«Δεν θα υπάρξει τον Μάρτιο καταβολή δανειακής δόσης προς την Ελλάδα», διευκρίνισε ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών Μάρτιν Γιέγκερ, καθώς, όπως τόνισε, δεν υπάρχει βάση για προπληρωμή.

«Υπάρχει σαφής συμφωνία στο Eurogroup», πρόσθεσε, «η οποία προβλέπει ότι η Ελλάδα θα πρέπει μέχρι το τέλος Απριλίου να καταθέσει αναλυτικό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων και να ολοκληρώσει την εφαρμογή του το αργότερο μέχρι το τέλος Ιουνίου».

«Στη συνέχεια», εξήγησε ο κ. Γιέγκερ, «θα αξιολογηθεί η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και πριν την καταβολή της τελευταίας δόσης, η οποία παραμένει σε εκκρεμότητα, θα πρέπει να ολοκληρωθεί με επιτυχία το πρόγραμμα βοήθειας, για το οποίο δόθηκε παράταση».

«Δεν υπάρχει πλέον η δυνατότητα καταβολής μικρότερων δόσεων, όπως κατά το παρελθόν» τόνισε.

Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, ο εκπρόσωπος του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε επισήμανε ότι σε περίπτωση που η ελληνική κυβέρνηση κατέθετε νωρίτερα το λεπτομερές πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων και προχωρούσε στην εφαρμογή του, τότε θα ήταν δυνατό να εκταμιευθεί νωρίτερα η τελευταία δόση της δανειακής βοήθειας.

«Εξαρτάται αποκλειστικά από την Αθήνα» πρόσθεσε και ανέφερε ότι αυτό που δεν μπορεί να αλλάξει είναι η διαδικασία που θα ακολουθηθεί. «Αυτή η αλληλουχία είναι δεσμευτική για μας» κατέληξε ο κ. Γιέγκερ.

Ο εκπρόσωπος του Β. Σόιμπλε αρνήθηκε πάντως να σχολιάσει πληροφορίες που αφορούν προβλήματα ρευστότητας της ελληνικής κυβέρνησης και δημοσίευμα σχετικό με το αίτημα του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα να συναντηθεί εκτάκτως με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.