Η οργή ήταν χθες, τώρα ξανάρθε η ώρα για συναλλαγές.«Αν οι θεσμοί κρίνουν ότι η Αθήνα κάνει όντως μεταρρυθμίσεις, τότε θα μπορούσε να εκταμιευθεί και εντός του Μαρτίου μεγάλο ποσό για την Ελλάδα» δήλωσε την Τετάρτη ο εκπρόσωπος της κοινοβουλευτικής ομάδας των Χριστιανοδημοκρατών σε οικονομικά θέματα Έκχαρτ Ρέμπεργκ.

Με τη δήλωση αυτή, ο Εκχαρτ Ρέμπεργκ συντάσσεται με τον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντεϊσελμπλούμ, ο οποίος διατύπωσε προ διημέρου πρώτος την ιδέα μιας πρόωρης χρηματοδότησης της Ελλάδας, εφόσον η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα αποδείξει έμπρακτα το μεταρρυθμιστικό της ζήλο.

Η δήλωση στρέφεται ταυτόχρονα και εναντίον γερμανικής κυβερνητικής πηγής, η οποία διέσπειρε τελευταία την άποψη, ότι η πρόταση Ντεϊσελμπλούμ θα προσέκρουε στο «Nein» της μεγάλης πλειοψηφίας των χριστιανοδημοκρατών βουλευτών, οι οποίοι, όντας ακόμα εξοργισμένοι από τις «θρασείς δηλώσεις» του έλληνα Πρωθυπουργού και του Γιάννη Βαρουφάκη, περιμένουν την κατάλληλη ευκαιρία για να πάρουν τη ρεβάνς τους.

Η νέα ελληνική κυβέρνηση, τόνισε ο Εκχαρτ Ρέμπεργκ, «αξίζει μια ευκαιρία». Και η στάση των χριστιανοδημοκρατών βουλευτών απέναντί της θα καθοριστεί, από το πώς θα την εκμεταλλευθεί – και πάντως με πολιτικά, όχι συναισθηματικά κριτήρια.

Συνολικά, ως γνωστόν, η Αθήνα «δικαιούται» να πάρει ακόμα 7,2 δισεκατομμύρια ευρώ στο πλαίσιο του τρέχοντος δεύτερου πακέτου στήριξης: 1,7 δισ. από το ταμείο στήριξης EFSF, 1,9 δισ. από τους τόκους που απέφεραν τα ελληνικά ομόλογα στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, και τα υπόλοιπα από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Η καταβολή των χρημάτων αυτών σχεδιαζόταν να γίνει, σύμφωνα με την απόφαση του Eurogroup στις 20 Φεβρουαρίου, στα τέλη Ιουνίου, και δη ύστερα από ένα πόρισμα των θεσμών περί «επιτυχούς» τέλους του προγράμματος και την σχετική έγκρισή του στη συνέχεια από μια σειρά κοινοβουλίων, μεταξύ των οποίων και το γερμανικό. Ενόψει όμως του γεγονότος, ότι η Ελλάδα πνίγεται από τα χρέη και τα ελληνικά ταμεία έχουν «στεγνώσει» από χρήματα σε βαθμό που η χώρα να απειλείται με default (χρεοκοπία), ο πρόεδρος του Eurogroup δείχνει τώρα πρόθυμος να της ρίξει μια νέα σανίδα σωτηρίας.

Η πρόταση Ντεϊσελμπλούμ, η οποία πιθανολογείται πως έχει γίνει σε απόλυτη συνεννόηση με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, δείχνει ότι ο γερμανός υπουργός οικονομικών συνεχίζει να μιλά με διπλή γλώσσα, όπως σχολιάζουν πολιτικοί αναλυτές: Στο προσκήνιο, θέλοντας να αυξήσει στο έπακρο την πίεση προς την Αθήνα, δηλώνει ότι θα αποδεχόταν το default με όλες τις συνέπειες που αυτό συνεπάγεται, στο παρασκήνιο, αντίθετα, ξέροντας τι καταστρεπτικές συνέπειες θα μπορούσε να έχει η χρεοκοπία για την ευρωζώνη, προσπαθεί να την αποφύγει.

Το αποτέλεσμα ήταν η πρόσφατη σύγκρουση του με πολλούς χριστιανοδημοκράτες βουλευτές, οι οποίοι, λόγω της ανήκουστης «απειθαρχίας» των ελλήνων πολιτικών, ήθελαν να «γλύψουν αίμα» και απειλούσαν ότι θα καταψηφίσουν την απόφαση του Eurogroup στην ολομέλεια της Βουλής στις 27 Φεβρουαρίου.

Αυτό εκφράστηκε έντονα στην σύσκεψη της κοινοβουλευτικής ομάδας των Χριστιανοδημοκρατών μια μέρα πριν την ψηφοφορία: Οι ομιλητές τον επαινούσαν μεν για τον τρόπο που «τσαλάκωσε» στο Eurogroup τον έλληνα ομόλογό του, από την άλλη όμως ασκούσαν κριτική εναντίον του απορρίπτοντας την έγκρισή του στην τετράμηνη παράταση του προγράμματος.

Ο ίδιος λέγεται πως έδωσε μεγάλη μάχη για να πείσει τους βουλευτές να πουν για άλλη μια φορά «Ναι» στο πρόγραμμα – κάτι που τελικά και επέτυχε.

«Τους είπε, ότι αν και η Ελλάδα διαθέτει μόνο το πεντηκοστό της οικονομικής δύναμης της ευρωζώνης, η σημασία της δεν εξαντλείται σε αριθμούς. Η πολιτική, γεωπολιτική και πολιτιστική της αξία την κάνουν απαραίτητη για την ενωμένη Ευρώπη» αναφέρεται χαρακτηριστικά. «Η τελευταία φράση στο λόγο του ήταν: «Δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική λύση από την παραμονή!»».

«O Σόιμπλε παίζει διπλό παιχνίδι» αναγνωρίζει και ο σοσιαλδημοκράτης βουλευτής Έβαλτ Σούρερ. «Οι απειλές για default δεν αποβλέπουν μόνο στον εξευμενισμό των βουλευτών, αλλά και πολλών ψηφοφόρων του κόμματός του, οι οποίοι γοητεύονται από το αίτημα της ευρωσκεπτικιστικής Εναλλακτικής Λύσης για τη Γερμανία για άμεση έξωση της Ελλάδας από την ευρωζώνη. Στα κρυφά βέβαια εργάζεται για την αποτροπή τέτοιου ενδεχομένου, δεδομένου ότι η χρεοκοπία της Ελλάδας θα έθετε σε κίνδυνο και το έργο της ζωής του – την ενωμένη Ευρώπη».

Όχι περίεργο έτσι, ότι ραδιοσχολιαστής τον αποκάλεσε πρόσφατα τον «γερμανό Dr Jekyl and Mr. Hyde» -το κλασικό υπόδειγμα ενός σχιζοφρενικού χαρακτήρα. Μόνο που η σχιζοφρένεια του, πρόσθεσε, δεν έχει προσωπικό-παθολογικό, αλλά πολιτικό χαρακτήρα: Οφείλεται στην προσπάθειά του να ικανοποιήσει ταυτόχρονα αντιθετικές επιθυμίες. «Η διγλωσσία και η διπλοπροσωπία είναι αναπόφευκτό κατάλοιπο τέτοιας προσπάθειας» πρόσθεσε.

Στον αντίθετο πόλο προς τους χριστιανοδημοκράτες βουλευτές βρίσκονται οι εταίροι τους στο κυβερνητικό στρατόπεδο, οι Σοσιαλδημοκράτες, οι οποίοι δεν θέλουν να ακούσουν καν για default. Όχι ότι και αυτοί δεν αγανακτούν με τις «παλινωδίες και ασυναρτησίες», όπως λένε, του ηγετικού ντούο της Αθήνας, του κ.Τσίπρα και του κ.Βαρουφάκη, ορισμένοι μάλιστα δεν διστάζουν να τους αποκαλέσουν σε ανεπίσημες συζητήσεις «ηλίθιους».

«Το στιλ παίζει εδώ καθοριστικό ρόλο» προσθέτει ο εκπρόσωπος της κοινοβουλευτικής τους ομάδας Γιοχάνες Καρς. «Δεν μπορείς να καθυβρίζεις εκείνους από τους οποίους ζητάς χρήματα». Ο ίδιος βρίσκει πολλές από τις μεταρρυθμίσεις που σχεδιάζει η ελληνική κυβέρνηση, όπως στον φορολογικό τομέα, «πολύ συμπαθητικές». Αλλά όσο οι επικεφαλής της συνεχίζουν να φέρονται σκαιά στους δανειστές τους «δεν πρόκειται να υπάρξει πραγματική συνεργασία».

Παρόλα αυτά, ο κ.Καρς σχεδιάζει να επισκεφθεί την Αθήνα την επόμενη εβδομάδα μαζί με τον αντιπρόεδρο της κοινοβουλευτικής ομάδας Κάρστεν Σνάιντερ. Η επίσκεψη, που γίνεται σε συνεννόηση με τον πρόεδρο του κόμματος και αντικαγκελάριο Σίγκμαρ Γκάμπριελ, αποβλέπει σε μια επιτόπια εξέταση της κατάστασης και σε συνομιλίες με στελέχη της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης. Τυχόν επιτυχία της επίσκεψης θα προλείανε το έδαφος και για την κάθοδο του κ.Γκάμπριελ στην Ελλάδα.

Διαφορετικά, ο αντικαγκελάριος θα την αναβάλει εκ νέου για αόριστο χρόνο – η από καιρό σχεδιαζόμενη επίσκεψη του για τα μέσα Μαρτίου αναβλήθηκε ενδιάμεσα λόγω της «δημιουργικής ασάφειας» που συνοδεύει την αλλαγή κυβέρνησης στην Ελλάδα. Και μαζί με αυτόν δεν θα έρθουν και οι γερμανοί «μάγοι με τα δώρα», οι μεγαλοεπιχειρηματίες που τον συνοδεύουν συνήθως σε τέτοια ταξίδια, με στόχο τη σύναψη συμφωνιών για επενδύσεις, ή για άλλες μεγάλες συναλλαγές.