Κάποτε ήταν τόπος διαμονής αστέρων του αθλητισμού αλλά και στρατιωτών της Σοβιετικής Ενωσης. Τώρα το ολυμπιακό χωριό που κατασκευάστηκε για τους αγώνες του 1936 στο Βερολίνο αποκτά νέα ζωή ως τόπος προσιτών κατοικιών.

Κατασκευαστική εταιρεία προτίθεται να μετατρέψει το ολυμπιακό χωριό σε σπίτια και διαμερίσματα. Το χωριό το έχτισε ο Αδόλφος Χίτλερ και το 1945 μετά την ήττα των Ναζί χρησιμοποιήθηκε από τη Σοβιετική Ενωση ως στρατώνες.

Σε αυτό το χωριό έμενε ο αμερικανός σπρίντερ Τζέσε Οουενς όταν κέρδισε τέσσερα χρυσά μετάλλια στους αγώνες.

Το σχέδιο για να αποκατασταθεί το ολυμπιακό χωριό που βρίσκεται στο Wustermark, περίπου 11 χιλιόμετρα έξω από τα όρια της πόλης του Βερολίνου, αποτελεί μέρος γενικότερου κατασκευαστικού πυρετού γύρω από τη γερμανική πρωτεύουσα καθώς οι κάτοικοί της εγκαταλείπουν ακίνητα στο κέντρο επειδή γίνονται όλο και ακριβότερα. Περισσότερα από 25 χρόνια μετά την επανένωση της Γερμανίας, η συνεχής εισροή νέων κατοίκων σε περιοχές εντός και εκτός της πρωτεύουσας δίνει νέα ζωή στο Βερολίνο.

Το κόστος των κατοικιών στο Βερολίνο έχει αυξηθεί περισσότερο σε σύγκριση με κάθε άλλη πόλη της χώρας. Τα τελευταία πέντε χρόνια οι τιμές έχουν αυξηθεί 38% και τα ενοίκια 30%. Η άνοδος αυτή οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην έλλειψη διαθέσιμων ακινήτων, καθώς στην πόλη των 3,6 εκατ. κατοίκων έχουν εγκατασταθεί 45.000 νέοι κάτοικοι. Η αύξηση του αριθμού των κατοίκων έπιασε στον ύπνο τους κατασκευαστές, οι οποίοι τώρα σπεύδουν να καλύψουν τη ζήτηση.

Είναι ενδεικτικό ότι η συνεχής άνοδος των τιμών έχει κάνει πολλές οικογένειες να μετακομίσουν ακόμη πιο μακριά, σε πόλεις του Βρανδεμβούργου, το οποίο είχε αποκοπεί από το Δυτικό Βερολίνο κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου. Ο αριθμός του πληθυσμού στις κοινότητες του Βρανδεμβούργου που βρίσκονται δίπλα στην πρωτεύουσα έχει αυξηθεί κατά 20.000 τα τελευταία πέντε χρόνια. Αυτό οφείλεται στα πιο φθηνά ακίνητα που βρίσκονται ανάμεσα σε δάση και λίμνες, αλλά και στη μεγάλη ανάπτυξη δικτύου δημόσιων μεταφορών. © Bloomberg News