«Σημαντικό ενδιάμεσο βήμα, προκειμένου η Ελλάδα να συνεχίσει τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειές της» χαρακτήρισε την Παρασκευή ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ την απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) να εγκρίνει την τροποποίηση της Κύριας Σύμβασης Χρηματοδοτικής Διευκόλυνσης για την Ελλάδα και την παράταση της διαθεσιμότητας των πόρων του Ταμείου προς τη χώρα για τέσσερις μήνες.

O κ. Ρέγκλινγκ ανέφερε πως η ελληνική κυβέρνηση μπορεί να βασιστεί στη σημαντική πρόοδο που έχει επιτευχθεί στην Ελλάδα μέχρι σήμερα, χάρη στις τεράστιες προσπάθειες του ελληνικού λαού και πως θα έχει την ευκαιρία να συνεργαστεί με τους εταίρους της για την εξεύρεση βιώσιμων λύσεων για ότι θα ακολουθήσει μετά τις 30 Ιουνίου.

Σημειώνεται πως την Παρασκευή το Διοικητικό Συμβούλιο του EFSF ενέκρινε την τροποποίηση της Κύριας Σύμβασης Χρηματοδοτικής Διευκόλυνσης για την Ελλάδα και, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, η νέα σύμβαση θα λήξει στις 30 Ιουνίου 2015.

Μετά την απόφαση αυτή, τα 1,8 δισ. ευρώ που είναι ακόμα διαθέσιμα για την Ελλάδα μπορεί να εκταμιευτούν ως τις 30 Ιουνίου του 2015, με την εκταμίευση να εξαρτάται από την επιτυχή ολοκλήρωση της τελευταίας αξιολόγησης και την ομόφωνη απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του EFSF.

Εως τις 30 Ιουνίου παρατείνεται και η διαθεσιμότητα των 10,9 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών μέσω του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Τα ομολόγα αυτά θα είναι διαθέσιμα για την Ελλάδα μόνο μετά από απόφαση της ΕΚΤ και του Εποπτικού Μηχανισμού (SSM) και μόνο για την ανακεφαλαιαοποίηση τραπεζών.

Τέλος, διαθέσιμα παραμένουν και τα 1,8 δισ. ευρώ από τα κέρδη του 2014 από ελληνικά ομόλογα που αγόρασε η ΕΚΤ υπό το πρόγραμμα SMP. Τους πόρους αυτούς διαχειρίζεται ο ESM και η εκταμίευση τους εξαρτάται από την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και την έγκριση του Eurogroup.

Σημειώνεται πως μέχρι σήμερα το EFSF έχει εκταμιεύσει 141,8 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα.