Η κλεψύδρα γύρισε ακόμη μία φορά. Η Ελλάδα έχει προθεσμία πέντε ημερών, έως την ερχόμενη Δευτέρα σύμφωνα με το Bloomberg, για να παρουσιάσει στους θεσμούς τη λίστα μεταρρυθμίσεων με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και κοστολόγηση.
Από το περιεχόμενο της λίστας και την ταχύτητα υλοποίησής της είναι απολύτως σαφές πως εξαρτώνται οι χρηματοδοτικές ανάσες που θα δοθούν στην Αθήνα τις επόμενες εβδομάδες, την ώρα που το υπουργείο Οικονομικών πασχίζει να βγάλει τον λογαριασμό των επομένων ημερών. Μια μικρή ανάσα χρηματοδότησης φαίνεται να προκύπτει από το μέτωπο της ρύθμισης – εξπρές για τα ληξιπρόθεσμα χρέη.

Εως την Τρίτη, οπότε και τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, στο υπουργείο Οικονομικών είχαν εισπραχθεί περισσότερα από 120 εκατ. ευρώ από φορολογουμένους οι οποίοι πλήρωσαν εφάπαξ τα χρέη τους προκειμένου να σβήσουν τις προσαυξήσεις. Για τον Μάρτιο, αρμόδιες πηγές διαβεβαιώνουν ότι χρηματοδοτικά δεν υπάρχει πρόβλημα. Για τη συνέχεια, εκφράζεται η πεποίθηση ότι η λίστα μεταρρυθμίσεων θα λύσει τα προβλήματα, ανοίγοντας τους κρουνούς της χρηματοδότησης. Η ολοκλήρωση της λίστας προχωρεί δύσκολα και η κυβέρνηση κρατά κλειστά χαρτιά για το περιεχόμενό της.

Δεν είναι καθόλου τυχαίο άλλωστε ότι κυβερνητικές πηγές έσπευσαν να κρατήσουν αποστάσεις ασφαλείας από τη δήλωση της αναπληρώτριας υπουργού Οικονομικών Νάντιας Βαλαβάνη, περί πιθανής κατάργησης των εκπτώσεων ΦΠΑ που ισχύουν για «κοσμικά» νησιά, όπως η Μύκονος και η Σαντορίνη.
Το θέμα του ΦΠΑ όμως, με συγκεκριμένες αναφορές σε κατάργηση προνομίων και εκπτώσεων, ήταν πρώτο στη λίστα μεταρρυθμίσεων Βαρουφάκη που αποτελεί τη βάση πάνω στην οποία εργάζεται η κυβέρνηση ώστε να μετουσιώσει τη δημιουργική ασάφεια σε χρηματοδοτική σαφήνεια.
Η κυρία Βαλαβάνη, με συνέντευξή της στον Ant1, ανέφερε ότι υπάρχουν σκέψεις φορολόγησης για τα νησιά. «Δεν έχουμε καταλήξει», πρόσθεσε, αλλά εκτίμησε ότι «αν παραδείγματος χάριν, Μύκονος και Σαντορίνη πάνε στο ίδιο καθεστώς με την Κρήτη δεν θα πάθουν κάτι». Σύμφωνα με την αναπληρώτρια υπουργό Οικονομικών, «αυτό που πρέπει να προστατευθεί είναι η άγονη γραμμή».
Παρά τις κυβερνητικές αποστάσεις ασφαλείας από την τοποθέτηση Βαλαβάνη που ακολούθησαν από ορισμένες πηγές, άλλες κυβερνητικές πηγές επιβεβαίωναν χθες πως το θέμα παραμένει στο τραπέζι. Η –παλαιά –τρόικα είχε επιμείνει πολλές φορές τα προηγούμενα χρόνια σε κατάργηση της έκπτωσης στους συντελεστές ΦΠΑ κατά 30% που ισχύουν στα νησιά του Αιγαίου ενώ είναι γνωστό ότι ιδίως το ΔΝΤ επέμενε ιδιαίτερα και στο ζήτημα της καθιέρωσης ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ.

Το τελευταίο ενδεχόμενο ξορκίζεται από κυβερνητικές πηγές. Αξίζει όμως να σημειωθεί ότι σύμφωνα με υπηρεσιακά στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, με γνώση των κανόνων ΦΠΑ, δεν μπορεί να καταργηθεί η έκπτωση μόνο για τα «κοσμικά» νησιά. Αν υπάρξει παρέμβαση, θα πρέπει να αφορά το σύνολο των νησιών που επωφελούνται μέχρι σήμερα από τους μειωμένους συντελεστές.

ΤΣΙΓΑΡΑ ΚΑΙ ΠΟΤΑ. Υπό σκέψη φέρεται να βρίσκεται και η αύξηση των φόρων σε τσιγάρα και ποτά. Παρότι έχει συζητηθεί το ενδεχόμενο αύξησης των έμμεσων φόρων και σε αυτό το μέτωπο υπάρχουν δεύτερες σκέψεις, ιδίως για τα τσιγάρα καθώς, σύμφωνα με την κυρία Βαλαβάνη, οι φόροι σήμερα φθάνουν το 88% της τιμής. Στο μέτωπο αυτό, πηγές του υπουργείου Οικονομικών αναδεικνύουν παρεμβάσεις για την πάταξη του λαθρεμπορίου, οι οποίες σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Δ. Μάρδα θα μπορούσαν να αποδώσουν 700 εκατ. ευρώ (μόνο από το λαθρεμπόριο καπνού).

Τα φορολογικά, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, θα αποτελέσουν την αιχμή του δόρατος στη λίστα μεταρρυθμίσεων της κυβέρνησης. Οι εταίροι όμως φέρεται να ζητούν μετ’ επιτάσεως συγκεκριμένες αποφάσεις για δύο ακόμη καυτά θέματα: Ασφαλιστικό και ιδιωτικοποιήσεις.