Οταν η Βρετανία ανακοίνωσε την απόφασή της να γίνει ιδρυτικό μέλος της Ασιατικής Επενδυτικής Τράπεζας Υποδομών (ΑΙΙΒ) της οποίας ηγείται η Κίνα, πολλά από τα πρωτοσέλιδα δεν αφορούσαν την ίδια την είδηση αλλά τη διαμάχη που δημιουργήθηκε από την απόφαση αυτή μεταξύ Βρετανίας και ΗΠΑ. Οι ΗΠΑ όμως ακολουθούν λάθος προσέγγιση στο θέμα καθώς αρνούνται το γεγονός ότι ο κόσμος αλλάζει. Το αμερικανικό Κογκρέσο ακόμη δεν έχει επικυρώσει συμφωνία του 2010 που δίνει στην Κίνα και σε άλλες μεγάλες αναπτυσσόμενες οικονομίες περισσότερα δικαιώματα ψήφου στην Παγκόσμια Τράπεζα και στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Η οικονομία των 10 τρισ. δολαρίων της Κίνας είναι μεγαλύτερη από τις συνδυασμένες οικονομίες της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Ιταλίας. Ακόμη και εάν η ανάπτυξη της Κίνας μειωθεί στο 7%, το ΑΕΠ της θα αυξηθεί περίπου 700 δισ. δολάρια φέτος. Επομένως, όποιος θέλει να ασχολείται με το παγκόσμιο εμπόριο θα πρέπει να αναγνωρίζει τι θέλει η Κίνα. Η Βρετανία κινείται έξυπνα καθώς προωθεί τα δικά της συμφέροντα συνεργαζόμενη με την Κίνα.

Το ΔΝΤ θα πρέπει να μεταβάλει το καλάθι των νομισμάτων που χρησιμοποιεί, το οποίο σήμερα περιλαμβάνει το δολάριο των ΗΠΑ, το ευρώ, τη στερλίνα της Βρετανίας και το γεν της Ιαπωνίας. Με βάση κάθε οικονομικό κριτήριο θα πρέπει να περιλάβει και το γουάν της Κίνας και οι ΗΠΑ δεν θα πρέπει να αντιταχθούν σε μια τέτοια κίνηση.

Επίσης το αμερικανικό Κογκρέσο θα πρέπει να επικυρώσει τις αλλαγές που έχουν συμφωνηθεί στη διακυβέρνηση του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας. Με το να ιδρύσει την ΑΙΙΒ και τη Νέα Τράπεζα Επενδύσεων, η Κίνα και άλλες αναπτυσσόμενες οικονομίες έδωσαν σήμα ότι δεν θα περιμένουν ώσπου να εισακουσθούν οι απόψεις τους.

Ο Τζιμ Ο’Νιλ είναι πρώην πρόεδρος της Goldman Sachs Asset Management. Είναι επίτιμος καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ.