Με την ψυχή στο στόμα κατάφερε το υπουργείο Οικονομικών να συγκεντρώσει τα λεφτά για να πληρώσει κανονικά τους μισθούς και τις συντάξεις του Απριλίου. Η παρτίδα σώθηκε με τα αποθεματικά 120 εκατομμυρίων ευρώ του ΟΑΕΔ και τα ταμειακά διαθέσιμα 80 εκατ. ευρώ της Περιφέρειας Αττικής, αλλά και με κάποιες κινήσεις της τελευταίας στιγμής την Παρασκευή το πρωί, προκαλώντας ανακούφιση στα στελέχη του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, που από τις αρχές του μήνα ανέβαιναν τον δικό τους Γολγοθά. Στις αρχές Μαρτίου άρχισαν να ψάχνουν 4 δισ. ευρώ. Τόσα έλειπαν συνολικά για να μπορέσει το κράτος να εξοφλήσει τις υποχρεώσεις του μήνα. Εφθασαν μέχρι την τελευταία εβδομάδα που ακόμη έλειπαν κάποιες εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ. Τελικά τα μάζεψαν, αποδεικνύοντας ότι δεν υπάρχει τέλος πριν από το τέλος. Ισχύει και για τη ρευστότητα!

Το μήνυμα Κερέ

Στο μεταξύ, τα νέα που φθάνουν από τη Φρανκφούρτη δεν δίνουν και πολλές ελπίδες για άμεση έκβαση των διαπραγματεύσεων κυβέρνησης και δανειστών που θα ανοίξει τις στρόφιγγες της χρηματοδότησης προς τη χώρα για να «κοιμόμαστε ήσυχοι τον Απρίλιο». Το στίγμα έδωσε ο Μπενουά Κερέ στην τελευταία τηλεδιάσκεψη της ΕΚΤ, όπου εγκρίθηκε η πρόσθετη χρηματοδότηση κατά 1,2 δισ. ευρώ των ελληνικών τραπεζών μέσω του ELA. «Πάμε πολύ αργά» είπε ο γάλλος τραπεζίτης, μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ και, με διακριτικό αλλά ουσιαστικό τρόπο, φίλος της Ελλάδας.

Ψήφος από Fairfax

Εμπρακτη στήριξη έδωσε στη Eurobank ο μεγαλομέτοχός της Fairfax, αγοράζοντας 150 εκατ. μετοχές της τράπεζας και προσφέροντας έτσι αντιστάθμισμα στη σταδιακή αποχώρηση του Capital Fund.

Μέσω μαζικών αγορών τα τελευταία 24ωρα, το καναδικό επενδυτικό fund έδειξε ότι στηρίζει την ελληνική τράπεζα αλλά και ευρύτερα το εγχώριο τραπεζικό σύστημα, προσφέροντας ανάχωμα στην πτώση της μετοχής.

Από την άλλη, η Eurobank τις τελευταίες ημέρες βιώνει «σκωτσέζικο ντους», μια και το επενδυτικό κεφάλαιο Capital μειώνει με γοργούς ρυθμούς τη συμμετοχή του, προβαίνοντας σε μαζικές πωλήσεις που έριξαν και τη μετοχή. Από το 19% που κατείχε πριν από τέσσερις μήνες στην τράπεζα έπεσε κάτω από το 10% στις 20 Μαρτίου και κάτω από το 5% στις 23 Μαρτίου, ενώ σύμφωνα με χρηματιστηριακές πηγές έπεται και συνέχεια, που μπορεί να φθάσει μέχρι την πλήρη αποεπένδυση. Προφανώς οι Αμερικανοί τα βλέπουν αλλιώς από τους Καναδούς.

Είδε «λίστα» ο Γερμανός και έκανε τον σταυρό του
Θυμάστε το πρόγραμμα Youth Guarantee για την ενίσχυση της απασχόλησης των νέων στην Ευρώπη που είχε ανακοινωθεί μετά βαΐων και κλάδων πριν από δύο χρόνια από τις Βρυξέλλες. Ε, λοιπόν, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά ούτε και στην υπόλοιπη Ευρώπη έχει προχωρήσει το πρόγραμμα, παρά τη μάστιγα της ανεργίας των νέων στις χώρες του ευρώ. Στην Ελλάδα υποτίθεται ότι θα χρηματοδοτούνταν με 1,5 δισ. ευρώ και θα εξασφάλιζε εργασιακή εμπειρία σε 440.000 νέους μέσα από προγράμματα απασχόλησης τη διετία 2014-2015. Από τότε όμως ούτε κουβέντα. Το θέμα έθεσε στον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Στέφεν Καμπέτερ ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος, σε συνάντηση που είχε μαζί του προ ημερών, ζητώντας την υποστήριξη της Γερμανίας που είναι χρηματοδότρια χώρα του προγράμματος. Και άλλα συγκεκριμένα θέματα ενίσχυσης προγραμμάτων απασχόλησης από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και το ΕΣΠΑ περιλαμβάνονταν σε λίστα που παραδόθηκε στον γερμανό υπουργό, ο οποίος εξέφρασε την έκπληξή του και αμέσως άρχισε να δείχνει ενδιαφέρον για το θέμα. Λέτε γιατί είναι η μοναδική και συγκεκριμένη «λίστα» που έχει πάρει στα χέρια της η Γερμανία από την Ελλάδα ή επειδή ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ φορούσε στη συνάντηση γραβάτα;

Ο,τι λέει δεν ξελέει ο Γιάνης

Με την ατάκα του στην Κρήτη άφησε κάγκελο πολλούς εντός και εκτός Ελλάδας. Ενας πολίτης στα Χανιά λέει στον Βαρουφάκη «σας στηρίζουμε» και ο πολύς Γιάνης απαντά αμέσως: «Ναι, αλλά να μας στηρίζετε και μετά τη ρήξη, ε;». Το περιστατικό γνωστό από την 25η Μαρτίου.

Με έπιασε περιέργεια και ρώτησα συνεργάτη του αν είχε κοπανήσει μερικές ρακές ο υπουργός, αν του ξέφυγε η ατάκα ή εννοούσε αυτό που έλεγε. Μου απάντησε ότι ο υπουργός δεν μετανιώνει για την ατάκα, σε αντιδιαστολή με τη φωτογράφιση στο «Paris Match» για την οποία μετάνιωσε. Και μετά άρχισε μια συζήτηση για τη θεωρία παιγνίων. Εκ του οποίου καταλαβαίνω ότι ο Γιάνης όταν δεν τρομπάρει, όπως στο αφιέρωμα του γαλλικού περιοδικού, μπλοφάρει.