Τo πρόβλημα στην κάλυψη των δανειακών αναγκών του Δημοσίου είναι ολοένα και πιο έντονο.

Την Τετάρτη κατά τη δημοπρασία εντόκων γραμματίων θα πρέπει να καλυφθεί η έκδοση που λήγει την Παρασκευή, ύψους 1,4 δισ. ευρώ.

Υπολογίζεται όμως ότι κάπου 800 εκατ., που αντιστοιχούν σε ξένους επενδυτές, δεν θα καλυφθούν, αφού οι ελληνικές τράπεζες δεν μπορούν – με εντολή της ΕΚΤ – να αυξήσουν την έκθεσή τους σε έντοκα γραμμάτια του ελληνικού Δημοσίου.

Ετσι, το Δημόσιο πρέπει να βρει άλλον τρόπο να εξοφλήσει τις ξένες τράπεζες ώς την Παρασκευή που θα πληρώσει και τη δόση των 298,676 εκατ. ευρώ του ΔΝΤ.

Σε κοινή υπουργική απόφαση, την οποία υπογράφουν οι Λαφαζάνης και Μάρδας, προβλέπεται ότι τα ταμειακά διαθέσιμα του ΟΠΕΚΕΠΕ (Οργανισμός για τη χρηματοδότηση των αγροτών από κοινοτικά προγράμματα) θα μεταφερθούν στην Τράπεζα της Ελλάδος για να αξιοποιηθούν για τις χρηματοδοτικές ανάγκες του κράτους. Εκτιμάται ότι το σχετικό ποσό είναι 200-300 εκατ. ευρώ. Αξιωματούχος του οικονομικού επιτελείου υποστήριζε χθες ότι «μια λύση θα βρεθεί», αφού δεν φτάσαμε ώς εδώ για να τιναχθεί η συμφωνία στον αέρα.

«Υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις για την αντιμετώπιση των θεμάτων ρευστότητας για τον Μάρτιο» δήλωσε άλλωστε το απόγευμα της Δευτέρας ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, έπειτα από σύσκεψη που διεξήχθη στο υπουργείο.

Αποκλεισμένη από τις αγορές χρέους και αντιμέτωπη με την μεγάλη υστέρηση στα φορολογικά έσοδα, η χώρα αναμένεται να έχει προβλήματα ρευστότητας μέχρι τα μέσα ή τα τέλη του μήνα, σημειώνει το πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Πληροφορίες αναφέρουν πως το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει εναλλακτικές λύσεις που σχετίζονται με την αξιοποίηση αποθεματικών φορέων της γενικής κυβέρνησης, ενώψάχνει στα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων και στις καταθέσεις τους στην Τράπεζα της Ελλάδος για να καλύψει τις άμεσες ανάγκες χρηματοδότησης του ελληνικού Δημοσίου.

Ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους καταβάλει επίσης τεράστιες προσπάθειες.

ΠΑΣΟΚ: «Βάζουν χέρι στα Ταμεία και τους Οργανισμούς»

Aνακοίνωση με την οποία αντιδρά στις εναλλακτικές λύσεις που αναζητά το υπουργείο Οικονομικών για την εκπλήρωση των οικονομικών υποχρεώσεων της χώρας εξέδωσε το ΠΑΣΟΚ

Ειδικότερα η ανακοίνωση έχει ως εξής:

«Χέρι στα διαθέσιμα των Οργανισμών που αφορούν αγρότες, ασφαλισμένους και ανέργους, επιχειρεί να βάλει η κυβέρνηση, προκειμένου να αντιμετωπίσει την αδυναμία εκπλήρωσης των ταμειακών υποχρεώσεων του κράτους.

»Αυτό αποδεικνύει η κοινή υπουργική απόφαση των Λαφαζάνη και Μάρδα για τον ΟΠΕΚΕΠΕ, αλλά και οι πιέσεις που ασκούνται στα ΔΣ των άλλων Οργανισμών.

»Δυστυχώς οι κακοί χειρισμοί που έγιναν στη διαπραγμάτευση και η αδυναμία της Κυβέρνησης να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις που η ίδια ανέλαβε προς τους εταίρους μας, οδηγούν σε κινήσεις πανικού που εντείνουν την έλλειψη ρευστότητας στην οικονομία και θέτουν σε κίνδυνο αποθεματικά που προέρχονται από κοινοτικές επιδοτήσεις ή εισφορές των αγροτών και των ασφαλισμένων.

»Καλούμε τους υπουργούς να σταματήσουν άμεσα αυτές τις απαράδεκτες ενέργειες.

»Καλούμε τους εκπροσώπους των αγροτών και των ασφαλισμένων να πάρουν άμεσα θέση.

»Κανείς δεν επιτρέπεται να σιωπά» καταλήγει το ΠΑΣΟΚ.

Για το ίδιο θέμα ο υπεύθυνος για θέματα Αγροτικής Ανάπτυξης και μέλος του ΠΣ του ΠΑΣΟΚ Π. Κουκουλόπουλος, δήλωσε τα εξής:

«Η «εθνικά υπερήφανη» πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ εφαρμόζεται κατά γράμμα. Για να ξεφύγει, προσωρινά, η χώρα από τ’ αδιέξοδα στα οποία την οδήγησε η κυβέρνηση του μέσα σ’ ένα μόλις μήνα δεν διστάζει να «βάλει χέρι» ακόμη και σ’ ευρωπαϊκά προγράμματα που προορίζονται για πληρωμές των αγροτών, χωρίς φυσικά καμιά συνεννόηση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

»Αν τα πακέτα Χατζηγάκη που πρότειναν ως αντιπολίτευση τα πληρώσαμε ακριβά, τις μεθοδεύσεις τους ως κυβέρνηση είναι δύσκολο προς το παρόν να εκτιμήσουμε πόσο πανάκριβα θα τις χρεωθούμε όλοι μας».