Θα κοστίσει πάνω από 1,3 δισ. ευρώ

ΔΕΗ: Πράσινο φως για την Πτολεμαΐδα 5

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 26/03/2015 08:43 |
ΔΕΗ: Πράσινο φως για την Πτολεμαΐδα 5

Προχωρά η επένδυση για την κατασκευή του έργου της λιγνιτικής μονάδας 800 MW της ΔΕΗ στην Πτολεμαΐδα, που θα κοστίσει πάνω από 1,3 δισ. ευρώ, μετά και το πράσινο φως που άναψε ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτης Λαφαζάνης.
 
Από την Κοζάνη όπου και περιόδευσε στις εγκαταστάσεις της ΔΕΗ, ο υπουργός ανακοίνωσε ότι υπέγραψε πριν από λίγες ημέρες τις πρώτες άδειες για την κατασκευή της μονάδας, ξεκαθαρίζοντας ότι η κυβέρνηση στηρίζει την υλοποίησή της και ότι θα καταβάλει κάθε προσπάθεια για να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατό.

Πρόκειται για δηλώσεις που έγιναν λίγα μόλις 24ωρα πριν εκπνεύσει στις 29 Μαρτίου η συμβατική υποχρέωση έγκρισης της άδειας εγκατάστασης και ενώ όλο το προηγούμενο διάστημα η περιβαλλοντική οργάνωση WWF είχε αποδυθεί σε εκστρατεία για την ακύρωση της επένδυσης.

Ωστόσο ο υπουργός έσπευσε να πάρει δημόσια θέση επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση στηρίζει την κατασκευή της Πτολεμαΐδας 5, που θα περιλαμβάνει την τελευταία λέξη της αντιρρυπαντικής τεχνολογίας, γι’ αυτό και θα έχει λιγότερες αρνητικές επιπτώσεις στο περιβάλλον σε σχέση με τις παραδοσιακές μονάδες.

Η μονάδα θα κάνει χρήση γερμανικού εξοπλισμού, αφού η κατασκευή της γίνεται από την κοινοπραξία τής ΤΕΡΝΑ με υπεργολάβους τις Hitachi Power, Hitachi Ltd και τη Hamon Environmental GmbH. Στην ιαπωνική εταιρεία έχει περάσει εδώ και καιρό ο έλεγχος της γερμανικής Babcock, η οποία πρόκειται να προμηθεύσει το κυριότερο μέρος του εξοπλισμού της Πτολεμαΐδας 5.

Προκειμένου να χρηματοδοτήσει την επένδυση, η ΔΕΗ έχει εξασφαλίσει από το 2013 ομολογιακό δάνειο ύψους 739 εκατ. ευρώ από κοινοπραξία ξένων τραπεζών υπό τη γερμανική αναπτυξιακή τράπεζα kWF Ipex Bank.

 

3
ΚΟΙΝΟΣ ΝΟΥΣ
28/03/2015 17:31
Μπράβο Λαφαζάνη, ειλικρινά συγχαρητήρια. Τα λαμόγια της wwf που τα παίρνουν από παντού για να σώσουν δήθεν τον πλανήτη τα έβαλες στη θέση τους. Έχουμε λιγνίτη για 120 χρόνια με κόστος 0,07 ανα κιλοβατώρα και όχι με 0,42 όπως τα φωτοβολταϊκά που ορισμένοι οικολόγοι του κώλου θέλουν να μας πασάρουν. Ξέρουμε τι κρύβεται πίσω από όλες αυτές τις οργανώσεις. Έτσι η προστιθέμενη αξία μέσα στη χώρα θα είναι πολύ μεγάλη με πολλές θέσεις εργασίας κι όχι με δύο καθαρίστριες για να καθαρίζουν τα τζάμια. Βέβαια αν ήσουν στην αντιπολίτευση άλλα θα έλεγες, όμως έστω κι έτσι κάνε και κάτι καλό για τη χώρα, γιατί τα λαμόγια αλλάζουν πολλές φορεσιές για να τα κονομήσουν, τώρα κλαίνε για το διοξείδιο του άνθρακα που από 0,02% μέσα σε 150 χρόνια έγινε 0,03, εξάλλου και η Γερμανία που το παίζει κι αυτή οικολόγα κι έχει τεράστια συμφέροντα απο τις ΑΠΕ πρόσφατα ξεκίνησε δέκα εργοστάσια τέτοιου τύπου αν δεν κάνω λάθος. Έχω πεί τόσα εναντίον σου Λαφαζάνη τώρα σου λέω μπράβο για να δεις πως δεν είμαι κολλημένος.
Orest1s
27/03/2015 12:09
Όταν όλοι επενδύουν στην Πράσινη Ενέργεια εμείς ρίχνουμε λεφτά (που δεν έχουμε) σε τριτοκοσμικές μορφές ενέργειας για τις οποίες πληρώνουμε και penalty κάθε χρόνο στην ΕΕ! Ε Λ Ε Ο Σ!!!
Οικολόγος Μηχανικός
26/03/2015 10:34
Μόνο πράσινο δεν είναι το φως, όσο για να ανάψουν οι λάμπες και να φωτιστούμε καίγεται λιγνίτης.