Την εκτίμηση ότι η ευρωζώνη θα υποστεί ένα σημαντικό σοκ αν η Ελλάδα φύγει από το ευρώ, αλλά θα ήταν απίθανο να προκαλέσει μια συστημική κρίση -όπως θα γινόταν το 2012- ή μια ταχεία έξοδο άλλης χώρας από την ευρωζώνη, διατυπώνει η Fitch Ratings σε έκθεση που έδωσε την Παρασκευή στη δημοσιότητα.

Ο οίκος αξιολόγησης σημειώνει πως ο άμεσος κίνδυνος η Ελλάδα να εξέλθει από το ενιαίο νόμισμα υποχώρησε μετά τη συμφωνία με τους επίσημους πιστωτές της τον Φεβρουάριο, ωστόσο η αδιάλλακτη στάση και των δύο πλευρών υπογραμμίζει τη δυνατότητα ενός μελλοντικού πολιτικού λάθους.

Όπως αναφέρουν οι αναλυτές της Fitch το «Grexit» δεν είναι το βασικό τους σενάριο, αλλά θα εξακολουθήσει να αποτελεί κίνδυνο καθώς είναι σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις Ελλάδας – ΕΕ και καθώς η ελληνική κυβέρνηση προσπαθεί να διατηρήσει την εγχώρια στήριξη.

Οι ίδιοι σημειώνουν πως η ευρωζώνη έχει αναπτύξει μηχανισμούς πρόληψης σε περίπτωση χρεοκοπίας που θα περιορίσουν τους κινδύνους μετάδοσης της κρίσης, ενώ υπογραμμίζουν πως οι ανησυχίες σχετικά με την πιστοληπτική ικανότητα άλλων κρατών είναι λιγότερο έντονες από ό,τι το 2012.