Η κεντρική τράπεζα της Κίνας προχώρησε σε μείωση των επιτοκίων του γουάν για δεύτερη φορά μέσα σε τρεις μήνες, σε μια προσπάθεια να ενισχυθεί η οικονομία που παρουσιάζει μείωση του ρυθμού ανάπτυξης.

Το επιτόκιο καταθέσεων διάρκειας ενός έτους μειώθηκε 25 μονάδες βάσης, στο 2,5%, και το επιτόκιο χρηματοδότησης ίδιας διάρκειας μειώθηκε από 5,6% σε 5,35%, όπως ανακοίνωσε στην ιστοσελίδα της η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας (PBOC).

Η κίνηση αυτή αντικατοπτρίζει τη συνεχώς αυξανόμενη ανησυχία για την πορεία της οικονομίας που έχει δεχτεί πλήγμα από την επιβράδυνση της αγοράς ακινήτων, την επιβολή αυστηρότερων περιορισμών στο χρέος που μπορεί να έχει η τοπική αυτοδιοίκηση και τις συνεχώς αυξανόμενες εκροές κεφαλαίων.

Η PBOC αυξάνει συνεχώς τα μέτρα ρευστότητας στο σύστημα, αφού πρόσφατα είχε μειώσει τον αριθμό των κεφαλαίων που πρέπει να διατηρούν ως απόθεμα οι τράπεζες. Ουσιαστικά η PBOC ακολουθεί παρόμοια στρατηγική με αυτήν που έχουν υιοθετήσει πολλές άλλες κεντρικές τράπεζες σε κάθε γωνιά του κόσμου, καθώς η παγκόσμια μείωση στις τιμές των εμπορευμάτων δημιουργεί προϋποθέσεις για υποχώρηση του πληθωρισμού και αύξηση των ρυθμών ανάπτυξης.

«Χρειαζόταν επειγόντως μείωση των επιτοκίων» ανέφερε ο Γουάνγκ Τάο που είναι επικεφαλής οικονομολόγος της UBS Group για την Κίνα. «Το βάρος των χρεών είναι μεγάλο και η PBOC πρέπει να δράσει για να διατηρήσει τη σταθερότητα στις χρηματοπιστωτικές αγορές» προσέθεσε.

Η κεντρική τράπεζα της χώρας είχε προχωρήσει ξανά σε μείωση των επιτοκίων τον περασμένο Νοέμβριο. Ηταν η πρώτη μείωση που είχε γίνει για δύο χρόνια.

Η κεντρική τράπεζα ανέφερε ότι αν και η μείωση του Νοεμβρίου είχε αρκετή επιτυχία στο να μειωθεί το κόστος χρηματοδότησης, η υποχώρηση των τιμών των εμπορευμάτων οδήγησε σε μείωση των τιμών των καταναλωτικών και βιομηχανικών προϊόντων, με αποτέλεσμα τα πραγματικά επιτόκια να παρουσιάσουν αύξηση.

Τον Ιανουάριο οι τιμές ειδών καταναλωτή αυξήθηκαν με τον χαμηλότερο ρυθμό των τελευταίων πέντε ετών. Η μείωση των επιτοκίων έχει ως στόχο τη δημιουργία ενός «ουδέτερου και κατάλληλου» νομισματικού περιβάλλοντος, ανέφερε στην ανακοίνωσή της η PBOC. Η PBOC μπήκε στη λίστα των κεντρικών τραπεζών από την Τουρκία έως την Ιαπωνία και την Αυστραλία αλλά και την ευρωζώνη που έχουν προχωρήσει σε νομισματική χαλάρωση. Την ίδια στιγμή η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) εξετάζει να προχωρήσει σε αύξηση επιτοκίων.

© Bloomberg News