Για την Ελλάδα αυτό που προέχει αυτή τη στιγμή είναι η εφαρμογή της συμφωνίας του Eurogroup, ξεκαθάρισαν η Ανγκελα Μέρκελ και ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ μετά από συνάντηση που είχαν την Τετάρτη, κλείνοντας – τουλάχιστον για την ώρα – τη συζήτηση για τρίτο πακέτο βοήθειας που έφεραν στο προσκήνιο οι δηλώσεις του ισπανού υπουργού Οικονομικών Λουίς Ντε Γκίντος.

Τα περί τρίτου προγράμματος διέψευσε και ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

«Αυτές οι εικασίες είναι καλύτερα να αποφεύγονται» τόνισε ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Η γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ εστίασε στην τήρηση της συμφωνίας με το Eurogroup και την επιτυχή ολοκλήρωση του δεύτερου προγράμματος βοήθειας στην Ελλάδα, απαντώντας σε ερώτηση για τυχόν νέο πακέτο βοήθειας στην Ελλάδα, σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον πρόεδρο της Κομισιόν, λίγο μετά τη συνάντησή τους στις Βρυξέλλες.

Συγκεκριμένα, ερωτηθείσα κατά πόσον η Γερμανία είναι έτοιμη να διαπραγματευτεί το καλοκαίρι ένα νέο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα, η Ανγκελα Μέρκελ δεν θέλησε να απαντήσει και είπε ότι «αυτή τη στιγμή προέχει η εφαρμογή της συμφωνίας του Eurogroup».

«Κάνουμε ό,τι μπορούμε για να εξασφαλίσουμε ότι το δεύτερο πρόγραμμα θα είναι επιτυχημένο. Πρέπει να υλοποιηθούν οι συμφωνίες και αυτό θα κριθεί από τους τρεις θεσμούς. Σε αυτό θέλω να εστιάσω», απάντησε η Μέρκελ.

Η γερμανίδα καγκελάριος επέμεινε ότι υπάρχει ακόμη πολλή δουλειά ως την επιτυχή ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος.

Υπενθύμισε, πάντως, ότι η γερμανική ομοσπονδιακή Κάτω Βουλή υπερψήφισε την παράταση του ελληνικού προγράμματος με μεγάλη πλειοψηφία.

Από την πλευρά του, ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ ανέφερε ότι, επί του παρόντος, οποιαδήποτε συζήτηση για ένα τρίτο πρόγραμμα βοήθειας προς την Ελλάδα είναι πρόωρη.

Οπως είπε, αυτή τη στιγμή όλες οι προσπάθειες επικεντρώνονται στην εφαρμογή της συμφωνίας του Eurogroup.

Ο Γιούνκερ επισήμανε επίσης ότι τους επόμενους μήνες η Ελλάδα δεν θα πρέπει να λαμβάνει μονομερείς αποφάσεις και υπενθύμισε ότι η λήψη των όποιων κοινωνικών μέτρων θα πρέπει να συνοδεύεται από ισοδύναμα αντισταθμιστικά μέτρα.

Εξάλλου, κατά τη συνάντηση της γερμανίδας καγκελάριου με τον πρόεδρο της Κομισιόν συζητήθηκαν η κατάσταση στην Ουκρανία και οι σχέσεις με τη Ρωσία, η συμφωνία ελεύθερου εμπορίου TTIP και το ψηφιακό θεματολόγιο της ΕΕ, παρουσία του αρμόδιου Γερμανού Επιτρόπου, Γκίντερ Έτινγκερ.

Η Μέρκελ χαρακτήρισε «εποικοδομητικές» τις συνομιλίες της με τον πρόεδρο της Επιτροπής και εξέφρασε την εκτίμησή της για την ταχύτητα με την οποία η Επιτροπή Γιούνκερ έθεσε τους βασικούς πυλώνες της στρατηγικής της για τα επόμενα πέντε χρόνια. Κάλεσε ακόμη τα κράτη-μέλη να στηρίξουν την προσπάθεια της Επιτροπής.

Σε ό,τι αφορά τη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου (TTIP) η Ανγκελα Μέρκελ τόνισε ότι η Γερμανία επιθυμεί την ολοκλήρωσή της ως το τέλος του 2015 και πρόσθεσε ότι αυτό είναι κάτι που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μπορεί να επιτύχει, εφόσον λάβει κατάλληλη υποστήριξη από τα κράτη-μέλη.

Τέλος, κληθείσα να σχολιάσει την πορεία των μεταρρυθμίσεων στη Γαλλία, η Ανγκελα Μέρκελ ανέφερε ότι η Γερμανία συνεργάζεται στενά με τον πρόεδρο της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ για να πετύχουν οι μεταρρυθμίσεις και πρόσθεσε ότι η Γαλλία βρίσκεται «στο σωστό δρόμο».

Σημείωσε δε ότι η Γερμανία στηρίζει τη Γαλλία στο δρόμο την οικονομικών μεταρρυθμίσεων, αλλά όπως είπε, κάθε χώρα αποφασίζει μόνη της ποια μέτρα θα λάβει.