«Είναι δύο ανόμοια πράγματα», σχολίασε ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης μιλώντας στον Βήμα FM 99,5, κληθείς να συγκρίνει το δικό του email προς την τρόικα και το email Βαρουφάκη.

Εξηγώντας ο κ. Χαρδούβελης είπε: «Το email Χαρδούβελη παρουσιάζει κάποιες δεσμεύσεις στο κλείσιμο της αξιολόγησης και το e-mail Βαρουφάκη ανοίγει την ατζέντα των θεμάτων. Είναι η αρχή».

Για τα μέτρα που περιελάμβανε το δικό του email -και συγκεκρικένα για τον ΦΠΑ στα ξενοδοχεία- είπε ότι «δεν είχαμε πει ότι σώνει και καλά αυξάνουμε άμεσα τον ΦΠΑ στα ξενοδοχεία. Είχαμε πει ότι αν στα μέσα της χρονιάς δεν πιάσουμε τους στόχους και δεν πάμε καλά, θα τους το δώσουμε αυτό. Και πιστεύαμε ότι δεν θα γινόταν αυτό, θα πιάναμε το στόχο».

«Πρέπει να έρθει ένα ολοκληρωμένο πακέτο για το τι θα κάνει ο Βαρουφάκης. Ακόμα δεν ξέρουμε. Ακούμε τον έναν ή τον άλλον υπουργό, αλλά δεν ξέρουμε ακόμα τι θα κάνει η κυβέρνηση» συμπλήρωσε ο πρώην υπουργός.

Το νέο πακέτο

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο να δοθεί νέο πακέτο στήριξης προς την Ελλάδα -σύμφωνα με τη δήλωση του ισπανού υπουργού Οικονομικών Λουίς ντε Γκίντος ύψος από 30 ώς 50 δισ. ευρώ- ο κ. Χαρδούβελης είπε ότι το ποσό αυτό το έχουν ήδη υποσχεθεί οι εταίροι.

«Φαντάζομαι το 30 δισ. ευρώ εύκολα βγαίνει. Είναι τα λεφτά που είναι διατεθειμένοι να δώσουν οι εταίροι. Με ποια έννοια: περιμένουμε 7,2 δισ. ευρώ (σ.σ. η δόση), βάλτε και τα 11 δισ. ευρώ του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας πάμε στα 18 δισ. ευρώ, κι άλλα 12-13 δισ. ευρώ που ήταν να δώσει το ΔΝΤ το α’ τρίμηνο του 2016.

» Το πιάνουμε εύκολα το 30. Αρα το νούμερο δεν είναι αερολογία. Είναι μέσα στις δυνατότητες των δανειστών να δώσουν αυτό το κεφάλαιο, το έχουν ήδη υποσχθεί» είπε.

Αναφερόμενος στους χειρισμούς του και τη στάση της προηγούμενης κυβέρνησης υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση Σαμαρά ήταν σε πολύ πιο δύσκολη κατάσταση γιατί βρισκόταν κοντά στις εκλογές, ενώ η παρούσα κυβέρνηση διάγει το μήνα του μέλιτος. «Μπορεί να κάνει πάρα πολλά πράγματα, έχει μεγάλη ευχέρεια κινήσεων και ελπίζω να μην σπαταλήσει αυτό το χρόνο. Όσο καθυστερούμε, η οικονομία χάνει τη δυναμική της. Συμβόλαια δεν γίνονται, τα πάντα έχουν παγώσει» είπε.

Για το γεγονός ότι η Ελλάδα πήρε δίμηνη παράταση, ενώ θα μπορούσε να είχε πάρει εξάμηνη, ο κ. Χαρδούβελης αποκάλυψε πως η προηγούμενη κυβέρνηση ήθελε τρίμηνη παράταση και εξήγησε: «Εμείς, δεν θέλαμε εξάμηνη, αλλά τρίμηνη παράταση και αιτία ήταν το γεγονός που βλέπουμε σήμερα μπροστά μας: ότι το Μάρτιο οι υποχρεώσεις είναι τεράστιες και γι’ αυτό χρειαζόμασταν τα 7,2 δις. Δεν θα έμενε σάλιο στο υπουργείο. Έπρεπε να κλείσει η αξιολόγηση».

» Εάν μας έδιναν εξάμηνη παράταση, οι δανειστές θα κάθονταν και θα έλεγαν ‘εντάξει, θα το δούμε’. Και η κυβέρνηση θα καθυστερούσε, ενώ θα άνοιγε ένα τεράστιο περιθώριο να μπουν και άλλα πράγματα στο τραπέζι. Τα χρήματα τα θέλαμε από το Φεβρουάριο. Όταν με ρωτάτε ‘γιατί δεν το κλείσαμε;’, εμείς, σε ό,τι αφορά τους ευρωπαίους εταίρους, το είχαμε κλείσει και η νέα κυβέρνηση ακόμα μιλάει μόνο με τους ευρωπαίους εταίρους, έχω την αίσθηση. Όχι με το ΔΝΤ».

Σε ερώτηση γιατί δεν πήραμε τελικά την τρίμηνη παράταση απάντησε πως υπήρχε χώρα που είχε εκλογές στο τέλος του τριμήνου και δεν ήθελε να υπάρχει αναφορά στην Ελλάδα στην προεκλογική περίοδο.

Απαντώντας στην κριτική ότι η προηγούμενη κυβέρνηση δεν διαπραγματεύτηκε σημείωσε: «Είναι αστείο. Η διαπραγμάτευση κράτησε από το Σεπτέμβριο μέχρι και το Δεκέμβριο. Είχαμε κλείσει όσον αφορά στην Κομισιόν και όχι με το ΔΝΤ. Να δούμε τι θα κάνουν και οι νυν κυβερνώντες. Ελπίζω ότι θα τα καταφέρουν.»

Για τον ΕΝΦΙΑ και τις υπόλοιπες εξαγγελίες της κυβέρνησης και αν αυτές κινούνται προς θετική κατεύθυνση σχολίασε: «Κάθε άλλο. Μέχρι τώρα, η κυβέρνηση έχει εξαγγείλει πράγματα που δημιουργούν κόστος, αλλά δεν μας έχει πει πώς θα τα βγάλει πέρα με τα έσοδα. Δεν μας έχει πει πώς θα ξεπαγώσει η οικονομία. Έχουμε ένα ρυθμό ανάπτυξης με την ίδια πιθανότητα να έχουμε και ύφεση, εξαρτάται από την κυβέρνηση, αν δεν ασχοληθεί με τις λεπτομέρειες και δεν σηκώσει τα μανίκια να αρχίσει να δουλεύει.

» Πολύ φοβάμαι ότι αν δεν το κάνει, όχι μόνο δεν θα μπορέσει να κάνει πράξη αυτά που έχει εξαγγείλει, αλλά μπορεί να πάρει και πολύ χειρότερα μέτρα. Συμφωνώ να της δώσουν μικρότερα πρωτογενή πλεονάσματα, αλλά ο φόβος μου είναι ότι ακόμη και με μηδενικό πρωτογενές πλεόνασμα μπορεί να χρειαστεί μέτρα, διότι η οικονομία δεν πάει καλά και δεν την έχει προσέξει. Αν δεν έχεις έσοδα, πρέπει από κάπου να τα βρεις.»