Επενδυτές από τις ΗΠΑ αγοράζουν εμπορικά ακίνητα στην Ευρώπη με όλο και ταχύτερους ρυθμούς καθώς το ράλι που έχει κάνει τους τελευταίους οκτώ μήνες το δολάριο σε συνδυασμό με τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν πολλές χώρες της ζώνης του ενιαίου νομίσματος κάνει πιο φθηνά τα γραφεία, τα καταστήματα και τις αποθήκες.

Τα ποσά που δαπάνησαν πέρυσι αμερικανοί επενδυτές για την αγορά εμπορικών ακινήτων στην Ευρώπη ήταν ελάχιστα χαμηλότερα από το ιστορικό υψηλό του 2007, σύμφωνα με στοιχεία της Real Capital Analytics. Το ρεκόρ αναμένεται να σπάσει φέτος, ύστερα από ένα δυνατό πρώτο τρίμηνο, ανέφερε ο Σάιμον Μάλινσον, ο γενικός διευθυντής της RCA για την Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική. «Καθώς οι αγορές των ΗΠΑ γίνονται όλο και πιο ακριβές και με τις αλλαγές στις ισοτιμίες που βλέπουμε, κεφάλαια από τις ΗΠΑ κάνουν έντονη την παρουσία τους στην Ευρώπη» εξήγησε ο Ρίτσαρντ Ντάιβαλ, στέλεχος της Colliers International. «Η Ευρώπη εξακολουθεί να έχει (οικονομικά) προβλήματα» πρόσθεσε. Οι αμερικανικές επενδύσεις σε ευρωπαϊκά εμπορικά ακίνητα αυξήθηκαν πέρυσι 90% φθάνοντας τα 41,2 δισ. ευρώ. Πρόκειται για ποσό που είναι λίγο μόνο μικρότερο από τα υψηλά του 2007. Τότε οι επενδύσεις είχαν φθάσει τα 41,5 δισ. ευρώ σημείωσε η RCA. Οι αντίστοιχες επενδύσεις από τις αρχές του έτους έχουν φθάσει τα 8,9 δισ. ευρώ και υπάρχουν προοπτικές για νέες άμεσες επενδύσεις 3,3 δισ. ευρώ.

Η ισοτιμία του ευρώ με το δολάριο έχει κάνει πιο φθηνά τα ευρωπαϊκά ακίνητα για τους αμερικανούς επενδυτές. Οι επενδυτές αυτοί θεωρούν ότι υπάρχουν ευκαιρίες για εμπορικά ακίνητα στη Γηραιά Ηπειρο είπε ο Σάιμον Μάλινσον της RCA. Ο ίδιος εκφράζει ακόμη την εκτίμηση ότι φέτος οι επενδύσεις των Αμερικανών σε ευρωπαϊκά ακίνητα θα ξεπεράσουν κάθε προηγούμενο. Οι τιμές των εμπορικών ακινήτων στις ΗΠΑ έφθασαν τον Ιανουάριο σε επίπεδα ρεκόρ καθώς οι επενδυτές συναγωνίζονται για το ποιος θα πάρει τα φιλέτα, σύμφωνα με έρευνα της CoStar Group.

© Bloomberg News