Η κυβέρνηση της Ιταλίας, που αναζητεί τρόπους να μειώσει το δεύτερο μεγαλύτερο χρέος της ευρωζώνης, προχώρησε στην πώληση μεριδίου της Enel SpA, της μεγαλύτερης εταιρείας κοινής ωφελείας στη χώρα. Από την πώληση η Ιταλία έλαβε 2,2 δισ. ευρώ. Προσέφερε προς πώληση 540 εκατ. μετοχές, που αναλογούν στο 5,74% της εταιρείας. Αγοραστές ήταν θεσμικοί επενδυτές, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών της χώρας. Ο πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι αναζητεί αυτό το διάστημα τρόπους για να προχωρήσει σε πωλήσεις ποσοστών που κατέχει το Δημόσιο σε εταιρείες, καθώς η Ρώμη κινδυνεύει από το υψηλό χρέος, που ξεπερνά τα 2 τρισ. ευρώ. Η κυβέρνηση σχεδιάζει να πωλήσει φέτος, του χρόνου και το 2017 μερίδια σε κρατικές εταιρείες τα οποία αναλογούν στο 0,7% του ΑΕΠ. Μετά την πώληση του ποσοστού της Enel το ιταλικό Δημόσιο κατέχει το 25,5% της εταιρείας.

Η Ιταλία σκοπεύει να πωλήσει το 40% των ταχυδρομείων Poste Italiane SpA και το 49% της εταιρείας διαχείρισης εναέριας κυκλοφορίας Enav SpA.

Οι πωλήσεις των ποσοστών αυτών αναμένεται να πραγματοποιηθούν φέτος. Η Ιταλία θέλει επίσης να πωλήσει μέχρι τα τέλη του επόμενου έτους το 40% των κρατικών σιδηροδρόμων Ferrovie dello Stato. Την Τετάρτη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να μην ξεκινήσει διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος για την Ιταλία και το Βέλγιο, που έχουν υψηλά επίπεδα χρέους.

Την πώληση των μετοχών της Enel διαχειρίστηκαν η Bank of America Merrill Lynch, η Goldman Sachs Group Inc., η Mediobanca SpA και η UniCredit SpA. Το ιταλικό υπουργείο Οικονομικών συμφώνησε να μην πωλήσει επιπλέον ποσοστό της Enel για περίοδο 180 ημερών. Η Ιταλία ελέγχει επίσης το 30% της μεγαλύτερης εταιρείας ενέργειας της χώρας, της Eni SpA.

Ο Ρέντσι έχει πει ότι μπορεί να πωλήσει μέρος του ποσοστού στην Eni όταν θα είναι ευνοϊκές οι συνθήκες στην αγορά. © Bloomberg News