Το Δημόσιο άντλησε 1,138 δις ευρώ από την έκδοση εξάμηνων εντόκων γραμματίων του Δημοσίου (ΕΓΔ) την Τετάρτη, καλύπτοντας έτσι το ποσό που ήθελε για να αναχρηματοδοτήσει την έκδοση.

Η δημοπρασία αυτή αποτέλεσε τεστ για την ικανότητα της κυβέρνησης να αντλήσει κεφάλαια εν μέσω προβλημάτων ρευστότητας.

Ωστόσο, το κόστος της έκδοσης αυξήθηκε, με το μεσοσταθμικό επιτόκιο να διαμορφώνεται στο 2,97%, αυξημένο κατά 22 μονάδες βάσης σε σχέση με την προηγούμενη αντίστοιχη έκδοση του Φεβρουαρίου, ανακοίνωσε ο ΟΔΔΗΧ

Ο συντελεστής κάλυψης διαμορφώθηκε στο 1,30, όσο και στην προηγούμενη έκδοση, επιβεβαιώνοντας ότι δεν έχει υποχωρήσει η ζήτηση παρά τα προβλήματα ρευστότητας που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση.

Το ποσό περιλαμβάνει 262,5 εκατ. ευρώ από μη ανταγωνιστικές προσφορές, ενώ ημερομηνία διακανονισμού ορίστηκε η 6η Μαρτίου.

Η πώληση εντόκων γραμματίων είναι η μόνη πηγή χρηματοδότησης της χώρας από τις αγορές, αλλά οι δανειστές έχουν θέσει όριο ύψους 15 δισ. ευρώ στην έκδοση τέτοιων χρεογράφων.

Η κυβέρνηση έχει ζητήσει να αυξηθεί το όριο λόγω του περιορισμένου ενδιαφέροντος ξένων επενδυτών για τέτοιες εκδόσεις εξαιτίας της πρόσφατης πολιτικής αβεβαιότητας, αλλά οι εταίροι το έχουν απορρίψει λόγω ανησυχιών ότι θα ισοδυναμούσε με χρηματοδότηση της κυβέρνησης από την κεντρική τράπεζα.