Αντιδράσεις συνεχίζουν να προκαλούν τόσο σε στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ όσο και κομμάτων της Αντιπολίτευσης οι δηλώσεις του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη στο επίσημο κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα (Xinhua) ότι η ελληνική κυβέρνηση θα προχωρήσει στην πώληση του πλειοψηφικού πακέτου που διαθέτει στον Οργανισμό Λμένος Πειραιώς (ΟΛΠ) εντός των επόμενων εβδομάδων.

Σε tweet το βράδυ του Σαββάτου ο κ. Δραγασάκης αναφέρει ότι «οι πολιτικές προτεραιότητές μας επικεντρώνονται στο ‘πώς θα παράγουμε χρήματα’, ‘πώς θα αναπτύξουμε την οικονομία’ και ‘πώς θα έχουμε λιγότερη ανεργία’» ενώ σε επόμενη ανάρτηση στο Τwitter o αντιπρόεδρος της κυβέρνησης αναπαράγει την συνέντευξή του στο κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα, στην οποία ανέφερε ότι εντός λίγων εβδομάδων θα ολοκληρωθεί η ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ.

Επίσης σε ανάρτηση του στο Facebook ο κ. Δραγασάκης λέει ότι: «Στο Πεκίνο αναδείχθηκε το ευρύ φάσμα των πεδίων επί των οποίων μπορεί να αναπτυχθεί περαιτέρω η συνεργασία ανάμεσα στην Ελλάδα και στην Κίνα. Η έμφαση στο στρατηγικό χαρακτήρα των ελληνοκινεζικών δεσμών είναι η ικανή συνθήκη για την «απελευθέρωση» της πλήρους δυναμικής που δύναται να παραχθεί από τη συνεργασία των δύο λαών σε όλα τα επίπεδα -στο οικονομικό, το πολιτικό και το πολιτιστικό».

Επιπλέον σημειώνει ότι η επίσκεψη της ελληνικής αντιπροσωπείας στην κινεζική πρωτεύουσα συγκέντρωσε ιδιαίτερο ενδιαφέρον και στο πλαίσιο αυτό υπήρξαν και συνεντεύξεις στο Πρακτορείο Xinhua και στην China Daily. Και στις δυο γίνεται αναφορά στη διαδικασία ιδιωτικοποίησης του ΟΛΠ.

Από τη πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός Ναυτιλίας κ. Θοδωρής Δρίτσας είχε δηλώσει το Σάββατο στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «η κυβερνητική θέση που έχει εξαγγελθεί στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης αναφορικά με το θέμα της ιδιωτικοποίησης του ΟΛΠ ήταν σαφής. Ό,τι δημοσιεύματα υπάρχουν αναφορικά με αυτό το θέμα θα αποσαφηνιστούν αξιόπιστα και έγκαιρα μόνο μετά την επιστροφή της ελληνικής αντιπροσωπείας από την Κίνα» .

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και η ανακοίνωση του το Τμήμα Ναυτιλίας του ΣΥΡΙΖΑ εκφράζει την απορία του για τα «δημοσιεύματα στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο αναφορικά με την επιτάχυνση της διαδικασίας πώλησης του 67% των μετοχών του Οργανισμού Λιμένος Πειραιά, τα οποία επικαλούνται ξένο πρακτορείο ειδήσεων».

Και σημειώνει ότι «επειδή, ο ΣΥΡΙΖΑ τόσο στις προγραμματικές θέσεις του όσο και στις προγραμματικές δηλώσεις, που έγιναν στην Βουλή κατά την ανάληψη των κυβερνητικών καθηκόντων, έχει εκφράσει την πλήρη αντίθεσή του στην πώληση του ΟΛΠ αλλά και όλων των λιμανιών, αναμένουμε από την κυβέρνηση να αποσαφηνίσει σχετικά με τα εν λόγω δημοσιεύματα».

Επίσης σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο πρώην υπουργός Ναυτιλίας και γραμματέας στρατηγικού σχεδιασμού Προγράμματος της ΝΔ Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης τονίζει ότι «η κυβέρνηση συνεχίζει τη γνωστή της τακτική. Άλλα λόγια μέσα άλλα λόγια έξω. Το όχι ο Πειραιάς να γίνει Chinatown στο Πεκίνο, μεταφράστηκε σε πώληση του πλειοψηφικού πακέτου.» Ο κ.Βαρβιτσιώτης προσθέτει ότι «οι αποκρατικοποιήσεις είναι μια πολύ σοβαρή υπόθεση για να αφεθεί σε αποσπασματικές δηλώσεις που το μόνο που καταφέρνουν είναι να καλλιεργήσουν ανασφάλεια στους επενδυτές για τις προθέσεις της κυβέρνησης και το επιχειρηματικό περιβάλλον στην Ελλάδα.»

Ακόμη με ανάρτηση του σε ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Καρύδης επισημαίνει ότι «οι κκ Δρίτσας και Λαφαζάνης διαλαλούσαν ότι το λιμάνι στο Πειραιά πρέπει να είναι κρατικό. Οι κκ Τσίπρας, Βαρουφάκης και Δραγασάκης ξεπουλούν άρον- άρον το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών του ΟΛΠ στη Cosco για να πληρώσουν μια δόση στο Δ.Ν.Τ . Το ΠΑΣΟΚ πάντα υποστήριζε την παραχώρηση λειτουργιών μέσω της συνεργασίας δημοσίου και ιδιωτικού τομέα.»

Και συμπληρώνει: «Είμαστε όμως μπροστά σε μια ακόμη τεράστια εξαπάτηση, ανάμεσα σε πολλές άλλες. Κάνουν ακριβώς τα αντίθετα από ότι υπόσχονταν προεκλογικά αφού πρώτα πήραν τις ψήφους για να αναρριχηθούν στην εξουσία. Όλοι οι φορείς στον Πειραιά, Περιφέρεια, Δήμοι, επιμελητήρια, εργαζόμενοι, δημότες είναι τελείως αντίθετοι στα σχέδια της κυβέρνησης του κ. Τσίπρα».

Επιπλέον υπογραμμίζει ότι για τους κκ. Δρίτσα και Λαφαζάνη δεν υπάρχει άλλος δρόμος από την παραίτηση αν εννοούν στο ελάχιστο όσα υποστήριζαν ακόμη και μετεκλογικά. «Οι ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ θα βουλιάξουν στον Πειραιά μέσα στα ψέματα τους» σημειώνει ο κ.Καρύδης.

Υπενθυμίζεται ότι οι λιμενεργάτες από την πλευρά τους, όπως είπαν εκπρόσωποί τους μιλώντας στο «Βήμα», θα ζητήσουν διασαφήνιση των κυβερνητικών θέσεων.

Αύριο Δευτέρα θα συνεδριάσει η διοίκηση της Ομοσπονδίας Υπαλλήλων Λιμένων Ελλάδος (ΟΜΥΛΕ) και θα επιδιώξει συναντήσεις για το θέμα τόσο με τον κ. Δρίτσα όσο και με τον κ. Δραγασάκη προκειμένου να τους πουν τι ακριβώς προτίθεται να κάνει η κυβέρνηση σχετικά με την ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ και στη συνέχεια θα εξετάσουν τα επόμενα βήματά τους αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο κινητοποιήσεων. Παρέπεμπαν μάλιστα σε παλαιότερες ανακοινώσεις στις οποίες ανέφεραν σε συνέχιση του αγώνα τους «αν αθετηθούν κυβερνητικές δεσμεύσεις που πραγματοποιήθηκαν εν μέσω δυναμικών κινητοποιήσεων».