Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ανακοίνωσε χθες Τετάρτη ότι η οικονομία της Ουκρανίας αναμένεται να επιστρέψει στην ανάπτυξη το 2016 μετά από μια βαθιά περίοδο συρρίκνωσης για εφέτος.

Στην ανακοίνωση όπου παρέχονται λεπτομέρειες για το δάνειο των 15,5 δισ. ευρώ προς την Ουκρανία το ΔΝΤ αναφέρει ότι η οικονομία της χώρας θα συρρικνωθεί κατά περίπου 5,5% εφέτος, προτού ανακάμψει με ρυθμό αύξησης 2% το 2016 και 4% ετησίως σε μεσοπρόθεσμη βάση.

Η Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ ανέφερε πως τα 15,5 δισ. ευρώ θα δοθούν στη βάση ενός ολοκληρωμένου προγράμματος οικονομικών μεταρρυθμίσεων που θα υποστηρίζεται από το Ταμείο, καθώς από πρόσθετους πόρους από τη διεθνή κοινότητα.

Όπως είπε, η νέα στήριξη θα υποστηρίξει την άμεση οικονομική σταθεροποίηση της Ουκρανίας και μια σειρά από βαθιές και εκτεταμένες μεταρρυθμίσεις πολιτικής που αποσκοπούν στην αποκατάσταση ισχυρής ανάπτυξης μεσοπρόθεσμα και στην βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης για τον ουκρανικό λαό.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εκτιμά ότι ο πληθωρισμός της Ουκρανίας θα υποχωρήσει στο 27% μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, μετά από την εκτόξευσή του η οποία προκλήθηκε από την απότομη πτώση της αξίας του τοπικού νομίσματος και την αύξηση της τιμής του φυσικού αερίου, που προκάλεσε ανατιμήσεις στα τιμολόγια θέρμανσης της Ουκρανίας.