Διαχειριστές κεφαλαίων και ελβετικές τράπεζες που αντιμετώπιζαν φυγή ιταλικών κεφαλαίων πήραν ανάσα. Η συμφωνία που έκλεισε για ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των δύο χωρών σημαίνει ότι οι ιταλοί φοροφυγάδες θα μπορούν να δηλώνουν κρυφούς τραπεζικούς λογαριασμούς που διατηρούν στην Ελβετία. Αυτό θα εξασφαλίζει ευνοϊκούς όρους στους κατόχους των λογαριασμών προκειμένου να νομιμοποιήσουν τα κεφάλαια αυτά και ταυτόχρονα θα επιτρέπεται να εξακολουθήσουν να έχουν τις καταθέσεις τους στις ελβετικές τράπεζες.

Η Ιταλία βασίζεται στο εθελοντικό πρόγραμμα δήλωσης κρυφών καταθέσεων στην Ελβετία για να αποκαλυφθούν τα ποσά που εκτιμάται ότι ανέρχονται σε 160 δισ. ευρώ. Δεν υπάρχουν επίσημα στοιχεία για το ακριβές ποσό των αδήλωτων χρημάτων, όμως περισσότερα από τα δύο τρίτα των ποσών που δηλώθηκαν εθελοντικά κατά τη διάρκεια πρόσφατης αμνηστίας που έδωσε η Ιταλία για τη δήλωση κρυφών κεφαλαίων, αποδείχθηκε ότι βρίσκονταν στη χώρα αυτή.

Ελβετία και Ιταλία συμφώνησαν να ανταλλάσσουν πληροφορίες για ιταλούς καταθέτες που έχουν τα χρήματά τους σε ελβετικές τράπεζες με στόχο την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής.

© Bloomberg News