Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών εξαπέλυσε ευθεία προσωπική επίθεση κατά του Γιάνη Βαρουφάκη.

Όπως μεταδίδει το Reuters, ο κ. Σόιμπλε βρέθηκε σε συνδερίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος της Άνγκελα Μέρκελ και είπε στους συγκεντρωμένους βουλευτές πως οι πρόσφατες δηλώσεις του Γιάνη Βαρουφάκη δημιουργούν ένταση και πλήττουν την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη.

Επισήμανε, δε,ευθέως πως αν η Αθήνα αποτύχει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της, τότε θα εγκαταλειφθεί η τετράμηνη παράταση που της έχει δοθεί.

Δεν ήταν ο μόνος που επιτέθηκε στον έλληνα υπουργό.

Οι περισσότεροι βουλευτές δεν έκρυβαν την οργή τους για τις τελευταίες δηλώσεις του Γιάνη Βαρουφάκη, καταρχάς σε έναν ραδιοφωνικό σταθμό, με τις οποίες επανέφερε στο τραπέζι το «κούρεμα» του χρέους, και ύστερα στο περιοδικό «Charlie Hebdo», με τις οποίες προειδοποιούσε εκείνους που προσπαθούν να ανατρέψουν προοδευτικές κυβερνήσεις σαν την ελληνική «να είναι προετοιμασμένοι για τα χειρότερα».

«Ο Σόιμπλε έδειχνε εμβρόντητος» έλεγε ο ίδιος παριστάμενος. «Το πρώτο του σχόλιο ήταν, ότι τέτοιες δηλώσεις είναι λίγο εποικοδομητικές και ότι δεν συμβάλουν στην αύξηση της εμπιστοσύνης των Γερμανών έναντι της Ελλάδας».

Λιγότερο διπλωματικός ήταν ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας Φόλκερ Κάουντερ, ο οποίος διαπίστωσε ότι τέτοιες «τεντυμπόικες» εκφράσεις είναι ανάρμοστες και αντιβαίνουν στα ευρωπαϊκά ειωθότα.

«Ο τόνος κάνει τη μουσική» συμπλήρωσε πηγή του ίδιου κόμματος χρησιμοποιώντας ένα τσιτάτο του Γκαίτε. Και ο τόνος στις συνεντεύξεις του κ. Βαρουφάκη είναι άκρως προσβλητικός. Αυτό, τόνισε, δεν θα μείνει χωρίς συνέπειες: «Αν ο έλληνας υπουργός συνεχίσει τις προσβολές, τότε το σημερινό “ναι” θα είναι και το τελευταίο» είπε. «Επόμενο δε θα υπάρξει. Οι Έλληνες θα πρέπει να ξεχάσουν το τρίτο πακέτο».

Διαφορετική στάση είχε η κοινοβουλευτική ομάδα των Σοσιαλδημοκρατών, η οποία συνεδρίασε επίσης την Πέμπτη το πρωί και τάχθηκε ομόφωνα υπέρ της παράτασης.

Ο πρόεδρος της ομάδας Τόμας Όπερμαν δήλωσε, ότι η Αθήνα θα πρέπει να λάβει εξαρχής την ευκαιρία να προωθήσει τις μεταρρυθμίσεις που εξήγγειλε η ίδια – και στο πλαίσιο αυτό να αλλάξει και το τρέχον πρόγραμμα.