Μετά την πρόοδο που υπήρξε στην επίτευξη των Αναπτυξιακών Στόχων της Χιλιετίας (MDG), ώστε να υπάρξει παγκόσμια ανάπτυξη τα έτη 2000-2015, οι παγκόσμιες κυβερνήσεις διαπραγματεύονται τώρα μια σειρά από Στόχους Διατηρήσιμης Ανάπτυξης (SDG) για την περίοδο 2016-2030.

Ο καθορισμός στόχων είναι σημαντικός για πολλούς λόγους. Ο κόσμος χρειάζεται να αντιμετωπίσει τη φτώχεια ή να επιτύχει διατηρήσιμη ανάπτυξη, αλλά αυτό δεν είναι πάντα εύκολο. Η υιοθέτηση στόχων βοηθά σε αυτό. Επίσης όταν τίθενται στόχοι, οι κοινότητες της γνώσης συνεργάζονται προτείνοντας τρόπους ώστε να υπάρξουν τα προσδοκώμενα αποτελέσματα. Με τη θέσπιση στόχων αρχίζουν να ενδιαφέρονται περισσότερο και οι ηγέτες της τοπικής αυτοδιοίκησης, πολιτικοί, υπουργεία, η επιστημονική κοινότητα, μη κυβερνητικές οργανώσεις, θρησκευτικές ομάδες, διεθνείς οργανισμοί και φιλανθρωπικά ιδρύματα.

Οπως ο κόσμος σημείωσε πρόοδο με τους αναπτυξιακούς στόχους της χιλιετίας, έτσι μπορούμε να έχουμε πρόοδο και με τους στόχους διατηρήσιμης ανάπτυξης. Παρά τις δυσκολίες που υπάρχουν στις προσπάθειες να καταπολεμήσουμε τη φτώχεια, την ανισότητα και την περιβαλλοντική καταστροφή, είναι δυνατό να έχουμε αποτελέσματα. Οι ισχυρές χώρες μπορεί αυτό το διάστημα να φαίνεται ότι δεν αναλαμβάνουν δράση, αλλά αυτό μπορεί να αλλάξει. Οι ιδέες μετράνε. Μπορούν να επηρεάσουν την πολιτική πολύ περισσότερο και πολύ πιο σύντομα από ό,τι πιστεύεται.

Στην τελευταία ομιλία του στον ΟΗΕ τον Σεπτέμβριο του 1963 ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ Τζον Κένεντι αναφέρθηκε στις ειρηνευτικές προσπάθειες της εποχής χρησιμοποιώντας τα λόγια του Αρχιμήδη: «Δώστε μου ένα σημείο να στηριχθώ και θα κινήσω τη Γη». Επειτα από πενήντα χρόνια είναι η σειρά της γενιάς μας να κινήσουμε όλο τον πλανήτη προς μια πιο διατηρήσιμη ανάπτυξη.

Ο Τζέφρι Σακς είναι καθηγητής Διατηρήσιμης Ανάπτυξης, καθηγητής Πολιτικών Υγείας και Διοίκησης και διευθυντής του Earth Institute στο Columbia University. Είναι επίσης ειδικός σύμβουλος του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ για θέματα ανάπτυξης. Εχει γράψει μεταξύ άλλων τα βιβλία «The End of Poverty» και «Common Wealth».