Ξένες εταιρείες που αγοράζουν ακίνητα στη Βρετανία θα πρέπει να είναι υποχρεωμένες να αποκαλύπτουν ποιοι είναι οι πραγματικοί ιδιοκτήτες τους. Αυτό θα μείωνε τον κίνδυνο να χρησιμοποιείται για τις αγορές αυτές μαύρο χρήμα, σύμφωνα με έκθεση της Transparency International UK.

Αυτός είναι ένας από τους τρόπους που προτείνεται για να μην μπορούν εγκληματίες να ξεπλένουν χρήματα μέσω των αγορών ακινήτων στη Βρετανία. Επιπλέον, θα πρέπει να θεσπιστεί περιορισμός στο ποσό των μετρητών που θα μπορούν να χρησιμοποιούνται για τις αγορές ακινήτων. Επίσης, οι μεσίτες θα πρέπει να κάνουν ελέγχους τόσο για τους αγοραστές όσο και για τους πωλητές, ανέφερε η Transparency International.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, οι Αρχές εντοπίζουν μόνο το 1% της συνολικής ροής μαύρου χρήματος. Την τελευταία δεκαετία οι Αρχές της Βρετανίας έχουν πραγματοποιήσει ελέγχους για αγορές ακινήτων στη χώρα ύψους 278 εκατ. δολαρίων.

Μεγάλη πρόκληση για τις Αρχές είναι το γεγονός ότι πολλά ακίνητα πολυτελείας ανήκουν σε εταιρείες οι οποίες έχουν έδρα φορολογικούς παραδείσους. Με τον τρόπο αυτόν δεν αποκαλύπτεται ποιοι είναι οι πραγματικοί ιδιοκτήτες. Ανάμεσα στους αγοραστές ακινήτων στη Βρετανία είναι πολλοί από την Ανατολική Ευρώπη και τη Ρωσία. © Bloomberg News