Αντιμέτωποι με λυπητερή 350 εκατ. ευρώ θα έρθουν τις επόμενες ημέρες περίπου ένα εκατομμύριο φορολογούμενοι, οι οποίοι άφησαν απλήρωτο το χαράτσι ακινήτων του 2013. Η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων προετοιμάζεται να βεβαιώσει τις εν λόγω απλήρωτες φορολογικές οφειλές και να καλέσει τους φορολογουμένους είτε να εξοφλήσουν το χρέος τους έως το τέλος Απριλίου είτε να το εντάξουν στη νέα βελτιωμένη ρύθμιση των εκατό δόσεων, με ελάχιστη μηνιαία καταβολή 20 ευρώ.

Ο λογαριασμός με το απλήρωτο χαράτσι –Ενιαίο Ειδικό Τέλος Ακινήτων –σέρνεται στο υπουργείο Οικονομικών από το καλοκαίρι του 2014.

Το ΕΕΤΑ για το 2013 εξοφλήθηκε από τη συντριπτική πλειοψηφία των ιδιοκτητών ακινήτων σε πέντε διμηνιαίες δόσεις μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ έως το περασμένο καλοκαίρι.

Χιλιάδες φορολογούμενοι όμως άφησαν απλήρωτο το χαράτσι από άποψη, ενώ άλλοι θεώρησαν εσφαλμένα ότι το εξόφλησαν μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.

Αν είχαν καθυστερήσει να πληρώσουν τον λογαριασμό του ηλεκτρικού όμως, είναι πιθανό τα χρήματα για το χαράτσι να τα κράτησε η ΔΕΗ συμψηφίζοντάς τα με μελλοντικές οφειλές για ρεύμα.

Από τις 25 Ιουλίου 2014 και μετά, όποιοι πελάτες της ΔΕΗ πλήρωναν λογαριασμό –εκπρόθεσμα –με χαράτσι, το ποσό του ΕΕΤΑ παρακρατούνταν από την εταιρεία και γινόταν συμψηφισμός με μελλοντικές οφειλές ηλεκτρικού ρεύματος, ενώ η φορολογική οφειλή πήγαινε στη ΔΟΥ. Η ΔΕΗ είχε ενημερώσει σχετικά με επιστολές της τους πελάτες της, ελάχιστοι από τους οποίους όμως αναζήτησαν στη ΔΟΥ την οφειλή τους.

Η ΓΓΔΕ σχεδίαζε να βεβαιώσει το χαράτσι ακινήτων τον περασμένο Νοέμβριο. Τα σχέδια έμειναν πίσω εξαιτίας των πολιτικών εξελίξεων. Με την αλλαγή της κυβέρνησης και δεδομένης της θέσης του ΣΥΡΙΖΑ προεκλογικά σε σχέση με το χαράτσι, η ΓΓΔΕ ανέμενε οδηγίες για το αν θα προχωρήσει ή όχι στη βεβαίωσή του. Με πρόσφατες δηλώσεις της η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών Ν. Βαλαβάνη φωτογραφίζοντας το χαράτσι του 2013 είπε ότι θα μπορέσει να ενταχθεί στη ρύθμιση των εκατό δόσεων.

Ετσι, τις επόμενες ημέρες οι αρμόδιες υπηρεσίες της ΓΓΔΕ αναμένεται να προχωρήσουν στη βεβαίωση των εκκρεμών φορολογικών υποχρεώσεων, αναρτώντας τα σχετικά εκκαθαριστικά στο Taxisnet. Το καλό νέο για όσους άφησαν απλήρωτο το ΕΕΤΑ του 2013 είναι ότι, παρότι θα κληθούν να το πληρώσουν έναν χρόνο μετά, δεν θα έχουν την παραμικρή προσαύξηση και επιπλέον θα μπορέσουν να εντάξουν την οφειλή τους σε εκατό δόσεις.