Η ευρωζώνη έχει εξετάσει όλες τις εναλλακτικές λύσεις σε περίπτωση κατά την οποία η Ελλάδα δεν κατορθώσει να εκπληρώσει τους όρους που έχουν συμφωνηθεί, συμπεριλαμβανομένης και της λήψης μέτρων ανάλογων με αυτών που εφαρμόστηκαν στην Κύπρο, υποστήριξε την Τρίτη ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντεϊσελμπλούμ.

Αμεση ήταν η απάντηση της Αθήνας: «Θεωρούμε περιττό να υπενθυμίσουμε στον κ. Ντεϊσελμπλούμ ότι η Ελληνική Δημοκρατία δεν εκβιάζεται» σχολίασε το Μέγαρο Μαξίμου.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ολλανδικό ραδιοφωνικό σταθμό BNR, ο κ. Ντεϊσελμπλούμ είπε ότι το να μείνει η Ελλάδα στο ευρώ και, γενικότερα, να μην υπάρξει διάσπαση της ευρωζώνης, αποτελεί βασική του προτεραιότητα.

Ωστόσο, πρόσθεσε, η ευρωζώνη έχει φροντίσει να εξετάσει όλα τα σενάρια και κυρίως τις λύσεις που έχουν ήδη εφαρμοστεί με επιτυχία αλλού.

«Είναι από πριν γνωστό τι πρέπει να γίνει αν μια χώρα αντιμετωπίσει σοβαρά προβλήματα. Δεν χρειάζεται απαραίτητα να είναι σενάρια εξόδου από το ευρώ. Θυμηθείτε την Κύπρο: οι τράπεζες εκεί έκλεισαν για ένα μικρό χρονικό διάστημα, οι εισροές και εκροές κεφαλαίων μέσα στη χώρα αλλά και έξω από αυτή τέθηκαν υπό διάφορους περιορισμούς. Επομένως, υπάρχουν διάφορα σενάρια, που μπορούν να εφαρμοστούν σε κάθε περίπτωση και εξετάζονται» είπε ο επικεφαλής του Eurogroup.

«Η πολιτική μου πρόθεση είναι να φροντίσω ώστε να μην φτάσουμε εκεί. Θα παίξει ρόλο η συνεργασία, θα παίξουν ρόλο τα βήματα που θα κάνουν οι Ελληνες για να επαναφέρουν τη χώρα σε τάξη και να συνεχίσουμε εμείς να τους στηρίζουμε», πρόσθεσε ο Γερούν Ντεϊσελμπλούμ.

Παράλληλα, επανέλαβε ότι υπάρχει καθυστέρηση στις διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελλάδας και ευρωζώνης, τονίζοντας ότι «μετά τη συμφωνία της 20ής Φεβρουαρίου, πέρασαν δύο εβδομάδες χωρίς να έχει γίνει τίποτε».

Δήλωσε, μάλιστα, πως η υπομονή του εξαντλήθηκε και πως δεν τον ενδιαφέρουν τα περί ονομασίας του Μνημονίου και ο τόπος των συζητήσεων, γι’ αυτό και στο Εurogroup της περασμένης Δευτέρας άναψε «πράσινο» να ξεκινήσουν οι συζητήσεις και να πάνε τα τεχνικά κλιμάκια στην Αθήνα.

«Ολα τα κράτη της ευρωζώνης πλην της Ελλάδας βρίσκονται σε τροχιά ανάπτυξης. Και πρέπει τώρα να βάλουμε και την Ελλάδα σε αναπτυξιακή πορεία. Πήγαιναν σχετικά καλά μέχρι πέρυσι τα πράγματα, είδαμε οικονομική ανάπτυξη, οι αριθμοί εξελίσσονταν καλά. Αλλά λόγω της πολιτικής αβεβαιότητας υπήρξε ένα σημαντικό πισωγύρισμα» τόνισε ο Ντεϊσελμπλούμ.

Απάντηση της κυβέρνησης: «Η Ελλάδα δεν εκβιάζεται»

«Θα ήταν χρήσιμο για όλους ο κ. Ντεϊσελμπλούμ να σεβαστεί τη θεσμική του θέση στην ευρωζώνη. Δεν αντιλαμβανόμαστε εύκολα τους λόγους που τον ωθούν να κάνει δηλώσεις που δεν ταιριάζουν στο ρόλο που του έχει ανατεθεί. Όλα τα υπόλοιπα είναι σενάρια φαντασίας» απάντησε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Γαβριήλ Σακελλαρίδης στον Γερούν Ντεϊσελμπλούμ.

«Θεωρούμε περιττό να του υπενθυμίσουμε ότι η Ελληνική Δημοκρατία δεν εκβιάζεται» καταλήγει η ανακοίνωση της κυβέρνησης.

«Η Ελλάδα ξεμένει από ρευστό»

Σε δεύτερη συνέντευξη που έδωσε, αυτή τη φορά στο ολλανδικό τηλεοπτικό δίκτυο RTL, ο Γερούν Ντεϊσελμπλούμ υποστήριξε ότι η Ελλάδα ξεμένει από ρευστό και πρέπει να εργαστεί για την προώθηση οικονομικών μεταρρυθμίσεων εάν θέλει περαιτέρω οικονομική βοήθεια.

Ερωτηθείς εάν θεωρεί ότι η Ελλάδα κωλυσιεργεί για να κερδίσει χρόνο ο ολλανδός υπουργός Οικονομικών και επικεφαλής της Ευρωομάδας απάντησε αρνητικά.

«Η πίεση που αντιμετωπίζει η Ελλάδα αυξάνεται», τόνισε. «Τα μετρητά, τα χρήματα που διαθέτει – αυτό τουλάχιστον μου λένε – μειώνονται καθημερινά. Και ξανά θα λάβουν έκτακτο δανεισμό μόνον εάν γίνονται πράγματι βήματα, εάν υπάρχει πρόοδος σε ό,τι αφορά τις μεταρρυθμίσεις οι οποίες χρειάζονται στην Αθήνα», επέμεινε ο Ντεϊσελμπλούμ.