Να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους της χώρας σε πνεύμα συνεργασίας και εμπιστοσύνης και να καταλήξει σε μια αμοιβαίως επωφελή τελική συμφωνία κάλεσε την κυβέρνηση σε όλους τους τόνους χθες ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας στην ομιλία του στη Γενική Συνέλευση των μετόχων της τράπεζας.

«Την κρίσιμη αυτή στιγμή» τόνισε, «απαιτείται συντεταγμένη εθνική προσπάθεια σε στενή συνεργασία με τους ευρωπαϊκούς και διεθνείς θεσμούς, για να διασφαλισθούν οι θυσίες των ελλήνων πολιτών και να συνεχιστεί η ανασυγκρότηση της οικονομίας με στόχο τη διατηρήσιμη ανάπτυξη».

Οπως είπε, η απόφαση του Eurogroup περιορίζει την αβεβαιότητα και δίνει στη νέα κυβέρνηση τη δυνατότητα να ολοκληρώσει μεταρρυθμίσεις που εκκρεμούν, θέτοντας παράλληλα τις δικές της προτεραιότητες. Ο κ. Στουρνάρας υπερασπίστηκε το έργο που έγινε στην οικονομική πολιτική τα προηγούμενα χρόνια, καθώς άλλωστε ο ίδιος υπήρξε υπουργός Οικονομικών την περίοδο 2012-2014. Τόνισε ότι το 2014 σημειώθηκε ανάκαμψη της οικονομίας, ύστερα από έξι χρόνια βαθιάς ύφεσης και υποχώρησης του ΑΕΠ πλέον του 25%. Σημείωσε επίσης την υπέρβαση του στόχου του πρωτογενούς πλεονάσματος το 2013, για να προσθέσει όμως ότι το 2014 το δημοσιονομικό αποτέλεσμα υπόκειται σε επισφάλειες λόγω της αβεβαιότητας που επικράτησε τις τελευταίες εβδομάδες, με αποτέλεσμα να υπάρξουν αποκλίσεις στα φορολογικά έσοδα.

Για το 2015 είπε ότι εκτιμάται θετικός ρυθμός ανάπτυξης, αλλά υπάρχουν στοιχεία αβεβαιότητας που αφορούν την υλοποίηση της «μεταβατικής συμφωνίας», όπως την ονόμασε με τους εταίρους μας, καθώς και την επιδείνωση των δημοσιονομικών συνθηκών και τη χαλάρωση στην εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.«Οι εναπομείνασες υποχρεώσεις είναι συγκριτικά περιορισμένες και έχουν χαμηλό κόστος σε σχέση με τον τεράστιο όγκο των αλλαγών που εφαρμόσθηκαν τα τελευταία χρόνια» είπε, επίσης, ο κ. Στουρνάρας σε μια ακόμη παρότρυνση προς την κυβέρνηση να υλοποιήσει τα συμφωνηθέντα με τους εταίρους. Μάλιστα, εξέφρασε την εκτίμηση ότι αν η Ελλάδα τηρήσει τις δεσμεύσεις της, οι εταίροι θα επαναβεβαιώσουν την απόφασή τους για ελάφρυνση του χρέους του 2012.

Σημειώνεται ότι στη γενική συνέλευση ήταν παρών ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης καθώς και οι αναπληρωτές υπουργοί Νάντια Βαλαβάνη και Δημήτρης Μάρδας.

Σχετικά με τις τράπεζες, ο κ. Στουρνάρας είπε ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναμένεται να επανεξετάσει και να ανακαλέσει σύντομα την απόφασή της για τη μη αποδοχή των ελληνικών ομολόγων ως ενέχυρων για τη χρηματοδότησή τους, «εφόσον υλοποιείται επιτυχώς η πρόσφατη συμφωνία της Ελλάδας με το Eurogroup και τους τρεις θεσμούς».