«Η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ δεν είναι πολιτικός στόχος κανενός στην Ευρώπη, όμως τόσο η ελληνική κυβέρνηση όσο και οι εταίροι θα πρέπει να κάνουν καθετί δυνατό προκειμένου αποφευχθεί ο κίνδυνος ενός «ατυχήματος» (Grexident)», τόνισε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ.

Μιλώντας στη γαλλική εφημερίδα Le Monde, ο κ. Ρέγκλινγκ επανέλαβε ότι «το Eurogroup έχει ξεκαθαρίσει πως χωρίς την αξιολόγηση των θεσμών δεν μπορεί να υπάρξει εκταμίευση δόσης».

«Θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία για το δημόσιο έλλειμμα, το πρωτογενές πλεόνασμα και τον κατάλογο των μεταρρυθμίσεων που θα εφαρμοστούν. Θα ήταν πολύ καλό εάν μπορούσε να υπάρξει συμφωνία πριν από το τέλος Απριλίου το αργότερο. Τόσο για τους πιστωτές της χώρας όσο και για την ίδια την Ελλάδα, όσο γρηγορότερα τελειώσει η όλη υπόθεση τόσο το καλύτερο. Όμως είναι φανερό ότι θα χρειαστεί χρόνος», είπε χαρακτηριστικά.

Ο Κλάους Ρέγκλινγκ σημείωσε πως όλες οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης θέλουν την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ, προσθέτοντας μάλιστα πως και οι δημοσκοπήσεις στη χώρα μας καταδεικνύουν πως η πλειοψηφία των Ελλήνων επιθυμεί την παραμονή στο κοινό νόμισμα.

Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο αλλαγών στο πρόγραμμα στήριξης, ο κ. Ρέγκλινγκ είπε ότι η Αθήνα έχει μεν τη δυνατότητα να προτείνει προσαρμογές και αλλαγές προτεραιοτήτων, αλλά οι εν λόγω πρωτοβουλίες θα πρέπει να παραμένουν στο γενικό πλαίσιο του συμφωνηθέντος προγράμματος.