Οι εταίροι μας έχουν δεσμευτεί ότι θα ξεκινήσει η συζήτηση για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους προκειμένου αυτό να καταστεί βιώσιμο και η δέσμευση αυτή ουδόλως απεμπολήθηκε από τη χώρα μας με τη συμφωνία στο Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου του 2015.

Αυτό προκύπτει από έγγραφο του ΟΔΔΗΧ που διαβιβάστηκε στη Βουλή, μετά από ερώτηση που είχε καταθέσει η βουλευτής της ΝΔ, Ντόρα Μπακογιάννη. Με το ίδιο έγγραφο, ο ΟΔΔΗΧ σπεύδει να υπογραμμίσει ότι το Ελληνικό Δημόσιο, όπως διαχρονικά πράττει, εξυπηρετεί το δημόσιο χρέος της χώρας.

Η ερώτηση αφορούσε στο χρηματοδοτικό κενό και το δημόσιο χρέος, και όπως απαντά ο ΟΔΔΗΧ σε έγγραφό του που διαβιβάστηκε στη Βουλή μέσω του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Δημήτρη Μάρδα, «το Ελληνικό Δημόσιο, όπως άλλωστε κάνει διαχρονικά, εξυπηρετεί τις υποχρεώσεις του που αφορούν την εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους της χώρας».

Ο ΟΔΔΗΧ επισημαίνει ακόμη ότι «οι εταίροι μας έχουν ήδη δεσμευτεί μέσω των αποφάσεών τους στο Eurogroup του Νοεμβρίου 2012, ότι μετά την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος για το 2013 θα ξεκινήσει εκ νέου μια συζήτηση για τη λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων περαιτέρω ελάφρυνσης του ελληνικού δημόσιου χρέους προκειμένου αυτό να καταστεί βιώσιμο, δέσμευση η οποία ουδόλως προκύπτει ότι απεμπολήθηκε από τη χώρα μας με τη συμφωνία στο Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου 2015».

Η κ. Μπακογιάννη, στην ερώτησή της είχε επικαλεστεί γερμανικά δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία η γερμανική κυβέρνηση θεωρεί ότι η απόφαση του Eurogroup του Νοεμβρίου 2012 για το ελληνικό χρέος έχει χάσει την ισχύ της λόγω της υπογραφής της συμφωνίας της 20ης Φεβρουαρίου. Η κ. Μπακογιάννη αναφερόταν επίσης στις υποχρεώσεις που αντιμετωπίζει η Ελλάδα μέσα στον Μάρτιο, κυρίως δανειακές υποχρεώσεις προς το ΔΝΤ και λήξεις εντόκων γραμματίων.