Η κυβέρνηση δεν παρεμβαίνει στις συλλογικές διαπραγματεύσεις μεταξύ των διοικήσεων των επιχειρήσεων και των συνδικάτων, δηλώνουν κυβερνητικές πηγές μετά τις αντιδράσεις που προκάλεσε η πρόβλεψη νέου τύπου επιδομάτων στην τριετή συλλογική σύμβαση εργασίας που υπεγράφη στη ΔΕΗ. Επισημαίνουν δε, ότι η εν λόγω διαπραγμάτευση ξεκίνησε και ολοκληρώθηκε πριν τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου.

Διαψεύδουν πάντως, κατηγορηματικά τις αναφορές για πιθανές αυξήσεις στα τιμολόγια του ρεύματος λόγω των αυξήσεων που προβλέπει η σύμβαση εργασίας, τονίζοντας ότι είναι «εκτός πραγματικότητας» και υπενθυμίζουν ότι το υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας,επεξεργάζεται με τη Διοίκηση της ΔΕΗ σχέδια για τη μείωση των τιμολογίων της το επόμενο διάστημα, κάτι που έχει ανακοινώσει και ο υπουργός Π. Λαφαζάνης.

Καυστικός εμφανίζεται οπρώην πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ, μέλος του ΔΣ της ΔΕΗ Νίκος Φωτόπουλος, ο οποίος επιτίθεται σε όσους αντιδρούν στις αυξήσεις και τις νέες εργασιακές ρυθμίσεις, συνιστώντας τους να πιούν… ξύδι.

Σημειώνεται ότι για το θέμα των αυξήσεων στη ΔΕΗ ρωτήθηκε στη συνέντευξή του στο Star και ο υπουργός Οικονομικών Γ. Βαρουφάκης, ο οποίος δήλωσε ότι δεν είχε ενημερωθεί για το θέμα. «Αν όμως είναι έτσι όπως τα λέτε, έχω πρόβλημα», είπε.

Ειδικότερα, με αφορμή την κριτική που ασκείται στην κυβέρνηση για τη συλλογική σύμβαση εργασίας που υπογράφηκε μεταξύ της ΔΕΗ ΑΕ και της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, πηγές της κυβέρνησης, τονίζουν:

«1. Η κυβέρνηση αυτή, σε αντίθεση με ό,τι συνέβαινε στο παρελθόν, έχει ως θέμα αρχής να μην παρεμβαίνει στις συλλογικές διαπραγματεύσεις μεταξύ των διοικήσεων των επιχειρήσεων, όποια μορφή και ιδιοκτησιακό καθεστώς και εάν έχουν οι τελευταίες, και των συνδικάτων. Δεν ακολουθούμε, συνεπώς, τις πρακτικές των προηγούμενων κυβερνήσεων που παρενέβαιναν διαρκώς εις βάρος πάντοτε της πλευράς των εργαζομένων.

»2. Αντίθετα, επίσης, με ό,τι συνέβαινε στο παρελθόν, η κυβέρνηση στηρίζει πλήρως και απολύτως την ελευθερία των Συλλογικών Διαπραγματεύσεων, ανεξάρτητα από την κατάληξή τους, την οποία θεωρεί ως ακρογωνιαίο λίθο της δημοκρατίας και θεμελιώδες εργαλείο για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων.

»Η ελευθερία των Συλλογικών Διαπραγματεύσεων, όπως είναι γνωστό, είναι βασικό όπλο για την καταπολέμηση της λιτότητας και εξυπηρετεί τα συμφέροντα όλου του κόσμου της εργασίας, και πρώτα από όλα των πιο αδύναμων.

»3. Η συλλογική διαπραγμάτευση μεταξύ της ΔΕΗ Α.Ε. και της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ ξεκίνησε από τον Σεπτέμβριο του 2014 και ολοκληρώθηκε πριν από τις εκλογές. Οποιαδήποτε κριτική στην κυβέρνηση και συγκεκριμένα στο υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας,για ανάμιξη στη διαμόρφωση και κατάληξη τής συγκεκριμένης Σύμβασης είναι, επομένως, εντελώς αβάσιμη με βάση την κοινή λογική.

»4. Υπενθυμίζουμε, επίσης, ότι η σημερινή διοίκηση της ΔΕΗ ΑΕ που υπέγραψε τη σύμβαση με τη ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ έχει διοριστεί από την προηγούμενη κυβέρνηση.

»5. Οποιαδήποτε δημοσιεύματα αναφορικά με πιθανές αυξήσεις στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος εξαιτίας της συλλογικής σύμβασης είναι εκτός πραγματικότητας.

»Χαρακτηριστικό, άλλωστε, είναι ότι παρά το γεγονός ότι οι μισθοί των εργαζομένων στη ΔΕΗ έχουν μειωθεί τα τελευταία χρόνια κατά πολύ, οι προηγούμενες κυβερνήσεις προχώρησαν σε πολιτικές αύξησης των τιμολογίων, επιβαρύνοντας κατά πολύ νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

»6. Το υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης,Περιβάλλοντος και Ενέργειας,σε συνεργασία με τη ΔΕΗ επεξεργάζεται για το επόμενο διάστημα σχέδιο για τη μείωση των τιμολογίων της ΔΕΗ.

»7. Τα πρώτα δείγματα γραφής της νέας κυβέρνησης σε σχέση με το τιμολόγιο της ΔΕΗ και την πρόσβαση των νοικοκυριών στο ηλεκτρικό ρεύμα έγιναν γνωστά στο νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης»

Αντιδράσεις από τη Νέα Δημοκρατία

Ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Κώστας Καραγκούνης, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Είναι αδιανόητα τα ψέματα που αραδιάζει στην ανακοίνωσή του το Μέγαρο Μαξίμου, για να καλύψει τις προκλητικές αυξήσεις που ενέκρινε στους κομματικούς του φίλους, τον κ. Φωτόπουλο και τους υπόλοιπους συνδικαλιστές της ΔΕΗ.

»Ισχυρίζεταιότι, δήθεν, η συλλογική σύμβαση δεν υπογράφηκε από την κυβέρνηση του κ. Τσίπρα. Πρόκειται για τεράστιο ψέμα. Οι αυξήσεις υπογράφηκαν την προηγούμενη Παρασκευή 27/2/15, με την απόλυτη γνώση και έγκριση του αρμόδιου υπουργού.

»Αλλά μιλάμε και για απύθμενη υποκρισία. Γιατί ενώχαρίζουν αυξήσεις 6 ευρώ την ημέρα στους συνδικαλιστές της ΔΕΗ, υπόσχονται ότι θα δώσουν μόλις 1,5 ευρώ την ημέρα, σε 300.000 ανθρώπους, για να αντιμετωπίσουν την «ανθρωπιστική κρίση».

»Είναι αδιανόητο να συμβαίνει αυτό, την ώρα που η κυβέρνηση περικόπτει στο μισό τους προϋπολογισμούς των Νοσοκομείων, την ώρα που προαναγγέλλει έκτακτες εισφορές και αύξηση του ΦΠΑ, την ώρα που αυξάνει το χαράτσι για τη λειτουργία της ΕΡΤ, μόνον και μόνο για να ικανοποιηθεί η κομματική της πελατεία.

»Φαίνεται ότι για τον ΣΥΡΙΖΑ το συμφέρον του κ. Φωτόπουλου μπαίνει πάνω από την κοινωνική δικαιοσύνη.

Καλούμε την κυβέρνηση να πάρει σήμερα πίσω την απαράδεκτη απόφασή της, που προκαλεί το κοινό αίσθημα!»

H απάντηση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου στη ΝΔ

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης απαντώντας σε όσα δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ δήλωσε τα εξής:

«Ο κ. Καραγκούνης επιλέγει να προσποιείται ότι δεν καταλαβαίνει προκειμένου να ρίξει λάσπη στη νέα κυβέρνηση. Χρησιμοποιώντας επιχειρήματα που προσβάλουν την κοινή νοημοσύνη, απλώς ματαιοπονεί.

»Ας τον βοηθήσουμε λοιπόν.

»1.Η συλλογική σύμβαση υπογράφηκε από τη διοίκηση της ΔΕΗ Α.Ε. και τη ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ. Ας υπενθυμίσουμε στον κ. Καραγκούνη ότι η διοίκηση της ΔΕΗ είχε οριστεί από την κυβέρνηση του κ. Σαμαρά.

»2 Ας του γνωστοποιήσουμε επίσης ότι οι συλλογικές διαπραγματεύσεις ολοκληρώθηκαν πριν τις εκλογές, παρόλο που η υπογραφή της σύμβασης έγινε μετά.

»3. Καλό θα είναι ο κ. Καραγκούνης να μάθει τι ψήφισαν οι συνδικαλιστικές παρατάξεις που μετέχουν στη ΓΕΝΟΠ/ ΔΕΗ και ιδιαίτερα η ΔΑΚΕ που πρόσκειται στη ΝΔ.

»4.Το κοινό αίσθημα το προκαλεί η, χωρίς ίχνος αυτοκριτικής, στάση της ΝΔ. Δηλαδή ενός εκ των δύο μνημονιακών κομμάτων που με την πολιτική τους οδήγησαν την κοινωνία στη σημερινή κατάσταση. Όταν λέει ο κ. Καραγκούνης για περικοπές σε νοσοκομεία, έκτακτες εισφορές και αυξήσεις ΦΠΑ μάλλον νομίζει ότι είναι Πρωθυπουργός ακόμα ο κ. Σαμαράς και ΥΠΟΙΚ ο κ. Χαρδούβελης».

Καραγκούνης: «Ο Σακελλαρίδης να είναι πιο προσεκτικός στις ανακοινώσεις του»

Ο Εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραγκούνης, απαντώντας στον κυβερνητικό εκπρόσωπο για τις αυξήσεις στους μισθούς στη ΔΕΗ, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Καλό είναι ο κ. Σακελλαρίδης να είναι πιο προσεκτικός στις ανακοινώσεις του γιατί εκθέτει τους ίδιους τους συναδέρφους του, υπουργούς της κυβέρνησής του:

»Θυμίζουμε ότι χθες ο κ. Βαρουφάκης, σε μία από τις δεκάδες συνεντεύξεις του, και παρότι ως υπουργός Οικονομικών είναι ο βασικός μέτοχος της ΔΕΗ, δήλωσε άγνοια για τις αυξήσεις στη ΔΕΗ!

»Θυμίζουμε ότι την ανακοίνωση για τις προκλητικές αυξήσεις έκανε ο ίδιος ο κ. Λαφαζάνης, εκθειάζοντας τον κ. Φωτόπουλο, που όμως λίγες ώρες μετά, άδειασε ο κ. Βαρουφάκης!

»Αλλά και κάτι ακόμα: Μην εκθέτει τους συναδέρφους του υπουργούς ο κ. Σακελλαρίδης γιατί, όσο και ανπροσπαθεί να το κρύψει:Την αύξηση του ΦΠΑ την ανακοίνωσε ο ίδιος ο κ. Βαρουφάκης.Την έκτακτη εισφορά την ανακοίνωσε ο ίδιος ο κ. Βαρουφάκης.Το χαράτσι για την ΕΡΤ το ανακοίνωσε ο ίδιος ο κ. Παππάς.

»Όσο και αν επιχειρούν να ονομάσουν το μνημόνιο «γέφυρα», την τρόικα «θεσμούς» και τα δημοσιονομικά μέτρα ως «μέτρα κοινωνικής σωτηρίας», τα ψέματά τους αποκαλύπτονται κάθε μέρα στον Ελληνικό λαό!»

ΠΑΣΟΚ: «Ψεύδονται ασυστόλως στη κυβέρνηση»

Ανακοίνωση εξέδωσε το ΠΑΣΟΚ για το θέμα της ΔΕΗ. Σε αυτήν αναφέρει:

«Επιτέλους λίγη σοβαρότητα.

»H κυβέρνηση θα μπορούσε να αλλάξει τη διοίκηση της ΔΕΗ Α.Ε.

»Μπορούσαν επίσης να πουν στην ΔΕΗ Α.Ε. να μην υπογράψει με την ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ.

»Δεν λένε τίποτα επί της ουσίας. Είναι πρωτοφανής και υποκριτικός ο ισχυρισμός της κυβέρνησης, ότι δεν γνώριζε για την υπογραφή της Συλλογικής Σύμβασης μεταξύ της ΓΕΝΟΠ και της ΔΕΗ.

»Επιπλέον δεν δηλώνουν διαφωνία ούτε πρόθεση επανόρθωσης.

»Ο αρμόδιος υπουργός Λαφαζάνης και ήξερε και μπορούσε. Από την άλλη, ο επί της ουσίας συναρμόδιος υπουργός Οικονομικών, δήλωσε άγνοια κινούμενος στο προσφιλές του δόγμα της δημιουργικής ασάφειας.

»Ποιος τους πιστεύει;

»Ας σταματήσουν να ψεύδονται ασυστόλως στη κυβέρνηση και ας αναλάβουν τις ευθύνες τους.

»Και φυσικά να μην διανοηθούν να προχωρήσουν σε αύξηση των τιμολογίων του ηλεκτρικού ρεύματος».

Φωτόπουλος: «Υποκρισία και φαρισαϊσμός»

Για υποκρισία και φαρισαϊσμό κάνει λόγο, από τη δική του πλευρά, ο πρώην πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ, μέλος του ΔΣ της ΔΕΗ Νίκος Φωτόπουλος σε μακροσκελή δήλωση του.

«Η νέα ΣΣΕ προβλέπει μεταξύ άλλων την καταβολή επιδόματος «τροφείου» ύψους 6 ευρώ την ημέρα στους εργαζόμενους στην επιχείρηση.

Ο κ. Φωτόπουλος αναφέρει ότι «από τους εργαζόμενους της ΔΕΗ έκλεψαν 2,8 δισ. ευρώ τα τελευταία τρία χρόνια από την κατακρεούργηση των μισθών τους, ποσό που καρπώθηκε η ΔΕΗ και κατ’ επέκταση και οι καταναλωτές» ενώ κάνει λόγο για «μεγαλοσχήμονες που όλα αυτά τα χρόνια οικονόμησαν εκατοντάδες εκ. ευρώ σε βάρος της ΔΕΗ και των καταναλωτών».

Θέτει το ερώτημα «Ποιο πρέπει να είναι το μέτρο σύγκρισης για το μισθό του καθενός μας, οι άνεργοι και όσοι εργαζόμενοι αμείβονται χαμηλότερα ή η κάλυψη των καθημερινών αναγκών για να ζούμε αξιοπρεπώς».

Και κλείνει τη δήλωσή του με αναφορές και σε άλλα θέματα, σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «Ξέρουμε ότι σας ενοχλεί που η κυβέρνηση θα ξαναπροσλάβει τις καθαρίστριες. Ξέρουμε ότι σας ενοχλεί που θα επαναπροσληφθούν όσοι εκδιώχθηκαν και απολύθηκαν βάναυσα. Ξέρουμε ότι σας ενοχλεί που ο βασικός μισθός θα πάει στα 751€. Για τις ενοχλήσεις σας, ξύδι, που λέει και ο λαός μας».

Διευκρινίσεις από τη ΔΕΗ για το «επίδομα τροφείου»

Αργά το απόγευμα της Τρίτης η ΔΕΗ εξέδωσε διευκρινιστική ανακοίνωση για το επίμαχο θέμα της νέας Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας:

«Η νέα Επιχειρησιακή Συλλογική Σύμβαση Εργασίας των εργαζομένων στη ΔΕΗ σε καμία περίπτωση δεν επιβαρύνει τους καταναλωτές, δεν επιφέρει μισθολογική αύξηση και δεν προκαλεί ουδεμία επιβάρυνση στον Κρατικό Προϋπολογισμό».

Η ΔΕΗ διευκρινίζει ειδικότερα για το επίδομα τροφείου ότι θα καταβάλλεται σε είδος και όχι σε χρήμα και ότι θα καταβληθεί σε δόσεις, αρχής γενομένης από τα ορυχεία και τις μονάδες παραγωγής. «Εάν το μέτρο εφαρμοζόταν αμέσως και σε πλήρη έκταση, το ετήσιο κόστος του εκτιμάται ότι θα δεν θα υπερέβαινε τα 15 εκατ. ευρώ σε επίπεδο Εταιρείας δηλαδή σε 2,3% περίπου του σημερινού κόστους μισθοδοσίας και στο 0,25% του ετήσιου τζίρου της. Υπενθυμίζεται ότι, κατά την τελευταία πενταετία το κόστος μισθοδοσίας της ΔΕΗ έχει μειωθεί σε άνω των 2,8 δισεκ. ευρώ αθροιστικά ή άνω των 700 εκατ. ευρώ τον χρόνο», αναφέρει μεταξύ άλλων η ΔΕΗ.

Τονίζει επίσης ότι σειρά άλλων ρυθμίσεων της ΣΣΕ είτε προβλέπονταν από δικαστικές αποφάσεις είτε θα εφαρμοστούν μετά τη λήξη του μεσοπρόθεσμου.

Αναλυτικότερα, για τις επιμέρους ρυθμίσεις της σύμβασης η ΔΕΗ αναφέρει τα εξής:

«Επίδομα ευδόκιμης παραμονής και επίδομα παραμονής:

Πρόκειται για εσωτερικές διοικητικές ρυθμίσεις που κωδικοποιούν υπάρχουσες διατάξεις του Κανονισμού Κατάστασης Κανονισμού προσωπικού ΔΕΗ – που έχει ισχύ νόμου- οι οποίες ισχύουν και εφαρμόζονται από το 1973 και δεν συνεπάγονται καμία μισθολογική επιβάρυνση. Αυτό σημαίνει ότι το Επίδομα ευδόκιμης παραμονής και επίδομα παραμονής πλέον δίνεται με συγκεκριμένες προϋποθέσεις, σε αντίθεση με το παρελθόν.

»Μισθολογική εξέλιξη: Όσον αφορά την επέκταση μισθολογικών κλιμακίων όλων των Κατηγοριών κατά ένα μισθολογικό κλιμάκιο, πέραν του ότι αυτή συνδέεται με αυστηρή αξιολόγηση, προβλέφθηκε λόγω της δραματικής αύξησης των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, ενώ ρητά ορίζεται ότι θα ισχύσει μετά τη λήξη του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής. Ως εκ τούτου η ρύθμιση αυτή ουδεμία μισθολογική επιβάρυνση επιφέρει.

»Απασχολούμενοι στα καταστήματα: Χορήγηση μιας ημέρας άδειας ανά τρίμηνο στους απασχολούμενους με την εξυπηρέτηση πελατών. Ημερήσια καταβολή Euro5 στους απασχολούμενους με την εξυπηρέτηση πελατών η οποία όμως θα ισχύσει μετά τη λήξη του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής. Ως εκ τούτου η ρύθμιση αυτή ουδεμία μισθολογική επιβάρυνση επιφέρει.

»Χρόνια ασθενούντες: Για τους χρόνια ασθενούντες η καταβολή των προσαυξήσεων βάρδιας προβλεπόταν από τη Σύμβαση του 2012, ενώ με την παρούσα συλλογική σύμβαση επιταχύνεται η διαδικασία και μειώνεται ο χρόνος καταβολής στους δικαιούχους. Η ρύθμιση αυτή ουδεμία μισθολογική επιβάρυνση επιφέρει.

»Προσαυξήσεις Βάρδιας: Σε συμμόρφωση με τελεσίδικη δικαστική απόφαση η ΔΕΗ χορηγεί την προσαύξηση βάρδιας στους δικαιούχους συνδικαλιστές. Η ρύθμιση αυτή δεν επιφέρει καμία πρόσθετη μισθολογική επιβάρυνση.

»Εισφορά υπέρ ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ/ΚΗΕ: Αφορά έκτακτη εισφορά που συμφωνήθηκε από τα Πρωτοβάθμια Σωματεία υπέρ της Δευτεροβάθμιας Συνδικαλιστικής Οργάνωσης και η ΔΕΗ όπως όλες οι επιχειρήσεις – σύμφωνα με τη νομοθεσία, διευκολύνει την απόδοση αυτής μέσω του συστήματος μισθοδοσίας»