Κομισιόν, ΕΚΤ και ΔΝΤ φέρονται, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το γερμανικό Spiegel, να εκτιμούν ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται φέτος να καταγράψει πρωτογενές πλεόνασμα και ότι η «παύση μεταρρυθμίσεων» στην Αθήνα επιδεινώνει την οικονομική κατάσταση, ανοίγοντας «τρύπα μεταξύ 10 και 20 δισ. ευρώ».

Σύμφωνα με τις ίδιες αναφορές, το κενό αυτό θα έπρεπε να καλυφθεί με νέο πακέτο, το ύψος του οποίου «θα μπορούσε ως εκ τούτου να ανέλθει σε 30 δισ. ευρώ ή παραπάνω».

Το περιοδικό γράφει πως «αν και όλοι μιλούν για αποκλιμάκωση της έντασης, η πραγματικότητα είναι ακριβώς η αντίθετη», καθώς «τρεις μήνες μετά την εκλογική νίκη, ο Τσίπρας βρίσκεται αντιμέτωπος με τις 18 κυβερνήσεις των χωρών της Ευρωζώνης, που θέλουν να πιέσουν τον αριστερό πολιτικό να ξεχάσει ένα μεγάλο μέρος των προεκλογικών του υποσχέσεων και αν δεν υποχωρήσει, θα μπορούσε στο τέλος να συμβεί αυτό που όλοι απεύχονται: η αποχώρηση της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, η χρεοκοπία και πολιτικό χάος διαρκείας – ίσως και όλα μαζί».

«Μεταρρυθμίσεις ή χρεοκοπία: αυτό είναι το δίλημμα που θέτουν οι ισχυροί της Ευρωζώνης», γράφει το περιοδικό και μεταφέρει εκτιμήσεις κύκλων των δανειστών ότι «δεν θα απομείνει τίποτα» από το πλεόνασμα το οποίο αναμενόταν να φθάσει στο 3% του ΑΕΠ.

«Ήδη γίνονται υπολογισμοί για το πόσο θα κοστίσει η άρνηση μεταρρυθμίσεων, όταν οι πολίτες αρνούνται να πληρώσουν φόρους και η οικονομία καταρρέει. Ειδικοί υπολογίζουν ότι εντός των επόμενων μηνών θα προκύψει πρόσθετο χρηματοδοτικό κενό ύψους 10 έως 20 δισ. ευρώ το οποίο θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με ένα ακόμη πακέτο βοήθειας που θα μπορούσε να ξεπεράσει τα 30 δισεκατομμύρια», επισημαίνεται στο δημοσίευμα.

Κατά την επίσκεψή του στο Βερολίνο, ο Αλέξης Τσίπρας, αναφέρει το περιοδικό, «έκανε την παραχώρηση για επιστροφή των τεχνικών κλιμακίων των θεσμών, που μελλοντικά μπορούν να κάνουν ανενόχλητα τη δουλειά τους και να έχουν πρόσβαση στα υπουργεία», όμως οι συντάκτες διατυπώνουν επιφυλάξεις σχετικά με το εάν αυτή η δέσμευση θα τηρηθεί, καθώς δύο ημέρες μετά την επίσκεψη στο Βερολίνο τα τεχνικά κλιμάκια δεν είχαν ακόμη επιστρέψει και η «κακοφωνία» και τα αντικρουόμενα μηνύματα που στέλνουν τα μέλη της κυβέρνησης φέρνουν σε αμηχανία την Ευρώπη.

Και το δημοσίευμα συνεχίζει γράφοντας: «Δεν είναι καθόλου παράξενο που οι χώρες της Ευρωζώνης προετοιμάζονται για τη χειρότερη των περιπτώσεων. Και ο ίδιος ο (πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ) Γιούνκερ δεν αποκλείει πλέον μία αποχώρηση της Ελλάδας από την Ευρωζώνη. Ενώ στις αρχές Μαρτίου έλεγε κατηγορηματικά πως «δεν θα υπάρξει ποτέ Grexit» μόλις την περασμένη εβδομάδα, είπε πως θα πρέπει κανείς να προετοιμάζεται και για ένα τέτοιο σενάριο».

«Για έναν εκ πεποιθήσεως Ευρωπαίο αυτό θα αποτελούσε ήττα, αλλά ο Γιούνκερ κάνει ήδη σχέδια για την επόμενη μέρα» αναφέρει το Spiegel, συνεχίζοντας πως «για τα υπόλοιπα κράτη της ευρωζώνης η αποχώρηση της Ελλάδας θα μπορούσε να προσφέρει ευκαιρίες. Οι συνεργάτες του Γιούνκερ πιστεύουν πως το κλαμπ των χωρών της Ευρωζώνης θα μπορούσε να εξελιχθεί, μετά την καταστροφική εξέλιξη μιας αποχώρησης της Ελλάδας, σε μια πραγματική οικονομική κυβέρνηση».

Το περιοδικό υποστηρίζει επίσης ότι μπορεί η γερμανίδα καγκελάριος να παρέπεμψε στο Eurogroup για τις αποφάσεις, αλλά την απόφαση για την πορεία της Ελλάδας θα την πάρουν τελικά οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων: «Και είναι η ψήφος της Μέρκελ που θα δώσει την τελική έγκριση στο ελληνικό μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα. Ένα «Όχι» των Γερμανών που θα έδιωχνε την Ελλάδα από την Ευρωζώνη και θα έθετε σε κίνδυνο το Ευρώ; Αυτό που η Μέρκελ φοβάται πολύ περισσότερο και από τη γερμανική ηγεμονία στην Ευρώπη είναι ακριβώς η ενοχή που θα είχε η Γερμανία σε αυτή την καταστροφή», καταλήγει το δημοσίευμα.