Περί τα τέλη Απριλίου αναμένεται να ανοίξει η ειδική εφαρμογή στο Taxisnet για την υποβολή των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος. Το έντυπο Ε1 ακόμη σχεδιάζεται ενώ εκκρεμεί η έκδοση μιας σειράς εγκυκλίων προκειμένου να ξεκαθαρίσει το σκηνικό υποβολής των φετινών δηλώσεων.

Χθες πάντως δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως απόφαση της ΓΓΔΕ Κατερίνας Σαββαΐδου στην οποία περιγράφεται η καταληκτική ημερομηνία υποβολής των δηλώσεων (έως τις 30 Ιουνίου), το χρονοδιάγραμμα πληρωμής των φόρων εισοδήματος (σε τρεις δόσεις: τέλος Ιουλίου, τέλος Σεπτεμβρίου και τέλος Νοεμβρίου) και δίνονται διευκρινίσεις αναφορικά με τους υπόχρεους υποβολής δήλωσης.

Φέτος δεν υπάρχει υποχρέωση υποβολής δήλωσης για όσους φορολογούμενους έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους αλλά δεν έχουν κανέ α εισόδημα, πραγματικό ή τεκμαρτό. Οι φορολογούμενοι όμως οι οποίοι έχουν κάνει έναρξη επιτηδεύματος υποχρεούνται σε υποβολή δήλωσης φορολογίας εισοδήματος σε κάθε περίπτωση.

Για τους κατοίκους εξωτερικού ορίζεται ότι έχουν υποχρέωση υποβολής δήλωσης στην Ελλάδα μόνο όταν αποκτούν πραγματικό εισόδημα, φορολογούμενο με οποιονδήποτε τρόπο (π.χ. βάσει κλίμακας ή αυτοτελώς) ή απαλλασσόμενο από πηγές εντός της Ελλάδας.