Στις στοχεύσεις της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης αναφέρθηκε ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης σε συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο της Αυστραλίας ABC, εστιάζοντας στην αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης.

Οπως είπε, βασικός στόχος της κυβέρνησης είναι η σταθεροποίηση της ελληνικής οικονομίας, ώστε μέχρι το τέλος του 2015, αρχές του 2016, να αρχίσει να αναπτύσσεται με περιεκτικό τρόπο, ωφελώντας τα μεγαλύτερα θύματα αυτής της κρίσης.

«Θέλουμε να εμπεδώσουμε μια αίσθηση ευπρέπειας, ένα αίσθημα κοινωνικής δικαιοσύνης, μια αίσθηση πως έχουμε επιτέλους μια κυβέρνηση που είναι έτοιμη να απομακρύνει ανάξια προνόμια και να κάνει αυτούς που δεν έχουν πληρώσει να καταβάλουν δίκαια το μερίδιο που τους αντιστοιχεί», είπε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς για το γεγονός ότι στα πλαίσια της πρόσφατης συμφωνίας στο Eurogroup η Ελλάδα συμφώνησε σε αυστηρό έλεγχο από τους πιστωτές της, κάτι που ο ΣΥΡΙΖΑ είχε πει ότι δεν θα επιτρέψει και ερωτηθείς ειδικά για το εάν αυτό είναι μια ήττα για την νέα κυβέρνηση ο κ. Βαρουφάκης απάντησε: «Εγώ δεν βλέπω ότι κάποιος έχει ηττηθεί. Θεωρώ ότι αποτελεί νίκη για την Ευρώπη ότι καθιερώσαμε τις δημοκρατικές αρχές της νέας κυβέρνησης, ότι έπρεπε να ακουστούν οι εντολείς της και ότι έπρεπε να της δοθεί μια ευκαιρία να είναι ο συν-συγγραφέας του πεπρωμένου της», τόνισε.

Ο ίδιος χαρακτήρισε ως σημείο εκκίνησης τη συμφωνία στο Eurogroup, ενώ δεν απάντησε ουσιαστικά στην αναφορά της δημοσιογράφου του ABC ότι η συμφωνία εξακολουθεί να σημαίνει ότι οι Βρυξέλλες μπορεί να ασκήσουν βέτο στη χορήγηση μετρητών.

Ο κ. Βαρουφάκης εστίασε στην ανθρωπιστική κρίση λέγοντας τα εξής:«Υπάρχουν άνθρωποι που κοιμούνται πεινασμένοι απόψε, που τα παιδιά τους κάνουν τις σχολικές εργασίες τους χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα και αυτό λόγω της κατάρρευσης της ελληνικής οικονομίας, της χειρότερης στην ιστορία της Δυτικής Ευρώπης εν καιρώ ειρήνης, της χειρότερης από τη Μεγάλη Ύφεση».