Την έντονη δυσφορία των τεχνικών κλιμακίων των ΔΝΤ, ΕΕ και ΕΚΤ έχει προκαλέσει η επιλογή της κυβέρνησης για διεξαγωγή των διαπραγματεύσεων με τις ελληνικές αρχές σε χώρους ξενοδοχείων.

Σύμφωνα με τα στελέχη των θεσμών οι μετακινήσεις από ξενοδοχείο σε ξενοδοχείο δημιουργούν κενά ασφαλείας και εκθέτουν τα στελέχη των τεχνικών κλιμακίων σε κινδύνους, ενώ δεν επιτρέπουν και τη συστηματική και αδιάλειπτη εργασίας τους.

Πληροφορίες αναφέρουν πως το θέμα έχει θέτει υπηρεσιακά τόσο από τον επικεφαλής του κλιμακίου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Head of Unit Greece, European Commission ) για το ελληνικό πρόγραμμα στήριξης Γκαμπριέλε Τζούντιτσε, όσο και από την επικεφαλής του κλιμακίου του ΔΝΤ Ίβα Πέτροβα.

Βάσει των ίδιων πηγών, οι σχετικές αναφορές μεταφέρθηκαν στον πρόεδρο του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων Γιώργο Χουλιαράκη, ωστόσο αρμόδια για τον προγραμματισμό των συναντήσεων – και για τις τελικές αποφάσεις – είναι η Γενική Γραμματεία της Κυβέρνησης.

Παράλληλα, το Σαββατοκύριακο η Fiscal Team των ΔΝΤ, ΕΕ και ΕΚΤ εργάσθηκε πυρετωδώς χωρίς να χρειαστούν να γίνουν συναντήσεις με υπηρεσιακά στελέχη του υπουργείου Οικονομικών. Διευκρινίσεις δε επί κάποιων τεχνικών ζητημάτων αναμένεται να παρασχεθούν σήμερα από στελέχη του ΓΛΚ.

Από τη μέχρι σήμερα επεξεργασία των στοιχείων προέκυψε δημοσιονομικό κενό για το 2014 της τάξης των 2 δισ. ευρώ που σχετίζεται κυρίως με την υστέρηση εσόδων του τριμήνου Δεκεμβρίου-Ιανουαρίου- Φεβρουαρίου. Αυτό το κενό λόγω της μεταφοράς του στο 2015 (carry over), οδηγεί αυτομάτως σε μικρότερο στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα εφέτος.

Τέλος, τη Δευτέρα αναμένεται στην Αθήνα και νέα αποστολή στελεχών των θεσμών που είναι επιφορτισμένη να εξετάσει τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και τα μέτρα που προτείνει η κυβέρνηση (Μeasures Team). Στο τέλος δε της εβδομάδας αναμένονται και τα κλιμάκια που θα εξετάσουν χρηματοπιστωτικά θέματα και ευρύτερα ζητήματα σχετικά με τις τράπεζες.