Την πρόταση προς τη ΓΕΝΟΠ – ΔΕΗ να δώσει για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης ένα ποσό από το επίδομα τροφείων που κατέκτησε στις διαπραγματεύσεις της νέας συλλογικής σύμβασης, διατύπωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης, μέσω συνέντευξής του στον ραδιοσταθμό ΒΗΜΑ FM 99,5.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους Μπάμπη Παπαπαναγιώτου και Αρη Ραβανό, ο Νίκος Φίλης κλήθηκε να σχολιάσει τη συλλογική σύμβαση που υπεγράφη μεταξύ διοίκησης και συνδικαλιστών στη ΔΕΗ και ειδικά τα νέου τύπου επιδόματα που προβλέπει.

«Ακουσα τη ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ που είπε την άποψή της και λογικό είναι κάθε εργαζόμενος να θέλει να αυξήσει το μισθό του, αλλά πιστεύω ότι εδώ υπάρχει ένα θέμα που πρέπει να συζητήσουμε όχι στο πλαίσιο της κοινής λογικής, αλλά της κοινωνίας» είπε ο Νίκος Φίλης και συνέχισε:

«Οταν δίνεται μια μάχη για να βρούμε ευρώ το ευρώ για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης και δίνεται μια μάχη για την επαναφορά των εργασιακών σχέσεων και ουσιαστικά τη διεύρυνση σε ευρωπαϊκό επίπεδο για τις συμβάσεις και τις διαπραγματεύσεις, δεν είναι δυνατόν να θεωρούμε ότι μπορούν να υπάρξουν «προνομιακές» εφαρμογές αυτών των πολιτικών. Ιδιαίτερα όταν μια συλλογική σύμβαση δεν είναι αποτέλεσμα μιας σκληρής ταξικής πάλης, αλλά αποτέλεσμα μιας διορισμένης από την προηγούμενη κυβέρνηση διοίκησης που θέλει να φανεί αρεστή, προφανώς, στους εργαζόμενους, για να παραμείνει. Στο παρελθόν όχι (δεν θα μπορούσε να το κάνει αυτό). Τώρα, δεν ξέρω. Υπάρχει μια ιδιορρυθμία με την ανατροπή που φέρνει η παρούσα κυβέρνηση, δεν υπάρχει συνέχιση του μνημονιακού καθεστώτος. Παραμένουν νόμος, ωστόσο, οι παλαιές διοικήσεις. Δεν θέλω να απαξιώσω τον κ. Ζερβό, όμως λέω ότι σε μια κοινωνία που υφίσταται όσα υφίσταται με την ανεργία, τις εργασιακές σχέσεις δεν μπορούμε να λύνουμε αυτά τα ζητήματα με «προνομιακό» τρόπο. Μια καλή κίνηση της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ θα ήταν, αφού κατέκτησε με τον τρόπο των διαβουλεύσεων που γνωρίζουμε, αυτά τα 30 εκατ. ευρώ τροφεία να τα δώσει για την ανθρωπιστική κρίση. 200 εκατ. δίνει η νέα κυβέρνηση, θα μπορούσε να βρει άλλα 4 από εκεί. Δεν μπορώ να το αποκλείσω, διότι είναι ένα συνδικάτο που έχει αποδείξει κοινωνική ευαισθησία στο παρελθόν. Για διάφορες τακτικές και άλλα πράγματα μπορεί να επικριθεί, αλλά έχει επιδείξει κοινωνική ευαισθησία. Και περιμένω μια απάντηση».