλά άτεγκτα σαφής ως προς την αφαίρεση των 11 δις του ΤΧΣ ! Μόνο που ξεχνά ότι αυτός συνέπραξε στην λήψη της απόφασης της 20.2 και αυτός υπέγραψε χωρίς νομοθετική εξουσιοδότηση την παράταση της κύριας σύμβασης χρηματοοικονομικής διευκόλυνσης με την οποία απέκτησε νομική υπόσταση η επιστροφή των 11 δισ.! Θα τα δούμε αυτά στην εξεταστική επιτροπή».