Λίφτινγκ συνταγματικότητας επιχειρεί η κυβέρνηση στη νέα ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών σε εκατό δόσεις για όλους, ώστε να μη βρεθεί αντιμέτωπη με μπαράζ προσφυγών στη Δικαιοσύνη από συνεπείς φορολογουμένους την επομένη της ψήφισης του νομοσχεδίου.

Στα λογιστικά και δικηγορικά γραφεία, από την επομένη της δημοσιοποίησης των προτάσεων Βαλαβάνη για κούρεμα του 50% της βασικής οφειλής σε όποιον φορολογούμενο πλήρωνε το άλλο μισό εφάπαξ, άρχισε να δημιουργείται «κίνημα» προσφυγών.

Τα μηνύματα έφτασαν στην κυβέρνηση και ήρθαν οι πρώτες διαρροές για ενδεχόμενη παροχή «μπόνους συνέπειας» σε όσους πλήρωναν όλα αυτά τα χρόνια έγκαιρα τους φόρους τους.

Στο τραπέζι μάλιστα έχουν τεθεί προτάσεις επιβράβευσης συνεπών φορολογουμένων με την παροχή έκπτωσης φόρου 5%-10% κατά την εκκαθάριση των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος 2015, υπό την προϋπόθεση ότι και οι φετινοί φόροι θα πληρωθούν στην ώρα τους. Εναλλακτικά έχει συζητηθεί στους κόλπους υπηρεσιακών παραγόντων του υπουργείου Οικονομικών η παροχή έκπτωσης στον ΦΠΑ ή απόλυτη προτεραιότητα επιστροφών φόρου.

Οι εναλλακτικές αλλά και οι διορθώσεις στις αρχικές εξαγγελίες αναμένεται να συζητηθούν σε σύσκεψη, η οποία έχει προγραμματιστεί σήμερα, υπό την αναπληρώτρια υπουργό Οικονομικών Ν. Βαλαβάνη στην Καραγεώργη Σερβίας. Το σχετικό νομοσχέδιο προγραμματίζεται να κατατεθεί εντός της εβδομάδας στη Βουλή, αν και το χρονοδιάγραμμα δεν αποκλείεται να τροποποιηθεί εκ νέου. Η κυβέρνηση επείγεται να φέρει το νομοσχέδιο στη Βουλή, παρά τις αντιδράσεις των εταίρων, προκειμένου να αυξήσει τις εισπράξεις των δημοσίων εσόδων την ώρα που η ταμειακή ασφυξία δίνει ηχηρό «παρών». Οσο καθυστερεί η ψήφιση της νέας ρύθμισης και πολύ περισσότερο η εφαρμογή της, όπως αναφέρουν πηγές της Καραγεώργη Σερβίας με γνώση της κατάστασης, «κανένας δε πληρώνει».

Δεδομένου μάλιστα ότι χρειάζονται τροποποιήσεις στην ηλεκτρονική εφαρμογή, ακόμα και αν το νομοσχέδιο ψηφιστεί έως τις 10 Μαρτίου, η ρύθμιση δεν πρόκειται να ενεργοποιηθεί πριν από τα τέλη Μαρτίου.