Σήμερα Τρίτη θα λάβει το υπουργείο Οικονομικών τα πρώτα ενδεικτικά στοιχεία για τις εισπράξεις από τη ρύθμιση οφειλών «εξπρές» που λήγει την προσεχή Παρασκευή.

Εως χθες το βράδυ, περίπου 200.000 φορολογούμενοι μπήκαν στο Τaxisnet και τύπωσαν την Ταυτότητα Οφειλής για τα χρέη τους. Με βάση τη διαδικτυακή κινητικότητα, αρμόδια στελέχη του υπουργείου Οικονομικών εμφανίζονταν αισιόδοξα για γρήγορες εισπράξεις φόρων.

Πιο απλά, αν η κινητικότητα η οποία καταγράφεται από την περασμένη Παρασκευή στο Taxisnet από τους φορολογουμένους με ληξιπρόθεσμα χρέη μετουσιωθεί σε πληρωμές, το υπουργείο Οικονομικών μπορεί βάσιμα να ελπίζει σε μια πρώτη ταμειακή ανάσα από τα ληξιπρόθεσμα των 77 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, την ευνοϊκή ρύθμιση αξιοποιούν κυρίως φορολογούμενοι με χρέη πολλών ετών, τα οποία έχουν φορτωθεί με υπέρογκες προσαυξήσεις.

Πολλοί από τους οφειλέτες αυτούς προχωρούν άμεσα στην πληρωμή μέρους ή του συνόλου των αρχικών οφειλών τους για να γλιτώσουν από πολύ μεγάλα ποσά προσαυξήσεων και τόκων τα οποία είχαν συσσωρευτεί λόγω της παρέλευσης πολλών ετών από την ημερομηνία βεβαίωσης των χρεών.

Σημειώνεται πως κατά την εκτύπωση της Ταυτότητας Οφειλής ο φορολογούμενος μπορεί να διαπιστώσει ότι η πληρωμή μιας φορολογικής οφειλής έως τις 27 Μαρτίου στο σύνολό της σβήνει το σύνολο των προσαυξήσεων. Αν πληρωθεί ένα ποσοστό του κεφαλαίου (π.χ. το 50%) το αντίστοιχο ποσοστό προσαυξήσεων (50%) διαγράφεται.

Η ρύθμιση θα ισχύσει ως την ερχόμενη Παρασκευή (27 Μαρτίου) και ήδη στο υπουργείο Οικονομικών εκφράζουν την αισιοδοξία τους για τον βαθμό ανταπόκρισης των φορολογουμένων ο οποίος εκτιμούν θα ενισχυθεί περαιτέρω τις επόμενες μήνες.

Υπενθυμίζεται ότι η ρύθμιση προβλέπει τη διαγραφή των προσαυξήσεων σε ποσοστό ίσο με το ποσοστό εξόφλησης της αρχικής οφειλής.