Αμεσα απάντησε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στους νέους ισχυρισμούς του υπουργού Οικονομίας της Ισπανίας Λουίς ντε Γκίντος ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί τρίτο πακέτο στήριξης, το ύψος του οποίου θα καθοριστεί από τις συζητήσεις που θα έχουν οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης στο Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας.

«Συζήτηση για τρίτο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα είναι εκτός ατζέντας του Eurogroup της Δευτέρας» ξεκαθάρισε το απόγευμα της Τετάρτης ο εκπρόσωπος του γερμανού υπουργού Οικονομικών.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν θέλει τρίτο πρόγραμμα.

Υπενθυμίζεται ότι ανάλογες δηλώσεις του Ντε Γκίντος την περασμένη Δευτέρα είχαν διαψευσθεί τόσο από τον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντεϊσελμπλούμ, όσο και από τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Την Τετάρτη, ωστόσο, ο υπουργός Οικονομίας της Ισπανίας επανήλθε και, μάλιστα, επανέλαβε την εκτίμηση ότι το τρίτο πρόγραμμα θα κυμαίνεται από τα 30 δισ. ευρώ ως τα 50 δισ. ευρώ.

Οι επίμαχες δηλώσεις και οι διαψεύσεις

«Εάν η Ελλάδα δεν ανακτήσει την πρόσβαση στις αγορές μέχρι τον Ιούνιο (…) θα χρειαστεί να καταλήξουμε σε κάποιο άλλο είδος συμφωνίας με την Ελλάδα, είτε το αποκαλέσετε σύμφωνο, είτε συμφωνία, ή πρόγραμμα» είπε ο Ντε Γκίντος σε συνέντευξη που παραχώρησε στη Βαρκελώνη και πρόσθεσε ότι του φαίνεται απίθανο η Αθήνα να καταφέρει να εξασφαλίσει μόνη της την αναχρηματοδότησή της σύντομα.

«Δώσαμε στους εαυτούς μας τέσσερις μήνες προκειμένου να δούμε ποια είναι η αληθινή κατάσταση, να δούμε πώς η Ελλάδα τηρεί τους όρους και να προσπαθήσουμε να εξακριβώσουμε τι θα ακολουθήσει (…), που βασικά είναι μια τρίτη συμφωνία διάσωσης» πρόσθεσε ο Ντε Γκίντος.

Ο Αλέξης Τσίπρας διέψευσε τη Δευτέρα ότι η Αθήνα χρειάζεται μια νέα δανειακή σύμβαση με τους διεθνείς πιστωτές.

«Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης δεν συζητούν ένα τρίτο πακέτο διάσωσης για την Ελλάδα», δήλωσε, επίσης τη Δευτέρα, η Σιμόν Μποιτέλ, εκπρόσωπος Τύπου του προέδρου του Eurogroup Γερούν Ντεϊσελμπλούμ.

Τα περί τρίτου πακέτου διάσωσης διέψευσε και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. «Δεν υπάρχουν συζητήσεις για κάτι τέτοιο» είπε ο Γιούνκερ σε δηλώσεις του στο περιθώριο συνεδρίου στο Βερολίνο.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, αξιωματούχοι της ευρωζώνης οι οποίοι συμμετέχουν στις προετοιμασίες των συμβουλίων των υπουργών Οικονομικών εκδήλωσαν αμηχανία ερωτηθέντες για τα σχόλια του υπουργού Οικονομίας της Ισπανίας.

«Το τρίτο πρόγραμμα είναι είδηση για εμένα», είπε χαρακτηριστικά ένας ευρωπαίος αξιωματούχος στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters.