«Δεν είμαστε δορυφόρος καμίας μεγάλης δύναμης, ακολουθούμε πολυδιάστατη και πολύπλευρη ενεργειακή πολιτική προς κάθε κατεύθυνση. Η Ελλάδα είναι πολύ μικρή για να ενταχθεί σε ένα καθεστώς ενεργειακού προτεκτοράτου και ενεργειακής μπανανίας!». Αυτό ανέφερε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης από το βήμα του συνεδρίου Athens Energy Forum 2015 που διοργανώνει η International Herald Tribune.

Στο ίδιο μηκος κύματος με όσα είχε πει προ ημερών στο πρώτο του Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας στις Βρυξέλλες, ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, επιτέθηκε «κατά της νεοφιλελεύθερης πολιτικής που όπως είπε ακολουθεί στην ενέργεια η Ευρωπαϊκή Ενωση», μίλησε «για αδιάλλακτη εμμονή της Ευρώπης στις εκποιήσεις» και επανέλαβε ότι «οι στρατηγικές υποδομές ενέργειας δεν πωλούνται».

Αναφέρθηκε σε «μεγάλες καπιταλιστικές χώρες που βλέπουν στον έλεγχο των ενεργειακών δρόμων το εργαλείο για να καταδυναστεύουν τις μικρότερες», για «μικρές χώρες που κινδυνεύουν να γίνουν αθύρματα των μεγάλων πολυεθνικών γιγάντων» και για «ενέργεια που δεν είναι πεδίο για αχαλίνωτη κερδοσκοπία αλλά κοινωνικό αγαθό».

Επανέλαβε τη αντίθεσή του στην προωθούμενη νέα πολιτική από την ΕΕ για έλεγχο εκ των προτέρων από την Κομισιόν των συμβάσεων που υπογράφουν τα κράτη-μέλη με τρίτες χώρες, λέγοντας ότι «κάτι τέτοιο υποσκάπτει την εθνική κυριαρχία». «Η Ελλάδα δεν πρόκειται να γίνει εξαρτημένο πιόνι κανενός, στο όνομα της δήθεν απεξάρτησης των πηγών τροφοδοςίας της ΕΕ», ανέφερε ο υπουργός, υποννοώντας προφανώς τα ενεργειακά ανοίγματα που επιχειρεί η κυβέρνηση προς άλλες χώρες, όπως η Ρωσία.

Για τους αγωγούς ανέφερε ότι «για εμάς οι ενεργειακοί δρόμοι και οι πλατφόρμες, δεν είναι απλοί σωλήνες, αλλά πολύτιμα εργαλεία που πρέπει να συνδέουν τους λαους σε δρόμους ειρήνης και ανάπτυξης».

Τέλος, σχετικά με τους υδρογονάνθρακες, ανέφερε ότι «προτεραιότητα της κυβέρνησης θα είναι η οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών με τα γειτονικά κράτη, με βάση την πιστή εφαρμογή των κανόνων δικαίου της θάλασσας, που είναι και ευρωπαϊκό κεκτημένο», τονίζοντας ότι η κυβέρνηση θα πάρει σύντομα πρωτοβουλίες προς αυτή την κατεύθυνση.

Επίθεση από ΝΔ

Αναφερόμενος στις δηλώσεις του κ. Λαφαζάνη πως η Ελλάδα δεν θα γίνει «ενεργειακή μπανανία» ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Κώστας Καραγκούνης εξαπέλυσε επίθεση στην κυβέρνηση επισημαίνοντας πως ουσιαστικά με αυτές τις δηλώσεις ο κ. Λαφαζάνης αμφισβητεί τις στρατηγικές επιλογές της χώρας μας και της Ε.Ε. στον τομέα της Ενέργειας και αντιτίθεται στην απελευθέρωση της αγοράς Ενέργειας και των υποδομών της.

«Πράγματι, με τις λογικές αυτές η Ελλάδα θα γίνει σκέτη «μπανανία» τονίζει ο κ. Καραγκούνης σε δήλωσή του.

Μανιάτης: Οδηγούν τη χώρα σε διεθνή ενεργειακή απομόνωση

Ο πρώην υπουργός Περιβάλλοντος και στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, Γιάννης Μανιάτης δήλωσε τα εξής:

«Σε διεθνή ενεργειακή απομόνωση οδηγείται η χώρα εάν η Κυβέρνηση αντιλαμβάνεται τη συμμετοχή της στα ευρωπαϊκά δρώμενα ως «ενεργειακή μπανανία».

»Η χώρα τα τελευταία χρόνια έχει ακολουθήσει μια πατριωτική, εθνικά περήφανη, ανεξάρτητη και πολυδιάστατη ενεργειακή πολιτική που έχει ως αποτέλεσμα να αντιμετωπίζεται πια σε διεθνές επίπεδο ως μια σημαντική νέα πηγή ενεργειακής τροφοδοσίας της Ευρώπης τόσο από τους δικούς της ενδογενείς πόρους, όσο και από την υλοποίηση των αγωγών μεταφοράς φυσικού αερίου τους οποίους προωθεί.

»Σε μια ενεργειακά εξαρτημένη ΕΕ και με ένα ευρύτερο ασταθές γεωπολιτικό περιβάλλον από την Ουκρανία, τη Συρία και το Ιράκ μέχρι την Αίγυπτο και τη Λιβύη, η Ελλάδα αποτελεί ενεργειακή όαση σταθερότητας, περιφερειακής συνεργασίας, ειρήνης και ανάπτυξης.

»Με την ενεργό συμμετοχή μας έχουμε αναδείξει τις θαλάσσιες οικονομικές μας ζώνες σε ελπιδοφόρες περιοχές στήριξης της ενεργειακής τροφοδοσίας και ασφάλειας τόσο της χώρας όσο και της υπόλοιπης ΕΕ:

»Η πρόσφατη απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την υλοποίηση της Ενεργειακής Ένωσης αποτελεί μια σημαντική πρωτοβουλία με τεράστιο όφελος και για την Ευρώπη και κυρίως για τις μεσαίες και μικρές χώρες όπως η Ελλάδα και όλες οι χώρες της Ευρωπαϊκής Περιφέρειας.

»Η αποδοχή των εθνικών μας θέσεων και η ενσωμάτωση στις πολιτικές της Ενεργειακής Ένωσης των αρχών που με επιμονή και αποφασιστικότητα υποστήριξε η χώρα μας το τελευταίο χρονικό διάστημα για:

»• Κοινοτική αλληλεγγύη και εμπιστοσύνη

»• Εξοικονόμηση ενέργειας και ενεργειακή αποτελεσματικότητα για δημιουργία δεκάδων χιλιάδων νέων θέσεων εργασίας

»• Προώθηση των πολιτικών για οικονομίες χαμηλού άνθρακα

»• Σημαντική χρηματοδότηση της καινοτομίας και έρευνας για στήριξη της φθηνής ηλεκτρικής ενέργειας για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, αποτελούν στοιχεία για τα οποία οι λαοί της Ευρώπης παλεύουν πολλά χρόνια.

»Η καταπολέμηση της ενεργειακής φτώχειας για τα 50 εκατομμύρια Ευρωπαίων πολιτών και η στήριξη της Ενεργειακής δημοκρατίας μπορούν να υλοποιηθούν μόνο μέσα από την ενότητα των δυνάμεων των λαών των μεσαίων και μικρών χωρών, γιατί απλά οι μεγάλες χώρες (που ήδη έχουν εκφράσει τις διαφωνίες τους για την Ενεργειακή Ένωση), μπορούν να διαπραγματεύονται με τη δύναμη του ισχυρού.

»Η εθνική ενεργειακή πολιτική είναι αδιανόητο να αντιμετωπίζεται με μικροκομματική, πρόσκαιρη, επιπόλαιη προσέγγιση, όταν αντίθετα έχουμε ήδη προωθήσει τις πολιτικές μας για σταθερότητα, συνέχεια και συνέπεια, περιφερειακή συνεργασία με τις γειτονικές χώρες, δράσεις για γεωπολιτική αναβάθμιση και ειρήνη, μέσα από τη διασφάλιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο.

»»Ενεργειακός παρίας και προτεκτοράτο» γίνεται μόνο όποιος αντιμετωπίζει τις παγκόσμιες ενεργειακές προκλήσεις με απομονωτισμό, εσωστρέφεια και ιδεοληψία. Η χώρα και ο λαός απαιτούν να αξιοποιήσουμε τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα ως μια σοβαρή, νέα ενεργειακή προοπτική της Μεσογείου και της ΝΑ Ευρώπης» καταλήγει ο Γιάννης Μανιάτης.