«Εχουμε εναλλακτικό σχέδιο» διαβεβαίωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης βαρουφάκης μιλώντας σε εκδήλωση για τα 130 χρόνια του Ελληνογαλλικού Επιμελητηρίου,

Τη δήλωσή αυτή έκανε απαντώντας στο ερώτημα τι θα κάνει η Ελλάδα αν δεν λάβει τις τελευταίες δόσεις, χωρίς ωστόσο να προσδιορίσειποιοείναι αυτό. «Λέμε όχι στο νυν υπέρ πάντων ο αγών για μια δόση» σχολίασε.

«Δεν υπάρχει μεθόδευση για ένα τρίτο δάνειο» σημείωσε ο υπουργός κληθείς να σχολιάσει τις αναφορές στην Ευρώπη για την ανάγκη ενός νέου δανείου 30 ως 50 δισ. ευρώ «κάτι το οποίο έχει διαψεύσει και ο Ντεϊσελμπλούμ» όπως είπε.

«Εμείς θέλουμε να ξεφύγουμε από το δανεισμό αλλά δεν υπάρχει ένας μαγικός αριθμός αλλά τρεις» σχολίασε και αναφέρθηκε στις επενδύσεις, στα πρωτογενή πλεονάσματα και στις αποπληρωμές του χρέους. «Εμείς καλούμαστε να λύσουμε την εξίσωση» είπε.

Ο κ. Βαρουφάκης σημείωσε ότι η Ελλάδα θα παρουσιάσει μεταρρυθμίσεις στο Eurgroup της Δευτέρας και είτε σε αυτό είτε στο επόμενο θα εισέλθουμε σε τροχιά σταθεροποίησης.

Ο υπουργός χαρακτήρισε «σταθεροποιητικό παράγοντα στην Ευρώπη» την καγκελάριο Μέρκελ εκτιμώντας ότι η αναφορά που έκανε στην τρόικα οφείλεται στη δύναμη της «αδράνειας» (συνήθειας) επειδή χρησιμοποιούσαμε για πολλά χρόνια αυτή τη λέξη.

«Εμείς θεωρούμε ότι η τρόικα έχει τελειώσει, γιατί το μνημόνιο έχει τελειώσει» σχολίασε.