Νέα βαβέλ με τις ιδιωτικοποιήσεις, καθώς η αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη, ζήτησε χθες από το ΤΑΙΠΕΔ να παραταθούν τα χρονοδιαγράμματα υποβολής δεσμευτικών προσφορών για τους εν εξελίξει διαγωνισμούς τουλάχιστον μέχρι το τέλος Ιουνίου.

Απόδειξη ότι στην κυβέρνηση συνεχίζουν να ερμηνεύουν με εντελώς διαφορετικό τρόπο τη συμφωνία με το Eurogroup απ’ ότι οι εταίροι μας, αποτελεί η χθεσινή κίνηση Βαλαβάνη να ζητήσει από το ΤΑΙΠΕΔ να μην προχωρήσει καμία διαδικασία μέχρι να ενημερωθούν πλήρως οι αρμόδιοι πολιτικοί προϊστάμενοι των προς αποκρατικοποίηση κρατικών περιουσιακών στοιχείων και εταιρειών.

Πάγωμα

Στην ουσία, η υπουργός ζήτησε από το Ταμείο να παγώσει τα πάντα μέχρι και το τέλος Ιουνίου, πόσο μάλλον αφού δεν έχει ακόμη αποφασιστεί αν το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων θα παραμείνει σε λειτουργία και αν ναι με ποια μορφή και διοίκηση.

Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες που δεν επιβεβαιώνονται από την πλευρά της υπουργού, με δική της εντολή ζητήθηκε από τη διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ που προσανατολιζόταν να συγκαλέσει για χθες διοικητικό συμβούλιο (σσ: καθώς έχουν συσσωρευτεί διαδικαστικές εκκρεμότητες) να το αναβάλει, όπως και τελικά έγινε.

Το ερώτημα είναι κατά πόσο η πρωτοβουλία Βαλαβάνη θα βρει σύμφωνους τους δανειστές, αφού έρχεται σε αντίθεση με τις δεσμεύσεις που ανέλαβε στο Eurogroup ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκης για «σεβασμό στη διαδικασία όσων ιδιωτικοποιήσεων βρίσκονται σε εξέλιξη».

Η Επιτροπή Ανταγωνισμού

Εξάλλου μόλις προχθές, η Επίτροπος Ανταγωνισμού Μάργκετ Βεστάγκερ, ερωτηθείς από «ΤΑ ΝΕΑ» για τα μπρος πίσω της κυβέρνησης στο θέμα των ιδιωτικοποιήσεων, κατά τη διάρκεια ενημέρωσης που εγινε στις Βρυξέλλες πάνω σε θέματα ανταγωνισμού είχε δηλώσει «ότι έχει συμφωνηθεί με τους δανειστές, πρέπει να ολοκληρωθεί».

Η Επιτροπή Ανταγωνισμού έχει άμεση εμπλοκή στο ελληνικό πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων στο βαθμό που αυτές αφορούν σε εταιρείες που βαρύνονται με παράνομες κρατικές ενισχύσεις. Για παράδειγμα μόνο η ΤΡΑΙΝΟΣΕ βαρύνεται με 700 εκατ. ευρώ.

Ερωτηθείς λοιπόν κατά την ίδια εκδήλωση στέλεχος της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού (DG Competition) τι θα πράξει η Επιτροπή αν η κυβέρνηση δεν προχωρήσει τις ιδιωτικοποιήσεις εταιρειών που βαρύνονται με παράνομες κρατικές ενισχύσεις, ήταν σαφής λέγοντας «σε μια τέτοια περίπτωση οι ενισχύσεις θα πρέπει να επιστραφούν, η υπόθεση παραμένει ανοιχτή για εμάς».

Κύκλοι της αγοράς σχολιάζοντας την πρωτοβουλία Βαλαβάνη, εξέφραζαν την εκτίμηση ότι θα βρει αντίθετη τη Κομισιόν και όχι μόνο. Και επισήμαιναν ότι η διατύπωση της συμφωνίας μεταξύ κυβέρνησης και Eurogroup που στο σκέλος των ιδιωτικοποιήσεων μιλά για «σεβασμό των διαδικασιών» ερμηνεύεται ότι πρέπει να τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα των διαγωνισμών και οι προθεσμίες. Αλλά τα χρονοδιαγράμματα με βάση την κίνηση της κας Βαλαβάνη, μετατίθενται κατά τρεις ολόκληρους μήνες, ως το τέλος Ιουνίου.

Διαγωνισμοί

Σημειωτέον ότι σε εξέλιξη βρίσκονται οι διαγωνισμοί για ΟΛΠ, ΟΛΘ, ΤΡΑΙΝΟΣΕ, Rosco (συντήρηση του τροχαίου υλικού του ΟΣΕ), καθώς και μια σειρά μικρότερων ή μεγαλύτερων ακινήτων. Υπό αυτή πάντως την εξέλιξη το πρώτο εξάμηνο θα πρέπει να θεωρείται «χαμένο» για το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, και το ενδιαφέρον μετατοπίζεται στο ποια θα είναι η στάση των πιστωτών πάνω στο θέμα.

Ασαφές είναι τι θα γίνει και με διαγωνισμούς που έχουν ολοκληρωθεί, όπως τα αεροδρόμια και το Ελληνικό, για τους οποίους η κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι θα επαναδιαπραγματευθεί κάποιους όρους, αφού ακόμη οι συμβάσεις δεν έχουν κυρωθεί από τη Βουλή.

Στελέχη της αγοράς εκτιμούσαν ότι η εντολή Βαλαβάνη δεν αναμενεται να επηρεάσει τους παραπάνω διαγωνισμούς, ουδείς ωστόσο μπορεί και να το πει αυτό με βεβαιότητα.