Σαφή προειδοποίηση προς όσους έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο ότι εάν δεν ενταχθούν στην σχετική ρύθμιση τότε θα ελεγχθούν από την εφορία, έστειλε από την Βουλή η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη.

Μιλώντας επί του νομοσχεδίου για τις 100 δόσεις είπε συγκεκριμένα ότι «όσοι δεν θα μπουν – ενώ μπορούν να μπουν στην ρύθμιση – αυτοί να είναι σίγουροι ότι αργά ή γρήγορα από αυτούς θα περάσει η εφορία».

Βεβαίως εμφανίστηκε αισιόδοξη «κόντρα στις απαισιόδοξες προβλέψεις», όπως είπε, ότι θα υπάρξει μεγάλο ενδιαφέρον προκειμένου οι οφειλέτες να τύχουν των ευνοϊκών ρυθμίσεων που προβλέπει το νομοσχέδιο.

Μάλιστα ανέφερε ότι η ίδια παίρνει εκατοντάδες μηνύματα καθημερινά από πολίτες που ενδιαφέρονται να μάθουν αν μπορούν να μπουν στη ρύθμιση, ενώ πάνω από 65.000 πολίτες επισκέφτηκαν το opengov όπου είχε αναρτηθεί το σχέδιο νόμου προς διαβούλευση.

Αναφορικά με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, η κυρία Βαλαβάνη ανέφερε ότι το 2010 υπήρξε έκρηξή τους ως προς το ΑΕΠ, μάλιστα το 2014 οι οφειλές αυτές έφτασαν το 39,7 % του ΑΕΠ! Δηλαδή όπως είπε «το 40% του ΑΕΠ είναι χρέη που χρωστούν οι πολίτες στο κράτος -έξω τα κόκκινα δάνεια των τραπεζών και νομίζω αυτό λίγο πολύ τα λέει όλα».

Όσον αφορά τις οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία, ο αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης είπε ότι φτάνουν τα 15,2 δισ. ευρώ συν 6 δισ. Από τις προσαυξήσεις.