Κανείς δεν είναι σε θέση να προσδιορίσει πόσα είναι τα μαύρα κεφάλαια Ελλήνων στο εξωτερικό. Είναι σίγουρα πολλά, λένε κυβερνητικά στελέχη, που συμπληρώνουν ότι αν ξέραμε πόσα είναι ακριβώς, θα ξέραμε και πού, και θα μπορούσαμε να τα φορολογήσουμε κανονικά. Επειδή όμως τα λεφτά αυτά είναι καλά κρυμμένα, για δεκαετίες ολόκληρες σε πολλές περιπτώσεις, η κυβέρνηση πριν αρχίσει να ψάχνει με νέα όπλα τους φοροφυγάδες εξωτερικού, ετοιμάζεται να τους δώσει μια τελευταία ευκαιρία.

Πληρώστε φόρο και κάντε τα ό,τι θέλετε. Αφήστε τα στο εξωτερικό, χρησιμοποιήστε τα για να καλύψετε το πόθεν έσχες αγορών περιουσιακών στοιχείων στην Ελλάδα, «ασπρίστε» τα εντέλει, με μια χρυσή ευκαιρία στην οποία ακυρώνονται μελλοντικές ενδεχόμενες ποινικές διώξεις και φορολογικές επιβαρύνσεις που μπορεί ακόμα και να φτάνουν στο ύψος του κεφαλαίου, αν εντοπιστούν κατόπιν ελέγχου.
Οι νομοθετικές διατάξεις είναι, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, έτοιμες. Μένει όμως ένα κενό: το ύψος του φορολογικού συντελεστή –και στο σημείο αυτό φαίνεται πως υπάρχουν αρκετές διαφορετικές απόψεις στους κόλπους της κυβέρνησης. Εισηγήσεις έχουν κάνει, σύμφωνα με τις πληροφορίες, και οι δύο αναπληρωτές υπουργοί Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη και Δημήτρης Μάρδας, αλλά την τελική σφραγίδα στο νομοσχέδιο θα βάλει ο υπουργός Γιάνης Βαρουφάκης.

Ο σχεδιασμός άρχισε με προτάσεις για την καθιέρωση συντελεστή φόρου 15%. Για παράδειγμα, φορολογούμενος έχει δύο εκατ. ευρώ μαύρα σε τράπεζες του εξωτερικού, δίνει 300.000 ευρώ και καθαρίζει.

Για ορισμένα κυβερνητικά στελέχη, μεταξύ των οποίων πληροφορίες αναφέρουν ότι περιλαμβάνεται και η Ν. Βαλαβάνη, αυτός ο συντελεστής είναι χαμηλός. Υπάρχουν λοιπόν εισηγήσεις για μεγαλύτερο συντελεστή, στο 20% ή 25%. Από την άλλη, υπάρχει ο αντίλογος. «Αν βάλουμε τόσο υψηλό συντελεστή, είναι σχεδόν δεδομένο ότι δεν θα έρθει κανείς» αναφέρουν άλλες πηγές που εισηγούνται συντελεστή της τάξεως του 5%.

Προς αυτή την κατεύθυνση κινούνται, σύμφωνα με τις πληροφορίες, και οι εισηγήσεις υπηρεσιακών στελεχών του υπουργείου Οικονομικών που έχουν δει το έργο των κινήτρων επαναπατρισμού κεφαλαίων άλλες δύο φορές στο παρελθόν: το 2004, επί Γιώργου Αλογοσκούφη με συντελεστή 3% και το 2010 επί Γιώργου Παπακωνσταντίνου με συντελεστές 5%-8%, ανάλογα με το αν τα κεφάλαια επαναπατρίζονταν ή απλώς δηλώνονταν και έμεναν στο εξωτερικό. Και στις δύο περιπτώσεις, οι ρυθμίσεις πάτωσαν με ελάχιστα έσοδα.

Στο ερώτημα, ακόμα και αν ο συντελεστής φόρου είναι ελκυστικός, γιατί αυτή τη φορά η ρύθμιση θα αποδώσει έσοδα, κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών απαντά: «Γιατί δεν θα τους πούμε να τα φέρουν στην Ελλάδα, απλώς να τα δηλώσουν για να μπορούν να τα χρησιμοποιήσουν χωρίς πρόβλημα και επιπλέον γιατί, αν δεν τα δηλώσουν, σύντομα θα τους βρούμε».

ΤΑ ΝΕΑ ΟΠΛΑ. Η αλήθεια είναι ότι ο ελεγκτικός μηχανισμός του υπουργείου Οικονομικών δεν βρίσκεται στην κατάσταση του 2004 ούτε σε αυτή του 2010. Εχει εκσυγχρονιστεί παρότι μένουν πολλά ακόμα να γίνουν. Αυτό όμως που το 2004 ήταν σχεδόν αδύνατο, δηλαδή να έχει ο ελεγκτής πρόσβαση στα στοιχεία καταθέσεων του ελεγχόμενου φορολογουμένου, σήμερα είναι απλή διαδικασία και σύντομα αναμένεται ότι θα γίνει απλούστερη.
Την ερχόμενη Τρίτη, η Ν. Βαλαβάνη έχει προγραμματίσει σύσκεψη με στελέχη της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών με αντικείμενο το «καταθεσιολόγιο». Οπως εξηγούν αρμόδιες πηγές του υπουργείου Οικονομικών, το σχέδιο που ετοιμάζεται προβλέπει ότι σύντομα οι ελεγκτές θα έχουν online πρόσβαση στα αρχεία και τις κινήσεις πάσης φύσεως καταθετικού λογαριασμού φορολογουμένου, που ελέγχεται σε βάθος δεκαπενταετίας.

Οι ελεγκτές σε πραγματικό χρόνο θα βλέπουν όχι μόνο το ύψος της κατάθεσης αλλά και κάθε κίνηση του λογαριασμού από το 2000 και μετά. Και σήμερα έχουν πρόσβαση στα στοιχεία των τραπεζικών λογαριασμών, όχι όμως online. Κατόπιν ηλεκτρονικού αιτήματος, τα στοιχεία διαβιβάζονται την επομένη από τις τράπεζες και οι πληροφορίες δεν είναι τόσο αναλυτικές.

Οι αναλυτικές κινήσεις των λογαριασμών από το 2000 και μετά βρίσκονται σε 65 CD, τα οποία παραδόθηκαν στο ΣΔΟΕ από τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων τον περασμένο Νοέμβριο και ήδη υπάρχουν αποτελέσματα. Με την online πρόσβαση, ο έλεγχος απλοποιείται και επιταχύνεται και αν το μαύρο χρήμα εξωτερικού έχει περάσει κάποια στιγμή τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια από ελληνική τράπεζα, μπορεί να εντοπιστεί.
Για τα μαύρα λεφτά που έφυγαν με βαλίτσες, η κατάσταση περιπλέκεται. Αλλά εκεί υπάρχουν πολλές λίστες (Λαγκάρντ, Λιχτενστάιν, εμβασμάτων) για διασταυρώσεις στοιχείων και ο υπουργός Επικρατείας για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς Παναγιώτης Νικολούδης έχει δημόσια υποστηρίξει ότι υπάρχουν στοιχεία για 120 δισ. ευρώ κρυμμένα κεφάλαια στο εξωτερικό.

Αν ο φορολογούμενος πιαστεί στην τσιμπίδα του ελέγχου, τότε η Εφορία τού παίρνει έως και το σύνολο του κεφαλαίου. Επιβάλλεται αρχικά φόρος ίσος με τον συντελεστή που ίσχυε όταν «κρύφτηκαν» τα λεφτά, άρα ξεκινάμε από μια βάση 40%-45% και με τα πρόστιμα και τις προσαυξήσεις, μπορεί να δεσμευτεί έως και το 80% των κεφαλαίων.