Ως επιβεβαίωση ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ εγκαταλείπει τις πολυάριθμες μεγαλόστομες εξαγγελίες των τελευταίων ετών και της προεκλογικής περιόδου ερμηνεύει το σχέδιο νόμου για την ανθρωπιστική κρίση ο βουλευτής Φθιώτιδας της Νέας Δημοκρατίας Χρήστος Σταϊκούρας σε ανακοίνωση που έδωσε την Τετάρτη στη δημοσιότητα.

Ο κ. Σταϊκούρας αφού ξεκαθαρίζει πως η Νέα Δημοκρατία στηρίζει τα μέτρα άμεσης αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης, υπογραμμίζει πως αυτά κοστολογούνται στα 200 εκατ. ευρώ, όταν το «Πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης» του ΣΥΡΙΖΑ προέβλεπε 2 δισ. ευρώ για την ανθρωπιστική κρίση.

Ωστόσο προβαίνει και σε μια σειρά παρατηρήσεων. Συγκεκριμένα σημειώνει πως στο σχέδιο νόμου δεν περιλαμβάνεται σειρά από παρεμβάσεις που ο ΣΥΡΙΖΑ είχε προεκλογικά υποσχεθεί για άμεση υλοποίηση. Ενδεικτικά, η στήριξη χαμηλοσυνταξιούχων, η κατάργηση της εξίσωσης του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης (η οποία βέβαια, από 7 Οκτωβρίου 2014, με τη μείωση κατά 30% του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης που επέτυχε η προηγούμενη Κυβέρνηση, δεν υφίσταται) κ.ο.κ.

Ακόμη, σημειώνει πως το νομοσχέδιο αφορά πολύ λιγότερους, σε σχέση με τις υποσχέσεις, δικαιούχους. Αν και σύμφωνα με την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους δεν μπορεί να υπάρξει ακριβής προϋπολογισμός του ύψους της δαπάνης διότι αυτή εξαρτάται από την έκδοση της σχετικής Υπουργικής Απόφασης εκτιμάται ότι από τις διατάξεις για τη δωρεάν ποσότητα ηλεκτρικού ρεύματος, θα ωφεληθούν 150.000 νοικοκυριά, και όχι 300.000 που είχε υποσχεθεί προεκλογικά ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ από τις διατάξεις για την επιδότηση σίτισης, θα ωφεληθούν μέχρι 170.000 νοικοκυριά, και όχι 300.000 που είχε υποσχεθεί προεκλογικά ο ΣΥΡΙΖΑ.

Ο βουλευτής της ΝΔ σημειώνει πως το ύψος της μέσης μηνιαίας επιδότησης για σίτιση ανά νοικοκυριό από το συγκεκριμένο πρόγραμμα, εκτιμάται περίπου στα 100 ευρώ, δηλαδή περίπου στα 3 ευρώ την ημέρα και όχι 7 ευρώ την ημέρα που είχε υποσχεθεί προεκλογικά ο ΣΥΡΙΖΑ στη Θεσσαλονίκη.