Μετά το πράσινο φως από το Eurogroup η νέα τετράμηνη παράταση του ελληνικού προγράμματος μπαίνει στην ημερήσια διάταξη της γερμανικής Bουλής. Η καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ και ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έδωσαν χθες την πρώτη μάχη για την έγκριση των βουλευτών στην ψηφοφορία της Παρασκευής.

Η ελληνική κυβέρνηση προσεγγίζει βήμα βήμα την πραγματικότητα, είπε η Μέρκελ χθες στους βουλευτές του κόμματός της, όπως διέρρευσε από τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του CDU-CSU. «Αλλά η δουλειά δεν τελείωσε», θα χρειαστούν και άλλες συζητήσεις για την Ελλάδα, προέβλεψε.

«Το πρόγραμμα πρέπει να ολοκληρωθεί και μετά θα πληρωθούν λεφτά» διαβεβαίωσε από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα θα εκταμιεύσει το υπόλοιπο της δόσης –1,8 δισ. ευρώ –από το υφιστάμενο πρόγραμμα μόνο όταν θα κλείσει επιτυχώς η τελική αξιολόγηση του προγράμματος, στα τέλη Ιουνίου. Δεν πρόκειται για νέα κονδύλια και πρόσθετη βοήθεια για την Ελλάδα, λένε κορυφαία κοινοβουλευτικά στελέχη της Δεξιάς, αλλά για όσα έχει εγκρίνει ήδη η γερμανική Βουλή ψηφίζοντας το δεύτερο ελληνικό Μνημόνιο.

Κυρίως οι βουλευτές της Χριστιανοκοινωνικής Ενωσης της Βαυαρίας ζητούν περισσότερο χρόνο για να εξετάσουν τη συμφωνία του Eurogroup. Για τον λόγο αυτόν μετατέθηκε για την Πέμπτη η προγραμματισμένη για χθες «δοκιμαστική ψηφοφορία» στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της Χριστιανικής Ενωσης. Ο χριστιανοδημοκράτης πρόεδρος της γερμανικής Βουλής Νόρμπερτ Λάμερτ έκανε την πρόταση να υποβληθεί από την κυβέρνηση και να ψηφιστεί από τη Βουλή μια συνοδευτική αίτηση, στην οποία θα καταγράφεται ότι η νέα ελληνική κυβέρνηση θα δεσμευθεί να υλοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις που είχε υποσχεθεί η προκάτοχός της όταν ψηφίστηκε το δεύτερο πρόγραμμα βοήθειας.

Η γερμανική κυβέρνηση χαρακτήριζε έτσι κι αλλιώς τη λίστα που παρουσίασε η ελληνική κυβέρνηση στο Eurogroup προσωρινή. Στις διαπραγματεύσεις που θα ακολουθήσουν μέχρι τα τέλη Απριλίου θα διαμορφωθεί ο τελικός κατάλογος των μέτρων και των μεταρρυθμίσεων που θα πρέπει να εφαρμόσει η ελληνική πλευρά, με όλες τις λεπτομέρειες και τους αριθμούς που θα περιλαμβάνουν.

Ο ΜΑΡΙΟ ΝΤΡΑΓΚΙ. Στην ίδια κατεύθυνση κινούνται και οι επισημάνσεις που έκανε ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι στην επιστολή του στον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντεϊσελμπλούμ για τις διαφοροποιήσεις της λίστας της ελληνικής κυβέρνησης από τις υποχρεώσεις που απορρέουν από το υφιστάμενο πρόγραμμα. Ο πρόεδρος της ΕΚΤ θέλει «ισοδύναμα μέτρα» που θα οδηγήσουν στην επίτευξη των στόχων του προγράμματος.

Πάντως τα δύο κυβερνητικά κόμματα της Γερμανίας, Χριστιανοδημοκράτες και Σοσιαλδημοκράτες, έχουν άνετη πλειοψηφία για να καλυφθούν και οι διαφαινόμενες αντιρρήσεις από το στρατόπεδο των δεξιών βουλευτών, όπως οι Βόλφγκανγκ Μπόσμπαχ (CDU), Κλάους-Πέτερ Βίλις (CDU) και Χανς Μίχελμπαχ (CSU), που θα καταψηφίσουν την παράταση.

«Είμαι αισιόδοξος για ένα καθαρό γερμανικό ναι» (ja), είπε ο κοινοβουλευτικός ηγέτης του SPD Τόμας Οπερμαν. Η νέα ελληνική κυβέρνηση έχει την ευκαιρία να υλοποιήσει ορισμένες μεταρρυθμίσεις, προσέθεσε, αλλά «είναι για μας σαφές ότι οι γερμανοί και οι ευρωπαίοι φορολογούμενοι δεν είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν τις προεκλογικές υποσχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ».

Υπέρ της παράτασης θα ψηφίσουν οι Πράσινοι. «Η Ελλάδα χρειάζεται περισσότερο χρόνο, για αυτό και είναι εύλογη η παράταση» είπε η κοινοβουλευτική πρόεδρος των Πρασίνων Κάτριν Γκέρινγκ Εκαρντ. Σε δοκιμασία βάζει η παράταση του προγράμματος το «αδελφό» κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ, Η Αριστερά, που είχε καταψηφίσει μέχρι τώρα τα προγράμματα για την Ελλάδα. Ο κοινοβουλευτικός ηγέτης του κόμματος Γκρέγκορ Γκίζι χαρακτήρισε την απόφαση του Eurogroup «διέξοδο από τη λογική περικοπών και φτωχοποίησης των μέχρι τώρα προγραμμάτων». Την τελική στάση θα αποφασίσει Η Αριστερά λίγο πριν από την ψηφοφορία.