Η συζήτηση σχετικά με την Ελλάδα δεν πρέπει να επικεντρώνεται στο χρέος της χώρας, αλλά στο πώς η οικονομία της θα ανακτήσει ανταγωνιστικότητα, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και απέκλεισε το ενδεχόμενο νέου «κουρέματος».

«Όσοι ασχολούνται με το θέμα της Ελλάδας συμφωνούν ότι ο χρόνος λιγοστεύει» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και επισήμανε ότι «η ”τραγωδία” με τους θεσμούς στην Αθήνα δείχνει ότι είναι δύσκολο να καταλήξουμε σε λύση».

Αναφερόμενος δε στο διάβημα του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, τόνισε ότι δεν θα ζητήσει συγγνώμη για κάτι που δεν έκανε και μίλησε για «μεταφραστικό σφάλμα».

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το αν υπάρχει κλιμάκωση των εκφράσεων μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας, ο κ. Σόιμπλε δήλωσε ότι δεν πρόκειται για τίποτα τέτοιο, αλλά για μια «προσεκτικά αντικειμενική περιγραφή της κατάστασης».

Το γεγονός είναι, όπως είπε, ότι «έπειτα από μακρές διαβουλεύσεις στο Eurogroup καταλήξαμε σε μια κοινή δήλωση», την οποία υπέβαλε στη Βουλή και «παρά το γεγονός ότι υπήρχαν πολλές αμφιβολίες, ψηφίστηκε με μεγάλη πλειοψηφία».

«Δεν βοηθά την αμέσως επόμενη μέρα να λες ότι δεν έχεις την πρόθεση να τηρήσεις την κοινή δήλωση και τις υποχρεώσεις. Αν κοιτάξετε την ”τραγωδία” με τους τρεις θεσμούς στην Αθήνα, θα διαπιστώσετε ότι είναι δύσκολο να καταλήξουμε σε λύση. Αυτή είναι η ανησυχία.

»Η Ελλάδα έχει την ευκαιρία να συμφωνήσει με τους θεσμούς για την υλοποίηση του τρέχοντος προγράμματος. Συζητήσεις για αναδιάρθρωση του χρέους είναι παρωχημένες. Όλοι όσοι ασχολούνται με το θέμα συμφωνούν ότι ο χρόνος για την Ελλάδα λιγοστεύει», τόνισε.

Σε ερώτηση για τις σχέσεις του με τον έλληνα ομόλογό του Γιάνη Βαρουφάκη, επισήμανε ότι «δεν υπάρχουν καθόλου αγενείς δηλώσεις» και προσέθεσε ότι ο ίδιος έχει δώσει μάχη ώστε τα γερμανικά ΜΜΕ να μην μεταδίδουν τα σχετικά με την Ελλάδα με αρνητικά λόγια».

«Έχω μια απολύτως σωστή σχέση με τον Έλληνα συνάδελφό μου. Είναι αλήθεια ότι δεν συμφωνούμε επί της ουσίας», διευκρίνισε.

Σε ό,τι αφορά το διάβημα στο οποίο προέβη το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών για τον ίδιο, ο κ. Σόιμπλε τόνισε ότι πάντα συμπεριφερόταν με σεβασμό απέναντι στην Ελλάδα, τον ελληνικό λαό, τους έλληνες πολιτικούς και σημείωσε ότι «κάποιοι δημιουργούν κλίμα και προβλήματα», για να προσθέσει:

«Το να στέλνεις τον πρέσβη σου να επιδώσει μια διαμαρτυρία, λόγω μιας προφανούς μεταφραστικής ανοησίας ενός έλληνα δημοσιογράφου, δεν είναι μια λογική χρήση των μέσων της διπλωματικής υπηρεσίας. Δεν θα ξεκινήσω να ζητάω συγγνώμη για πράγματα που δεν έχω κάνει.

»Όταν μεταδίδετε δηλώσεις γερμανών πολιτικών, πρέπει να προσπαθήσετε να καταλαβαίνετε την γερμανική γλώσσα επαρκώς. Διαφορετικά, δεν εκπληρώνετε την αποστολή σας. Και το γεγονός ότι ένα υπουργείο Εξωτερικών δεν είναι σε θέση να το αναγνωρίσει (ενν. ότι πρόκειται για λάθος μετάφρασης), σημαίνει ότι υπάρχει πιθανώς ακόμη ανάγκη βελτίωσης στην αποτελεσματικότητα της δουλειάς», δήλωσε ο κ. Σόιμπλε και συμπλήρωσε ότι ακόμη και στην κοινοβουλευτική του ομάδα ζήτησε να μην επιτρέψει κανείς να επηρεαστεί από αυτό κατά οποιονδήποτε τρόπο.

«Δεν ξέρω γιατί κάποιοι από τους δημοσιογράφους βλέπουν προφανώς τον σκοπό τους στο να θέτουν υπό αμφισβήτηση ξανά και ξανά την μεγάλη προθυμία της πλειοψηφίας στην Γερμανία – και έχουμε στην Γερμανία λιγότερο ευρωσκεπτικισμό από ό,τι στις περισσότερες χώρες της ΕΕ.

»Χρειαζόμαστε όλοι μια δυνατή, αλληλέγγυα Ευρώπη. Έχουμε μεγάλες προκλήσεις μπροστά μας. Για αυτό πρέπει να μπορούμε στην Ευρώπη να βασιζόμαστε ο ένας στον άλλον. Για αυτό πρέπει αυτοί που περνούν καλύτερα να βοηθούν εκείνους οι οποίοι περνούν χειρότερα. Η αλληλεγγύη είναι η προϋπόθεση. Αλλά και ένα μίνιμουμ αξιοπιστίας δεν βλάπτει», κατέληξε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών

«Το θέμα δεν είναι η αναδιάρθρωση, αλλά το πώς η Ελλάδα θα μπορέσει να επιστρέψει στον δρόμο για την ανάκτηση της ανταγωνιστικότητάς της και της πρόσβασης στις αγορές», δήλωσε ο κ. Σόιμπλε, στο πλαίσιο κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με τον υπουργό Οικονομίας και αντικαγκελάριο της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, και διευκρίνισε ότι το ελληνικό χρέος είναι μακροπρόθεσμα χρηματοδοτημένο.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την ελληνική διεκδίκηση πολεμικών επανορθώσεων, ο κ. Γκάμπριελ παρέπεμψε στις πρόσφατες δηλώσεις των εκπροσώπων των γερμανικών υπουργείων Εξωτερικών και Δικαιοσύνης και τόνισε ότι «κανείς δεν κάνει καλό να παρουσιάζει την εικόνα μιας σύγκρουσης μεταξύ Γερμανίας και Ελλάδας».

«Δεν πρόκειται για σύγκρουση μεταξύ Γερμανίας και Ελλάδας. Πρόκειται για μία δύσκολη κατάσταση μέσα στην ΕΕ. Μια αντιπαράθεση μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και της ευρωζώνης, ή, αν κοιτάξει κανείς καλύτερα, του υπολοίπου της ΕΕ. Αυτό που κάνουμε τώρα είναι να χρησιμοποιήσουμε όλες τις δυνατότητες για να λύσουμε αυτή τη διαμάχη» σημείωσε ο γερμανός αντικαγκελάριος και πρόσθεσε:

«Μέρος αυτού είναι και να μην δημιουργείς συνεχώς νέες συζητήσεις, να μην προσωποποιείς, να μην προσπαθείς να συνδέεις με ιστορικές ευθύνες. Διότι αυτό όλο και πάλι δημιουργεί την εντύπωση ότι πρόκειται για μία εθνική διαμάχη. Αυτά τα δύο πρέπει να διαχωρίζονται αυστηρά».

Αναφερόμενος στο ίδιο θέμα ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ, σε συνέντευξή του στο περιοδικό Stern, χαρακτηρίζει «πολιτικά επικίνδυνη» την ελληνική διεκδίκηση πολεμικών αποζημιώσεων από την Γερμανία και επαναλαμβάνει ότι το θέμα είναι οριστικά διευθετημένο.

Σε ό,τι αφορά την κατάσταση στην ευρωζώνη, ο κ. Σταϊνμάιερ τάσσεται κατά του ενδεχόμενου εξόδου της Ελλάδας. «Όποιος υποστηρίζει ότι μια έξοδος της Ελλάδας είναι αντιμετωπίσιμη, ξεχνάει πώς θα την εκλάβει ο κόσμος. Λάθος θα ήταν, επίσης, να ξεκινήσουμε έναν καβγά μεταξύ Αθήνας και Βερολίνου» πρόσθεσε.